Интериорни дизайнери споделят: най-успешните трикове за малки помещения

Публикувано на 18/01/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 08/12/2016 | Видяно 7 823 пъти

Често имаме страхотни идеи за обновяването на дома, които обаче са обречени от липсата на достатъчно пространство. Опитните интериорни дизайнери обаче знаят, че няма невъзможни проекти и ви дават няколко ценни съвета за обзавеждане и декориране на малкото жилище. Всички знаем, че трябва да използваме светли цветове и интересни осветителни тела; че огледалата уголемяват помещенията и други трикове, но рядко се замисляме за поставянето на стъклена преградна стена или пък за това как размерът на мебелите може да се отрази върху помещението. Запознайте се с още изпитани трикове, които ще преобразят дома ви за секунди, а за по-мащабните реконструкции се обърнете към доказани специалисти!


Помислете за интегрирането на текстури в интериора

Разпространена заблуда е, че използването на текстури не е подходящо за малки жилища. В общия случай ярките принтове наистина отнемат от простора на помещението, но ако са съчетани по правилен начин и присъстват семпло в обзавеждането, ще имат дори обратен ефект върху него. Според някои дизайнери е добре да се комбинират различни елементи с един и същи принт - например декоративните възглавнички на дивана и завесите. Други пък твърдят, че е добре да запазим текстурите само за по-дребни декоративни елементи, които лесно можем да заменим, ако вече не пасват на желаната атмосфера.


Привлечете вниманието към оригиналните декорации

Ако жилището ви е малко и схлупено, дизайнерите съветват да добавите няколко ярки елемента, които да отвличат вниманието от недостатъците му. Това може да са асиметрично разположени снимки на стената, позлатени или медни съдове, вази с цветя, а защо не и ефектен полилей? Според специалистите дори най-неудобното жилище има потенциал да се превърне във великолепен дом, стига декорациите да си подхождат и да са подбрани с внимание към детайлите.

Виж още: Управлявайте интерактивно свежия въздух у дома


Създайте повече място за съхранение

Дизайнерите съветват да използваме ефективно вертикалното пространство у дома, като прикрепим някои уреди към стената или използваме повече рафтове. По този начин можем спокойно да се лишим от масивния шкаф за телевизора или етажерката за книги в детската. За да създадете повече място за съхранение в малките помещения пък, заложете на вградени модули, под стълбите, чекмеджета под леглата или пък висящи поставки за съдовете в кухнята.

Виж още: 12 идеи за оползотворяване на таванското помещение


Стъклена преградна стена - защо не?

След като вече знаем за невероятния ефект, който можем да постигнем с поставянето на огледала на ключови места у дома, време е да обърнем внимание и на доброто старо стъкло. В зависимост от големината на помещението, тук можете да заложите на прозрачни дребни мебели (като холна масичка например), витрини или декорации. Стъклото е идеален вариант и за визуално отделяне на две стаи в рамките на една по-голяма, като според специалистите то тепърва ще се налага като алтернатива на традиционните преградни стени.


Поддържайте дома си чист и организиран

Дизайнерите напомнят, че поддържането на дома чист и спретнат е доказано ефективен начин за по-доброто оползотворяване на пространството. Това не означава да вървите по цял ден с почистващ препарат в ръка, а просто да създадете организация в малките помещения, където често има недостиг на място за съхранение. Помислете за лесни начини, по които да организирате работния плот в кухнята, като поставите подправките в магнитни стенни поставки например или внесете ред на бюрото в детската, като го оборудвате с удобен органайзер за вещи.


Поставете уникален акцент на една от стените

Поставянето на фототапет, панел или друг вид декорация върху една от стените в малкото помещение може да има неочаквано добър ефект върху неговото излъчване. В този смисъл специалистите съветват да заложите на интересно изображение или текстура за стената, но да подберете семпли мебели, които да създават визуален баланс в стаята. Бъдете внимателни с подбора на цветове и избягвайте масивните декоративни елементи, които биха направили обстановката кичозна и дори напрягаща.

Виж още: Как да си направим сами дървена ламперия


Слейте отделните стаи с една и съща подова настилка

Ако искате да разграничите няколко помещения в рамките на едно общо, можете лесно да го постигнете с поставянето на килим или като изберете различна подова настилка за тях. В случаите, когато пространството ви притиска обаче, е добре да направите точно обратното - слейте помещенията в едно, като изберете един вид подова настилка за цялото жилище или поне за всички стаи, с изключение на банята. По този начин ще създадете по-плавно преминаване между тях и няма да изглеждат твърде малки и изолирани, с рязки открояващи се граници.


Съобразете мебелите с големината на стаята

Често срещана грешка в обзавеждането е поставянето на твърде масивни мебели в компактни помещения. Това ги прави още по-схлупени, тъмни и неприветливи, затова специалистите напомнят да съобразите размера на мебелите с характеристиките на стаята. Това означава да замените обемните канапета със симпатични табуретки в дневната или да сглобите ниско легло от палети, ако таванското ви помещение е прекроено в спалня за гости. Тези хитрини със сигурност ще спомогнат за по-доброто усвояване на пространството в малкото жилище, а ако решите да заложите на мебели по поръчка, които да пасват идеално у дома, заявете проект напълно безплатно в MaistorPlus!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта