Как да поддържаме в добро състояние дървените дъски, лъжици и съдове в кухнята?

Публикувано на 31/08/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 31/08/2023 | Видяно 3 665 пъти

Дървените дъски, лъжици и съдове са надеждни помощници в кухнята на всеки любител на кулинарното изкуство. Те ни помагат да приготвим любимата си храна, с която да зарадваме себе си, любимите хора и нашите гости. За да ги предпазим от повреда и да ги използваме по-дълго време, трябва да знаем как да се грижим за тях, как да ги почистваме и съхраняваме правилно. В тази статия ще ви разкрием някои тайни за грижата за дървените дъски и прибори в кухнята. 


Редовно почистване

За дървени дъски за рязане, лъжици и съдове е важно да ги почистваме старателно веднага след използване. Достатъчно е да направим това с топла вода и препарат за съдове и с помощта на мека гъба лесно ще отстраним остатъците от храна и бактериите. Изплакваме обилно, подсушаваме дъските и приборите и това е. Никак не е трудно, но гарантираме доброто състояние на дървото.

Освен редовното почистване веднага след употреба, можете да използвате и някои методи за поддържане на дървените дъски и прибори в добро състояние. Ето някои от тях: 

  • За да премахнете миризмите от дървените дъски, можете да използвате сол и лимон или оцет. Как да направите това? Много лесно - насипете сол върху дъската и изстискайте лимонов сок или оцет върху нея. Използвайте салфетка или кърпа, за да разнесете сместа по повърхността на дъската. Оставете да подейства за 5-10 минути, след което изплакнете с топла вода. Това е! 

  • За да премахнете петната от дървените дъски, можете да използвате сода бикарбонат. Направете паста от сода бикарбонат и малко вода и нанесете върху петното. Оставете да подейства за 15-20 минути, след което изтрийте с влажна кърпа. Този метод не е подходящ за по-тъмни дървени дъски, тъй като содата бикарбонат може да избели повърхността. 

  • За да поддържате дървените дъски и прибори в добро състояние, можете да ги натриете с минерално масло или пчелен восък. Тези продукти помагат за запазване на влагата и предотвратяване на напукване и изсъхване на дървото . Нанесете тънък слой от маслото или восъка с кърпа или четка и оставете да проникне за няколко часа. Избършете излишното количество с чиста кърпа.


Не ги мокрете прекалено

Дървените дъски и прибори са чувствителни към влагата и температурните промени. Ако ги оставите да се накисват във вода, те могат да се изкривят, напукат или обезцветят. Затова е препоръчително да ги измивате ръчно с топла сапунена вода и да ги подсушавате добре след това.

Също така, можете да ги намажете с минерално масло или пчелен восък от време на време, за да запазите добрия вид на дървото. Освен това по този начин ще се удължи живота на дървените дъски и прибори и ще им придаде красив блясък. 

  


Използвайте различни дъски и прибори

За да предотвратите прехвърлянето на аромати и вкусове от една храна към друга, използвайте различни прибори (лъжици за готвене, шпатули, щипки) и дъски за рязане за различни видове храни. Или изпълвайте различни страни на дъската.

Например, едната страна може да се използва за рязане на зеленчуци, а другата за месо. Това помага да се запазят вкусовете чисти и предотвратява развитието на бактерии. 


Съхранение на дървените дъски и прибори

За да предпазите дървените прибори от влага и излагане на пряка слънчева светлина, ги съхранявайте на сухо и проветриво място. Избягвайте излагането им на висока температура, защото това може да доведе до деформации на дървото. Идеално е да ги прибирате в затворен шкаф или чекмедже, или да ги окачите на защитено от слънцето място. 

Дървените дъски и прибори в кухнята са практични и естетични аксесоари, които изискват специална грижа. Следвайки простите стъпки за почистване, съхранение и поддържане, можем да ги предпазим от повреда и да ги използваме дълго време. Дървените дъски и прибори не само ни помагат в приготвянето на храна, но и придават топлина и уют на кухнята. А това е още една причина да се стараем да ги поддържаме в красив външен вид. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта