Щори за балкона: отлични дизайнерски идеи (част първа)

Публикувано на 05/07/2021 от Василена Панова | Последна редакция на 05/07/2021 | Видяно 5 194 пъти

В продължение на много десетилетия, пердетата са били най-често срещаният начин за украса на прозорците, който е присъствал в почти всеки дом. Днес прозорците са много по-привлекателни, отколкото са били преди много години, защото се ползват компактни щори. Оригиналните щори правят декорацията на прозорците стилна и модерна. А защо да не пробвате да поставите щори на балкона? Може идеята да ви се струва странна, но е напълно възможна, ако балконът е остъклен.

На пазара има богат избор в моделите и материалите за такива щори. А в случай че имате нужда от съдействие за слагане или смяна на щори, не се колебайте да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани в платформата на MaistorPlus.

Подходящите по размер красиви щори на балкона могат да добавят комфорт към всеки интериор. Но как да ги изберем?


Щори на балкона - доказана функционалност

Щорите имат както практична, така и декоративна функция. Следвайки няколко прости правила, лесно можете да постигнете хармоничен и добре изразен ефект на декорация с тях на балкона.

Преди да започнете да избирате цвета и вида им за балкона, първо помислете за целта, за която искате да ги ползвате - дали ще изпълняват само декоративна функция, или може би, ще се използват за регулиране на светлината в стаята, както и за защита от любопитните очи на съседите.

  • Ако са предназначени за последния вариант, то те трябва да не са прозрачни.
  • Ако изпълняват само декоративна функция, най-добре е да комбинирате плътните с прозрачни щори.

Ето защо, при избора на подходящи щори, дизайнът им трябва да пасва идеално на останалата част. Благодарение на това ще имате уютна атмосфера и усещане за спокойствие на балкона. 


Модерни цветове и дължина

В магазините се предлагат безброй палитри с модели и цветове на щори за балкона и прозорците. Не се страхувайте да експериментирате с тях! 

  • Силните контрастни цветове имат доминиращ ефект в интериора.
  • Комбинацията от матови материали с лъскави и леки елементи, може да даде изненадващ фантастичен декоративен резултат. 
  •  Ако искате да постигнете елегантен ефект, най-добре е да изберете нюанси, които са близки до цвета на стените на балкона.

На пазара могат да се открият стотици дизайнерски решения, форми и цветове на щори.

  • Ако интериорът е декориран по колоритен начин, трябва да изберете щори в топли цветове, които най-добре ще се съчетаят с останалите елементи.
  • Самият интериор, както и цветът на щорите, трябва да се допълват взаимно, създавайки стилно и привлекателно цяло.
  • Светлите цветни щори могат да разсеят слънчевата светлина много по-добре, което може да доведе до оптичен ефект от разширяването на остъкления балкон.

Обърнете внимание на дължината на щорите.

  • За да изберете правилните параметри, трябва да направите точно измерване на дължината и ширината на прозорците и балкона.
  • Не забравяйте, че дължината на щорите винаги се измерва от мястото, където куките или скобите са прикрепени. 


Дизайн на щорите за балкона: интериорен стил

Основният критерий при избора на модел щори е стилистичният дизайн на балкона, в който те ще са разположени. 

  • Балкон обзаведен в класически стил ще бъде идеален с минималистичните римски щори. 
  • Цветните щори ще стоят добре при декора на ориенталски или бохо стил на балконското пространство.
  • Геометричните модели са идеални за интериор, декориран в модернистичен и абстрактен стил.

Тежките и плътни щори не са подходящи за малък балкон, защото оптически го смаляват още повече. Те трябва да бъдат не само красиви, но и практични. Важно е да бъдат монтирани правилно, за да не създават проблеми по време на тяхното използване.

Вижте още: Соларно осветление на терасата - приказна магия в нощта
 


2 в 1: красота и функционалност

И още една полза от щорите на балкона! Те могат да намалят загубата на топлина в стаята през зимата. Един от най-големите разходи за домакинствата през студените месеци е за отопление на дома. За да се поддържа комфорт на балкона и прилежащата стая често е необходимо да се включват радиаторите или климатиците на максимална степен. Ако има подходящи плътни щори на балкона и прозорците, те могат да ограничат загубите на топлина. Да, те могат да окажат значително влияние върху ограничаването на този неблагоприятен процес. Но за целта трябва да бъдат внимателно подбрани. И, разбира се, редовно почиствани.

Ако обмисляте добавяне на нови щори на балкона, не се колебайте да потърсите майсторите, регистрирани в платформата на MaistorPlus. По всяко време може да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта