Няколко идеи за природосъобразен начин на живот

Публикувано на 14/08/2019 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 2 656 пъти

„Пътят от хиляди мили започва с първата крачка.“ – Лао Дзъ

През последните години все повече хора започват да се интересуват от това как да направят своите домакинства по-екологични. Като започнем от храненето и минем през всички ежедневни дейности. Според статистиките всяка година „зелените“ потребители се увеличават значително, което може само да ни радва. Днес ще ви представим няколко идеи как да опазвате околната среда, а и да пестите!

В случай, че искате да направите жилището си максимално ефективно и в "крак" с актуалните тенденции, по всяко време може да се обърнете към регистрираните при нас специалисти в енергийната ефективност. Те ще ви помогнат да превърнете дома си в икономично и природосъобразно място, ще ви дадат идеи и ще ви помогнат в тяхното осъществяване! 


Природосъобразни жилища и устойчиви строителни материали

Първата крачка по пътя към по-"еко" дом е точно неговият избор. За да бъдете собственик за такова жилище, то ще трябва добре да се запознаете с неговата специфика. Природосъобразните жилища и устойчивите строителни материали стават все по-популярни. Проучванията показват, че и купувачите, и строителите се интересуват поравно.

  • Тези домове са с по-ниски разходи за ток, вода, отопление и охлаждане. В наши дни нараства броят на такива сгради.
  • Целта им е не просто да намалят разходите на собствениците, но и да ги карат да се чувстват добре и в полза на обществото, а и на природата.
  • Често тези еко сгради са изключително озеленени, което от своя страна предоставя чист въздух, по-ниски температури през лятото, спокойствие и по-добро качество на живот.
  • Несъмнено това нямя как да не се отрази на цената на такива имоти, също така и на таксата за месечна поддръжка. Но понякога тези инвестиции наистина си заслужават. 

Вижте още: По-екологична домашна среда в 6 лесни стъпки


Пестете вода

Един от най-бързо изчерпващите се ресурси на Земята е водата. Напоследък тази тема е изключително нашумяла, може би има защо да се притесняваме. Всеки от нас може да се включи в помагането за разрешаване на този проблем:

  • Изберете санитарна техника, която пести вода. Благодарение на новите технологии, имате възможността да намалите разходите на вода с около 50% .
  • Изберете тоалетна с два бутона – когато натиснете единият използва по-малко вода, а при необходимост натискате двата бутона.
  • Вземете душ, вместо вана. По този начин ще пестите доста голямо количество вода. 
  • Използвайте дъждовна вода, за да поливате цветята си. Растенията нямат нужда от питейна вода, така че липсата й няма да окаже сериозно влияние върху развитието им.
  • Сменете старите миялна машина и пералня. Замяната с модерните уреди А+++. Да, първоначалната инвестиция ще бъде по-голяма, но бързо ще ви се изплати.


Пестете енергия

Ако искате да понижите разхода си на енергия, разгледайте нашите съвети! По този начин, освен ще успявате да спестите пари, но и помагате за опазването на природата. 

  • Вместо да оставяте миялната машина да суши съдовете, отворете я и ги изсушете в естествена среда. Ако спестите тази функция, можете да понижите разхода на енергия между 15-50%, в зависимост от възможностите на миялната ви машина.
  • Използвайте разклонител с копче. Когато не използвате включените в него уреди, изключете го.
  • Използвайте CFL и LED крушки. Те използват 20-25% енергия, в сравнение с обикновените.
  • Гасете осветлението, ако не се намирате в помещението. 90% от енергията, която крушката изразходва е топлина, а само 10% се дължи на светлината.
  • Когато използвате парно през зимата, не го затрупвайте с предмети или дрехи за сушене. По този начин топлината ще се разпределя по-бързо и лесно в стаята.

Вижте още: Хитри начини за намаляване на зимните сметки за отопление


Рециклирайте

Рециклирането е процес, който позволява отпадъците да се преработят по такъв начин, че да се използват отново. Процесът допринася, както за намаляването на количествата отпадъци и замърсяването на околната среда, така и във финансов аспект. Събирането на отпадъците разделно е най-достъпния и ефикасен начин да допринесете към околната среда.

Материалите, които можете да рециклирате са: пластмаса, хартия, метал, алуминий, стъкло, батерии.

Toва е една малка, но важна стъпка, която всеки от нас може да предприеме. Започнете с разделното събиране на хартия и пластмаса за начало. По този начин лека-полека ще успеете да изградите този навик. 


Компостиране

Компост – смята се, че е най-полезният начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци. Това са градински остатъци и такива от храна.  Често може да се каже, че 2/3 от боклука, който изхвърляме е именно това. Компостът се използва като естествен почвен подобрител. Има два вида компостиране – домашно и индустриално.

За да направите домашен компост, използвайте:

  • слама;
  • листа и клони;
  • окосена трева;
  • обелки от плодове и зеленчуци;
  • черупки от яйца;
  • хартия/ вестници;
  • дрехи от вълна и коприна.

Сами можете да направите контейнер за компост, а също така се предлагат готови в много магазини. Преценете кой от двата варианта е по-подходящ за вас.

С малки стъпки всеки ден имате възможността да промените света. Както се казва Капка по капка вир става”. Не се бавете и започнете още днес! Ако имате нужда от помощ или съвети свързани с това как да направите жилището си по-екологично, не се колебайте да се свържете с регистрираните в MaistorPlus специалисти. По всяко време може да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти. Имате възможността да ги сравните, да разгледате коментари и мнения за изпълнители и да изберете тази, която най-много ви допада.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта