Редовно почистване

Последна редакция на 14/05/2024 от Люси Любомирова

За дървени дъски за рязане, лъжици и съдове е важно да ги почистваме старателно веднага след използване. Достатъчно е да направим това с топла вода и препарат за съдове и с помощта на мека гъба лесно ще отстраним остатъците от храна и бактериите. Изплакваме обилно, подсушаваме дъските и приборите и това е. Никак не е трудно, но гарантираме доброто състояние на дървото.

Освен редовното почистване веднага след употреба, можете да използвате и някои методи за поддържане на дървените дъски и прибори в добро състояние. Ето някои от тях: 

  • За да премахнете миризмите от дървените дъски, можете да използвате сол и лимон или оцет. Как да направите това? Много лесно - насипете сол върху дъската и изстискайте лимонов сок или оцет върху нея. Използвайте салфетка или кърпа, за да разнесете сместа по повърхността на дъската. Оставете да подейства за 5-10 минути, след което изплакнете с топла вода. Това е! 

  • За да премахнете петната от дървените дъски, можете да използвате сода бикарбонат. Направете паста от сода бикарбонат и малко вода и нанесете върху петното. Оставете да подейства за 15-20 минути, след което изтрийте с влажна кърпа. Този метод не е подходящ за по-тъмни дървени дъски, тъй като содата бикарбонат може да избели повърхността. 

  • За да поддържате дървените дъски и прибори в добро състояние, можете да ги натриете с минерално масло или пчелен восък. Тези продукти помагат за запазване на влагата и предотвратяване на напукване и изсъхване на дървото . Нанесете тънък слой от маслото или восъка с кърпа или четка и оставете да проникне за няколко часа. Избършете излишното количество с чиста кърпа.

Свързано:

Как да поддържаме в добро състояние дървените дъски, лъжици и съдове в кухнята?