Покрив с шистови плочи - описание и преимущества

Публикувано на 17/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 17/06/2022 | Видяно 1 243 пъти

Изборът на правилния материал за покрива на вашата къща е важно решение. Трябва да изберете спрямо външния вид, който целите, а и бюджета ви. На пазара се предлагат добре изглеждащи покривни материали. Шистите са предпочитан материал от мнозина, когато става въпрос за ремонт и подмяна на покрива. Но какво точно представлява покривът от шисти? Важно е да разполагате с необходимата информация преди да вземете това важно решение, тъй като покривът е нещо, което не се подменя с години.

Ако ви предстои да правите цялостен ремонт на вашия дом, свържете се със специалисти с множество реализирани проекти, които са част от семейството на MaistorPlus.


Какво представляват шистовите плочи?

Шистовите плочи са направени от меморфни скали, които са се получили вследствие на магмени или седиментни скали под въздействие на висока температура и налягане под повърхността на Земята. Шистите се състоят от повече от 50% слоести и иглести минерали, които се редуват с кварц или фелдшпат. В тях има и наличие на множество минерали като слюди, кварц, силикато, а още и графит, рудни минерали и графит.  Минералният състав на шистите ще определи и техният цвят. Хематитът създава лилави тонове, докато хлоритите ще придат зелена нотка. Черните и сиви цветове се образуват при наличието на въглерод. Наличието на съединения на желязото, най-често пирит, довежда до изсветляване до кафеникави тонове. Слюдата придава блестящ и автентичен вид. Най-висококачествените шисти са от кариери в Уелс, Испания, Германия, Италия.


Употреба в строителството

Шистовите плочи са един от най-старите материали, използвани за покритие на покриви, които се използват от векове насам. Шистите са дългогодишен и издръжлив на времето продукт, в зависимост от качеството и кариерата, в която се добиват. Известни са като стогодишни покриви. Те са издръжливи, огнеупорни, водоустойчиви и различни – няма повтарящи се една с друга, тъй като са естествен материал. Поради своето високо качество и дълготрайност, са едни от най-скъпите покривни материали на строителния пазар. Някои смятат, че шистовите плочи са като Rolls Royce в света на строителните материали, предназначени за покриви. Освен за покритие на покрива е възможно да се използват като декоративни елементи в озеленяването и ландшафтния дизайн, като подова настилка, като облицовка.


Екологично решение

През целия си цикъл на съществуване шистите остават природосъобразно решение. Поради тази причина се превръщат и в едни от най-добрите естествени материали за устойчиво и ефективно строителство. Изброяваме и няколко причини защо естествените шисти са най-добрият природосъобразен материал:

  • Естествени – те са 100% натурален продукт. Простият и ефективен производствен процес води до ниско въздействие върху околната среда.
  • Многократна употреба – шистовите плочи могат да се рециклират лесно.
  • Без вредни емисии – естествените шисти подлежат единствено на добив и работни процеси. Тъй като не се нуждаят от никакви изкуствени материали или химически продукти, това ги прави устойчива алтернатива за всеки ваш проект.
  • Издръжливост и дългосрочност – тяхната издръжливост е над 100 години, което от своя страна ги прави най-устойчивият материал, който се използва за покриви, и не само.


Ефективност

Шистите са зелено решение, което значително ще намали потреблението на енергия и разходите ви. Въпреки че цената им е една от най-високите между продуктите за покриви на пазара, в дългосрочен план шистите могат да направят огромна разлика в дома ви. Техните изолационни свойства са високи спрямо тези на други структури. Консумацията на енергия в сграда, при чиито строеж са използвани шисти, е значително по-ниска, което е добра новина за бюджета в дългосрочен план. Шистите спомагат студеният въздух да се запази в дома ви през лятото, а през зимата ще запази топлината. Поддържането на ниски разходи за комунални услуги и следователно за опазване на природните ресурси и околната среда.


Преимущества и недостатъци

В заключение ви представяме предимствата и недостатъците на шистите като покривен материал.

Предимства:

  • Естетичен вид – собствениците на къщи с покриви от шистови плочи обикновено на първо място се влюбват във външния им вид. Шистите са разкошен материал, който е бил на почит сред архитектите от векове благодарение на своите класически, изчистени линии. Материалът предлага повече разнообразие, отколкото собствениците на жилища осъзнават. Различни цветове, дебелина и размери.
  • Издръжливост – за разлика от други покривни материали, които са силно податливи на метеорологични явления, шистите не се влияят особено от екстремни условия – силни ветрове, високи температури, дори градушка. Те са пожароустойчиви, което осигурява предимство при предотвратяването на пожари.
  • Дългогодишни – това е златният стандарт за покриви. Докато повечето покриви имат късмет да издържат около 30 години преди да се наложи подмяна, покривите от шисти ги превъзхождат значително. Може да очаквате повече от 40 години, като не е необичайно да надминат и 100 години.
  • Не изискват поддръжка – както споменахме не са податливи на увреждащи условия, които да причиняват износване. Няма да се налага да се притеснявате, че трябва да ремонтирате или подмените шистите. Те са плътни и почти не абсорбират вода, което ги прави устойчиви на мухъл и плесен.
  • Повишават стойността на дома

Недостатъци:

  • Тегло – тъй като са каменни, шистите тежат 4 пъти повече от битумните керемиди. Теглото на квадрат шисти кореспондира с дебелината на плочката – колкото по-дебела е, толкова по-тежък ще бъде покрива. Преди полагането трябва да бъде изчислено какво тегло може да понесе конструкцията.
  • Цената – основният негатив е високата им стойност на пазара. Монтажът е специализиран процес, което от своя страна изисква опитни специалисти, а повишава и разходите.

Ако възнамерявате вашият дом да бъде за дългосрочно ползване и да се запази за поколенията, то първоначалната инвестиция ще се изплати през годините. Заявете своя проект и ще получите предложения от специалисти в сферата на поставяне на покриви.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
31 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
32 извършени проекта

Съвети за изпълнители