5 идеи за градския балкон

Публикувано на 09/07/2020 от Екатерина Димитрова | Последна редакция на 09/07/2020 | Видяно 5 624 пъти

В градската архитектура често външните части са тесни и зле организирани. И все пак балконът е ценен актив, който трябва да използвате възможно най-добре, независимо от размера му. Да не забравяме, че преди всичко практичността е ключът към добре изглеждащия балкон.

Малкият балкон може да е място за сутрешно кафе, следобеден чай или цветен оазис, в който да потопите очи след напрегнатата сивота на офиса. „Разцъфнал“ парапет, практични мебели, текстилни материи, оригинални саксии – всеки детайл може да оптимизира малкото пространство. Ако вашия балкон е претрупан или изоставен или откровено тъжен, възползвайте се от следващите 5 идеи. В случай че имате нужда от помощ - допитайте се до доказани специалисти, регистрирани при нас, за да го направите функционален кът от вашия дом


Да се разположим на пода на балкона!

С балконска мини версия е по-добре да забравите за маса и столове. И в това няма нищо лошо - напротив! Обособете страхотно кътче на пода:

  • Поръчайте дебели възглавнички или мини матраци облечени в кадифе, лен, памук, предназначени да създадат уют и мекота, която да ви обгръща като пашкул.
  • За ориенталския стил подходящи са пастелни нотки на възглавничките - пепел от рози, морско синьо, медно кафяво. Изберете за този ориенталски стил подноси от дърво или ковано желязо.
  • Пъстрите керамични съдове с весел флорален десен ще подсилят ефекта на ориента.
  • Заложете на малки фенери и декоративни свещи. 
  • Добавянето на приглушено осветление (лампички, LED декорация или др.) ще бъде чудесен акцент на малкия ви балкон.

Остава само да се сгушите на балкона с чаша дъхав чай и вашата любима книга…

Вижте още: Интериорни дизайнери споделят: най-успешните трикове за малки помещения


Мултифункционални мебели за малкия балкон

Компенсирайте малката площ с функционални мебели. Не задръствайте балкона с фиксирани вещи, които рискувате да се превърнат в обекти без никаква полза.

  • Маса и столове от ковано желязо, който създават впечатление за пространство и лесно можете да сгънете са необходими за минималистичното балконче. Вярно е, че не се намират на масовия пазар, но винаги можете да разчитате на  специалисти, които да изработят вашите мебели от ковано желязо в унисон с парапета на вашия балкон
  • Една етажерка на колела би била изключително функционална. Можете да я използвате както за саксии с цветя така и за място за инструменти или като количка за сервиране на кафе и напитки. Освен това тя лесно ще намери място вътре, щом зимата пристигне.
  • Добавете ниски дървени сандъчета, които можете да ползвате едновременно и като полица и като скрин, в който да приберете завивки за хладните утрини.
  • Не подценявайте ефекта на текстилните акценти. Тъкано килимче от памук или сурова коприна е неповторим завършващ акцент.

Вижте още: Съвети при избора на перфектен килим


Балкон за всеки сезон

Приятната атмосфера на балкона е от първостепенно значение, за да се наслаждавате на външното пространство дори и през зимата. В месеците, в които слънцето е дефицит и никак, ама никак не ви се излиза в сивия град може да „глътнете въздух“ и горещ чай по чехли на балкона!

  • На първо място заложете на дървени мебели. Дървото изолира зимния студ и няма да създава дискомфорт в зимните дни. 
  • Заложете на възглавнички, памучна завивка, калъфки от естествена кожа - лицева и с косъм… Удобство преди всичко.
  • И ако площта на балкона е твърде малка за истинска маса, съществуват подвижните рафтове. Прикрепени към парапета, те не заемат цялото пространство.
  • Цветя на балкона през февруари?! Невероятно, но факт. Можете да декорирате парапета с растения издръжливи на ниски температури – кокичета, иглика, бръшляни, калуна.

И УРА! Имаме градски зимен балкон, вдъхновен  от скандинавската тенденция.


Билки на балкона… А защо НЕ?

Да, собствениците на малки балкони също могат да мечтаят за градина! Билки и подправки, а защо не и дребни сортове зеленчуци.

  • На толкова малка площ е по-добре да използвате парапетите и стените.
  • Осигурете си широки дървени парапети, където можете да разположите сандъчета за вашата градина. Можете да използвате изцяло дървени огради, които ще подсилят провансалския дух на балкона. 
  • Прикрепете към стените дървени скари, на които можете да поставите висящи цинкови кофички с ароматни подправки – босилек, розмарин, магданоз. Можете дори да засадите малки зеленчуци и да превърнете балкона в импровизирана зеленчукова градина.
  • За да завършите облика на прованса в тази картина е добре да поставите широко дюшеме на пода и мазилка по стените.
  • Подходящи аксесоари и малко изобретателност са достатъчни да усетите селския дух, сега е момента да поровите по тавана на баба.

Вижте също: 5 лесни декорации за градината, които да направите сами още днес


Балконче — цветен рай!

И накрая ако не сте привърженик на балконските мебели и ви се иска просто въздух и цвят бихте могли да превърнете вашият малък балкон в райски облак от ухания и цветове. Навярно ви изглежда лесно, но УВИ!

Красивите цъфтящи растения се нуждаят не просто от вода и светлина имат нужда от любов и много грижа. За сметка на това ще ви се отблагодарят с прекрасна атмосфера и колорит.

  • Преди да решите да закупите или посадите цветя трябва да научите кое цвете в кой период цъфти, за да имате постоянно цветен облак на балкона.
  • Изберете цветни сандъчета за вашите цветя, които да допълват цветната приказка. Закачете на парапета каскадни сакъзчета или петунии, така че да се разливат по него и да го обгръщат с многообразието си от цветове. Комбинирайте в едно сандъче различни видове – късо стеблени и пълзящи, така пространството изцяло ще бъде запълнено.
  • Подходящи за пода са керамични саксии в топли цветове. Изберете различни размери и форми можете да разположите високите полухрастовидни растения - най-отзад по-ниските навътре към жилищното пространство.
  • За пълно превъплъщение на балкончето в парченце поляна, можете да покриете пода с изкуствена трева или просто зелен мокет. 
  • И не забравяйте – с цветния облак у дома неизбежно ще се сдобиете и с нови съквартиранти – ще ги чуете докато се наслаждавате на вашия малък рай. Жуженето им е неизбежна част от цветната поляна.

Открихте ли вашия балкон някъде по-горе? Може би почти... Навярно парченце от № 1, друго от №2  и мъничко от №3. Ако имате нужда и компетентно мнение на специалист - консултирайте се с озеленителите, регистрирани при нас. Направете безплатна заявка за проект в Maistorplus и се доверете на доказаните майстори. До 24 часа ще получите няколко оферти - сравнете ги и направете правилен избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
17 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта