По-екологична домашна среда в 6 лесни стъпки

Публикувано на 20/07/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 2 407 пъти

Вече всички стават все по-запознати с необходимостта да живеем по-природосъобразен и екологичен живот. Много хора правят първите крачки към този лайфстайл, като за начало рециклират боклука си. Това е прекрасна, но за съжаление, недостатъчна основа. Разглеждайки по-мащабната картина, има много различни начини, които ще помогнат за постигането на малко по-разумна връзка с природата. Някои начини са по-”драстични”, други не чак толкова, но едно е сигурно - те неизменно ще ни накарат да бъдем по-благоразумни и отговорни към средата, която ни заобикаля.

Да бъдем по-екологични не само ще помогне да допринесем за устойчива околна среда, но и може да ни спести пари. И за да направим средата у дома, а и себе си, по-приятелски настроени към природата, тук сме подготвили няколко начина, с които тази цел да бъде постигната.

Имате нужда от професионална помощ при изпълнението на някоя от идеите за по-екологично домашно пространство? Достатъчно е единствено да се свържете със специалистите, регистрирани в сайта ни.

 


Отнасяйте се сериозно към водата у дома

Когато чуем думата „устойчивост“, често считаме, че тя се отнася само до потреблението на енергия. Но да бъдем наистина екологични означава да предприемем цялостен подход. Затова сериозното отношение към пестенето на вода е изключително важно. Първо, отделете време да поправите всички течове. Дори и да няма такива, има много промени в начина на живот, които можете да направите, за да спестите вода. Ето няколко примера:

  • Трябва да сте сигурни, че не оставяте чешмата пусната, когато миете зъбите си или се бръснете. 
  • Също така е добра идея да се монтира душ с нисък поток - доказано е, че те спестяват до 160 000 литра вода за четиричленно семейство.


Инсталирайте интелигентен измервателен уред

Отоплението е един от основните начини, по които увеличаваме енергийното си потребление. Особено през зимните месеци е много лесно да оставим отоплителните уреди да работят по-дълго от необходимото. Това може да доведе до голяма загуба и на енергия, и на пари.

  • Най-добрият начин за борба с това е инсталирането на интелигентен измервателен уред. Последните могат да се програмират така, че да се включват само в определени часове на деня.
  • Например, да започнат да се нагряват точно преди да се приберете вкъщи, и да се изключат час или повече преди да напуснете къщата.
  • Тези уреди са необходимост за всеки един, който иска да намали въглеродния отпечатък, който оставя върху планетата. А и също за всеки, който иска да намали сметките си. 

 Вижте още: На какво да обърнем внимание при избора на екологичен и ефективен климатик за дома?


Енергийно ефективни крушки

Едно от най-важните неща, които всеки трябва да направи за едно по-екологично домакинство, е да се инвестира в правилни електрически крушки. Енергоспестяващите крушки са много по-добри алтернативи на по-старите крушки с нажежаема жичка. Те съществуват от доста време, но за жалост все още има домакинства, в които се ползват по-старите и съответно по-вредните за околната среда.

В крайна сметка, обаче, наистина има смисъл да се направи този преход. Енергоспестяващите крушки не само използват по-малко електроенергия, но и продължителността на живота им е доста по-голяма, което означава, че са и доста по-бюджетни.


Инсталирайте соларни панели

Соларните панели са съществена характеристика на всеки еко дом. Осигурявайки ви изцяло чиста електроенергия, те понякога могат дори да произведат достатъчно енергия, за да ви позволят да зачеркнете тази, която не е толкова природосъобразна. Соларните панели със сигурност са дългосрочна инвестиция. Предполага се, че ще отнеме около 20 години, за да спрат да работят. Разбира се, това зависи от мястото, на което живеете. Но не забравяйте, че това не е просто парична инвестиция - това е възможност да бъдете много по-екологични.

Вижте още: 8 съвета как да оптимизирате работата на вашата соларна система


Заложете на естествени продукти за почистване

Използването на вредни химикали за почистване е изключително неблагоприятно за околната среда. След като сте измили с тях, те отиват обратно във водата. Това означава, че водата ще отнеме повече време за пречистване, преди отново да е безопасна за ползване. Добрата новина обаче е, че в повечето случаи наистина не е нужно да използвате химикали. За редица ежедневни задачи, що се отнася до почистване, са достатъчни и естествени продукти. Оцетът, лимонената киселина и содата бикарбонат могат да се използват вместо почистващите продукти с химикали. А почистването ще е също толкова ефективно.


Изолирайте добре дома си

Един от най-умните начини за подобряване на екосъобразността у дома е като се използва възможно най-малко енергия. Инвестирането в добра изолация е чудесен начин това да се постигне. Има много места, които могат и трябва да бъдат изолирани:

  • Рамките на стените и покрива. 
  • Ако вече не сте го направили, е разумно да помислите за прозорци с двоен стъклопакет. 
  • Помислете и за добро покриване на всички твърди подове. Килимите са бюджетен и стилен начин да изолирате дома си и да предотвратите изпускането на въздух през пукнатините на пода.

И най-важното - мислете локално, когато избирате строителни материали. Използвайки материали, произхождащи от вашия регион, изискват по-малко енергия, отколкото тези, идващи отдалеч. Интересувайте се от най-новите тенденции и следете за още нови продукти. 

А ако искате да почерпите още професионални идеи, не се колебайте да се консултирате с професионалистите, регистрирани в MaistorPlus.  Заявите проект, напълно безплатно - така ще можете да сравните оферти, да разгледате профилите и препоръките на изпълнителите, свързали се с вас, и да наемете този, с който си пасвате най-добре.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта