Правила, които можете да нарушите, когато декорирате малки пространства

Публикувано на 01/11/2021 от Anna Stankova | Последна редакция на 16/11/2021 | Видяно 12 200 пъти

Едно от най-големите предизвикателства, с което почти всеки се сблъсква, е проектирането и обзавеждането на апартамент или стая с малки размери. Поставени пред нелеката задача да създадем пространство, което е практично, но и приветливо, от една страна трябва да се съобразим с оскъдната квадратура, с която разполагаме, а от друга - с желанието да създадем едно стилно, красиво и функционално кътче. И трябва да направим така, че всички фактори да работят в унисон един с друг.

Разбира се, има правила в обзавеждането на малки апартаменти и пространства, които е препоръчително да следваме. Но има и такива, които е по-добре да нарушим.

Едно от най-интересните и привлекателни неща при интериорния дизайн е, че подобно на изкуството, правилата трябва да бъдат научени, за да може в последствие да се нарушат. Или поне това е една от основните стъпки, които биха ви накарали да преоткриете и обикнете света на дизайна. 

За да ви убедим в това, ще ви запознаем с част от онези правила, които дори доказаните дизайнери се осмеляват да нарушат, трикове, които според тях не работят и, разбира се, техни алтернативи.


Правило №1: Избягвайте тъмните цветове

Да не се използват тъмни цветове е може би едно от най-популярните правила, когато става дума за декориране на малки пространства. Истината е, че тъмните нюанси боя не са чак толкова голямо табу, колкото повечето хора си мислят. Те работят идеално както в големи, така и в по-малки пространства. Стига да са съчетани с вкус и балансирани с помощта на други елементи от интериора. 

Разбира се, по-светлите нюанси и неутралните цветове като бяло и бежово са лесен способ да отворим визуално едно пространство и да създадем усещане за простор и мащаб. Това правило е универсално и доказано работещо, но само при условие, че сте почитатели на по-меките цветове. Но ако по-светлите нюанси не отразяват вашия стил и същност, никога няма да сте доволни от вашето пространство.

Когато се използват правилно и с мисъл, тъмните нюанси могат значително да подобрят архитектурните характеристики на всеки дом, независимо от квадратурата му.

  • Тайната на уютното и просторно малко жилище, било то и в предимно тъмни нюанси, е добре проектираното и разпределено многослойно осветление. Много от доказаните интериорни дизайнери твърдят, че стратегически разположените лампи и комбинацията между различен тип осветителни тела дават усещане за простор и внасят доза светлина в по-тъмните пространства. При прилагането на този трик, е важно да се уверите, че осветлението е разположено на различни визуални нива - таван, ниво на очите и стени. Ако осветлението е добре осмислено, всеки цвят на стената може да изглежда перфектно, дори в едно по-компактно жилище.

  • Още един начин, който ви позволява да пренесете любимия тъмен нюанс в по-малкото ви жилище, е като го използвате за акцентен цвят. Стига да е направено с вкус и стил, можете да създадете интересна визия за вашия дом, като използвате тъмна боя. Основното “правило” е да имате стратегическо мислене, но и да проявявате въображение и смелост.


Правило №2: Не използвайте принтове и щампи

Мнозина, от страх да не претоварят дадено помещение, автоматично отхвърлят използването на декоративни елементи и аксесоари с цветни и екстравагантни шарки. Или изключват опцията да направят впечатляващ акцент в стаята, залагайки на тапет с интересен принт. Да, неписано правило е, че твърде ексцентричните декорации не са най-добрият избор за малометражни апартаменти. Но и това правило може да бъде нарушено. Ето как:

  • За да избегнете усещането за липса на простор и визуалното затрупване на стаята, заложете на декоративни елементи с едромащабни принтове. Тези модели не само, че не “задушават” едно пространство, а напротив - могат да отворят малка стая. Това е така, тъй като погледът се фокусира нагоре и навътре в пространството, добавяйки интрига, която може да отклони вниманието от малкото пространство. Големите живописни тапети, например, издърпват окото навън, създавайки дълбочина в стаята, като по този начин я правят да изглежда по-голяма и по-висока, отколкото е в действителност. 


Правило №3: Използвайте светло, неутрално обзавеждане

Основно правило, което диктува интериорния дизайн в малкото пространство, твърди, че светлите цветове са най-добрият и препоръчителен начин то да бъде обзаведено. Въпреки че има смисъл и целта му е да бъде създадена ефирна визия, в която цари усещането за простор, същата атмосфера може да бъде постигната и като се използват по-ярки и нестандартни цветове. 

Те могат да се превърнат в инструмента, който да създаде едно наистина уникално, стилно и нестандартно пространство, позволявайки на окото да се движи по всеки ъгъл. Цветът отваря пространството, тъй като позволява на погледа да вижда пространството като едно цяло, вместо да се фокусира върху отделни елементи. А това предизвиква визуален интерес. Колкото повече цветни елементи има, толкова повече се увеличава визуалният път. А колкото повече очите пътуват през тези ярки места в стаята и визуално възприемат пълната картина, толкова по-голяма ще изглежда тя. 

Идеален начин да внесете цвят и индивидуалност в стаята, е като изберете мебел в по-ярък и впечатляващ цвят. На пазара се предлагат безброй цветни модели дивани, канапета и фотьойли. 


Правило №4: Използвайте малки по размер мебели

Логиката изглежда достатъчно проста - малко пространство, малки мебели. Но това схващане е меко казано погрешно. Повечето от нас често мислим, че използването на множество малки мебели в малък апартамент ще го направи по-просторен и ще увеличи визуалния път и следователно - ще го направи по-голям. Това обаче е далеч от истината. 

Според множество дизайнери, е препоръчително да нарушим това правило. Хубаво е да се заложи на малко като брой мебели, но по-мащабни. И по-специално модулни и нископрофилни. Те се съчетават особено добре с големи, светли килими. Все пак размерът на килима диктува размера на визуалното пространство, което създаваме. Тази комбинация ще ви позволи да създадете повече величие и мащабност. А това никога не е лошо, особено когато става въпрос за обзавеждане на малко пространство. 

Като заключение - прилагането на тази стратегия ще помогне да се осъществи илюзията за повече ефирност, изисканост и блясък в жилището.


Правило №5: Забравете за аксесоарите и декоративните елементи

Ако сте от любителите на минималистичен стил, вероятно нямате против жилището ви да е лишено от много на брой декоративни елементи. Но за онези, които обичат пищните аксесоари, малкото пространство може да бъде не малка пречка. С помощта на някои доказано работещи хитрости, обаче,тя може да бъде преодоляна.

  • Вместо да се отказвате от любимите си украшения и съкровища, трябва да проявите креативност към начина, по който ги излагате, за да не претоварвате окото.

  • Рафтовете са идеален вариант за излагане на показ на декоративните елементи. Единствено е необходимо да не използвате твърде много контрастни елементи, тъй като това би “затрупало” визията на стаята. Например, ако обичате растения, ги поставете в едната част от стаята си, а другата оставете свободна. 

Макар и копмактни, малометражните апартаменти също могат впечатлвяват със смели акценти и нестандартен дизайн. Пространството е субективно понятие, а функционалността и визуалният комфорт могат да работят перфектно заедно. А когато един дом е обзаведен според вкуса на неговите обитатели, той несъмнено ще изглежда перфектно. За стилното обзавеждане на вашето жилище, можете да се доверите на Мебели Виденов. В каталога им ще откриете безброй качествени и достъпни мебели, с чиято помощ ще създадете мечтания дом, бил той и малометражен.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
Иван Сулев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта