Как да почистим апартамента след ремонт?

Публикувано на 27/07/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 27/07/2023 | Видяно 1 791 пъти

След като завършите ремонта на дома си, вероятно ще се радвате на новия си интериор, но ще се изправите и пред една задължителна и не особено приятна задача - как да почистите цялата бъркотия от прах, петна и следи от стоителни материали, останали след ремонта?

Почистването след ремонт може да бъде трудно и изморително, ако не знаете как да го направите правилно и ефективно. Затова в тази статия ще ви дадем няколко полезни съвета, как да почистите след ремонт без да се изморите и да повредите новия си интериор. Следвайте тези стъпки и ще се насладите на чист и уютен дом в кратко време.

Нека разгледаме по-подрочно как изчистим огромното количество прах, да отмием всички пента, останали по пода и стъклата.


Да почистим праха

Основният проблем след ремонтните работи е огромно количество прах. В допълнение към обичайния прах се натрупва и строителен, който е по-едър и по-опасен за организма, особено за хора, страдащи от алергии. Ето защо първата задача е да почистим апартамента от всичкия прах, при това качествено. 

Още от сега ни е ясно, че това няма да се получи само влажна кърпа или малка метла.  За тази цел ще трябва да използвате мощна прахосмукачка с обемен филтър. Най-добре би било, ако разполагате с професионална машина, особено вярно, ако сте ремонтирали не една малка стая, а няколко стаи или дори целия апартамент. Тази техника ще ви помогне да се отървете от малките отломки по-бързо и по-лесно.

Но ако не разполагате с професионална прахосмукачко и вашата ще свърши достатъчно добра работа. В този случай ще е добре предварително да съберете с метла по-едрите парчета и накрая да почистите останалото с прахосмукачката.

За да премахнете праха по-ефективно, помнете основното правило на всяко почистване: чистете отгоре надолу. Това означава, че първо почиствате тавана, корнизите, прозорците и след това постепенно се придвижете към пода пода. Ако продължите в обратна посока, това ще бъде безсмислена работа, тъй като прахът просто ще падне обратно върху почистените зони.

Ако в стаята има мебели, които сте покрили, за да предпазите по време на ремонта, е необходимо да почистите и тях - в противен случай по-късно, когато свалите покривалото, целият прах от него ще падне отново на пода.


Мокро почистване

След като сте се отървали от строителния и обикновения прах, можете да преминете към мокро почистване на повърхностите - това е основната част от процеса. Общият принцип е същият: движете се от тавана на пода. Ако има петна по стените, почистете ги, но като вземете предвид покритието на стените.

Например, хартиените тапети не са предназначени за мокро почистване. В екстремни случаи можете много внимателно да избършете местата, които са зацапани. Плочките се почиства със подходящ продукт, а следите от грунд могат да бъдат отстранени с ацетон. Остатъците от фугираща смес се отстраняват с шпатула, а понякога могат да бъдат отстранени с обикновена кърпа.

Не забравяйте за детайлите: корнизи, дограми, полилей, малки лампи. Те се избърсват с влажна кърпа или микрофибърна кърпа. За огледалата, като правило, е достатъчен препарат за стъкло. Това може да е достатъчно и за прозорците, но ако са твърде мръсни, ще трябва да използвате по-сериозни препарати. За пода е добре да добавите специален препарат към водата. Снабдете се с такъв в зависимост от подовото покритие - за ламинат, за паркет и т.н.


Упорити петна

Понякога по повърхностите остават упорити петна и други специфични зацапвания, които не винаги могат да бъдат отстранени по време на стандартното мокро почистване. Ето защо се налага да ги почистим локално. Най-често срещаните упорити петна, с които се налага да се справим са тези от боя, мазилка, лепило и други такива. 

За по-лесно и ефективно премахване на тези петна, можем да използваме различни домашни или специални препарати, в зависимост от вида на петното и повърхността, по която е. Изборът остава ваш. 

Ако по някаква причина мебелите също са замърсени след ремонта, трябва да почистите и тях и да ги приведете в отлично състояние и красив външен вид. Ако има петна по тапицираните мебели, отстранете ги с подходящ препарат. Същото направете и с мебелите от дърво и други повърхности, като ги забършете с влажна кърпа.


Финални щрихи

Вече сме на финала, останаха само още някои довършителни дейности и апартамента ще заблести. 

Какво трябва да направите:

  • проветрете добре всички стаи;

  • отстранете миризмата на бои и други препарати - това може да направите като оставите изпраните чаршафи за известно време, да използвате ароматизатори за въздух или оставите зърна кафе в купичка. Ароматните свещи също са отлино решение.

  • ако все още не сте върнали всички дребни декорации и вещи по местата им, направете и това.

Нека ви напомним, че нашите специалисти винаги са готови да ви окажат нужното съдействие. Може да разчитате както за самия ремонт, така и за почистването след него. Заявете своя проект тук или потърсете специалист в този списък. И оставете всичко в опитните ръце на професионалистите.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта