Хитри начини за намаляване на зимните сметки за отопление

Публикувано на 18/10/2018 от Мария Колева | Последна редакция на 16/11/2020 | Видяно 64 668 пъти

Душовете с малък дебит могат да създават същото налягане като моделите с по-висок, без да изразходват много гореща вода. Когато ограничите времетраенето на вашето къпане с 5 до 10 минути, спестявате стотици литри за година, особено ако имате голямо семейство. В действителност захранването на бойлера представлява почти 2/3 от разходите за отопление на един средностатистически дом.


Помислете за електроуредите

Повечето съвременни електроуреди изразходват ток и през времето, когато не ги използвате. Така наречените "stand by" режими често поддържат работещи светодиоди, часовници и други светлинни индикатори, които черпят ежедневно енергия. Бихте спестили немалко средства, ако ги изключвате от контакта, при положение че няма да ги употребявате по-дълго време. При покупка на нови уреди за отопление, избирайте енергоспестяващи, клас А+, А++.

Виж още: 5 начина да подготвите дома си за продажба


Изолиране на прозорци и врати

Когато се отоплявате с електрически нагревател и той е включен през целия ден, сметката ви за ток може да се увеличи драстично. Това често се случва при наличие на процепи и отвори в дома ви, които позволяват на горещия въздух да излиза навън. Така, за да поддържате комфорта в жилището си, е нужна много повече енергия. За справяне с този проблем, изолирайте прозорците и вратите на дома си още в първите дни на есента, преди температурите да спаднат значително. Инвестицията бързо ще се възвърне.


Хитри начини за намаляване на зимните сметки за отопление

Зимните месеци обикновено са много натоварващи за семейния бюджет заради сметките за отопление. Няколко лесни действия ще ви спестят от парите за енергия и за нежелани ремонти на повреди, възникнали вследствие на ниските температури. Ето 5 практични съвета, гарантиращи, че вашето жилище ще е по-топло през зимата. А ако планирате ремонт на дома, не се колебайте да се свържете с опитни професионалисти още сега.


Намалете термостата на парното

Намалете термостата на парното от 5-та на 3-та степен през деня. Така ще поддържате комфортна температура без излишни харчове. Според статистиката ще спестите около 5 на 100 от разходите за отопление за всеки по-нисък градус. Когато сте на път или спите, регулирайте термостата до около 2-ра степен, с което ще икономисате 10-20 на 100 от сметката ви.

Виж още: Подгответе дома си за зимата в 5 полезни стъпки


Обърнете внимание на завесите

Завесите са страхотен начин за пестене на енергия. През деня ги вдигайте изцяло, за да може слънчевата светлина да огрява жилището ви, а нощно време ги дръжте спуснати, за да се противодейства на загубата на топлина от прозорците, защото именно те са основната причината за изстиване на стаите. Най-подходящи са плътните и дълги завеси, които да спират евентуални въздушни потоци, идващи от прозорците.

Източник

Ако искате да ремонтирате жилището си, за да спестите от сметките през зимните месеци, свържете се още сега с опитни майстори. Можете да разгледате разнообразни оферти и коментари от предишни клиенти. Заявете вашия проект за ремонт лесно и безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта