Как да почистим апартамента след ремонт?

Публикувано на 27/07/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 27/07/2023 | Видяно 2 301 пъти

След като завършите ремонта на дома си, вероятно ще се радвате на новия си интериор, но ще се изправите и пред една задължителна и не особено приятна задача - как да почистите цялата бъркотия от прах, петна и следи от стоителни материали, останали след ремонта?

Почистването след ремонт може да бъде трудно и изморително, ако не знаете как да го направите правилно и ефективно. Затова в тази статия ще ви дадем няколко полезни съвета, как да почистите след ремонт без да се изморите и да повредите новия си интериор. Следвайте тези стъпки и ще се насладите на чист и уютен дом в кратко време.

Нека разгледаме по-подрочно как изчистим огромното количество прах, да отмием всички пента, останали по пода и стъклата.


Да почистим праха

Основният проблем след ремонтните работи е огромно количество прах. В допълнение към обичайния прах се натрупва и строителен, който е по-едър и по-опасен за организма, особено за хора, страдащи от алергии. Ето защо първата задача е да почистим апартамента от всичкия прах, при това качествено. 

Още от сега ни е ясно, че това няма да се получи само влажна кърпа или малка метла.  За тази цел ще трябва да използвате мощна прахосмукачка с обемен филтър. Най-добре би било, ако разполагате с професионална машина, особено вярно, ако сте ремонтирали не една малка стая, а няколко стаи или дори целия апартамент. Тази техника ще ви помогне да се отървете от малките отломки по-бързо и по-лесно.

Но ако не разполагате с професионална прахосмукачко и вашата ще свърши достатъчно добра работа. В този случай ще е добре предварително да съберете с метла по-едрите парчета и накрая да почистите останалото с прахосмукачката.

За да премахнете праха по-ефективно, помнете основното правило на всяко почистване: чистете отгоре надолу. Това означава, че първо почиствате тавана, корнизите, прозорците и след това постепенно се придвижете към пода пода. Ако продължите в обратна посока, това ще бъде безсмислена работа, тъй като прахът просто ще падне обратно върху почистените зони.

Ако в стаята има мебели, които сте покрили, за да предпазите по време на ремонта, е необходимо да почистите и тях - в противен случай по-късно, когато свалите покривалото, целият прах от него ще падне отново на пода.


Мокро почистване

След като сте се отървали от строителния и обикновения прах, можете да преминете към мокро почистване на повърхностите - това е основната част от процеса. Общият принцип е същият: движете се от тавана на пода. Ако има петна по стените, почистете ги, но като вземете предвид покритието на стените.

Например, хартиените тапети не са предназначени за мокро почистване. В екстремни случаи можете много внимателно да избършете местата, които са зацапани. Плочките се почиства със подходящ продукт, а следите от грунд могат да бъдат отстранени с ацетон. Остатъците от фугираща смес се отстраняват с шпатула, а понякога могат да бъдат отстранени с обикновена кърпа.

Не забравяйте за детайлите: корнизи, дограми, полилей, малки лампи. Те се избърсват с влажна кърпа или микрофибърна кърпа. За огледалата, като правило, е достатъчен препарат за стъкло. Това може да е достатъчно и за прозорците, но ако са твърде мръсни, ще трябва да използвате по-сериозни препарати. За пода е добре да добавите специален препарат към водата. Снабдете се с такъв в зависимост от подовото покритие - за ламинат, за паркет и т.н.


Упорити петна

Понякога по повърхностите остават упорити петна и други специфични зацапвания, които не винаги могат да бъдат отстранени по време на стандартното мокро почистване. Ето защо се налага да ги почистим локално. Най-често срещаните упорити петна, с които се налага да се справим са тези от боя, мазилка, лепило и други такива. 

За по-лесно и ефективно премахване на тези петна, можем да използваме различни домашни или специални препарати, в зависимост от вида на петното и повърхността, по която е. Изборът остава ваш. 

Ако по някаква причина мебелите също са замърсени след ремонта, трябва да почистите и тях и да ги приведете в отлично състояние и красив външен вид. Ако има петна по тапицираните мебели, отстранете ги с подходящ препарат. Същото направете и с мебелите от дърво и други повърхности, като ги забършете с влажна кърпа.


Финални щрихи

Вече сме на финала, останаха само още някои довършителни дейности и апартамента ще заблести. 

Какво трябва да направите:

  • проветрете добре всички стаи;

  • отстранете миризмата на бои и други препарати - това може да направите като оставите изпраните чаршафи за известно време, да използвате ароматизатори за въздух или оставите зърна кафе в купичка. Ароматните свещи също са отлино решение.

  • ако все още не сте върнали всички дребни декорации и вещи по местата им, направете и това.

Нека ви напомним, че нашите специалисти винаги са готови да ви окажат нужното съдействие. Може да разчитате както за самия ремонт, така и за почистването след него. Заявете своя проект тук или потърсете специалист в този списък. И оставете всичко в опитните ръце на професионалистите.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Хоум Рок Билдър ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Емо Петров VIP
Цялостен ремонт, София
137 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Монтана
25 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта