Mix & Match в спалнята - как умело да комбинираме различните интериорни стилове?

Публикувано на 22/03/2022 от Станислава Матеева | Последна редакция на 04/04/2022 | Видяно 7 186 пъти

Вероятно вече знаете, че времето, в което декорирахме абсолютно всяка част от спалните си - от леглото до осветителните тела - в един стил, отдавна е отминало. И макар Mix & Match тенденцията отдавна е навлязла в света на интериорния дизайн,  това не е пречка тя да остава все толкова актуална и предпочитана. 

Как обаче можем разчупим дизайна на спалнята при наличието на толкова голямо разнообразие от елементи? Как да изградим интериора така, че крайният резултат да бъде различен и впечатляващ, без да е кичозен и хаотичен? Отговорите ви даваме в следващите редове, като ви споделяме дизайнерските тънкости в умелото съчетаване на различни интериорни стилове в най-интимното кътче в дома – спалнята.


Разкажете история

Когато смесвате и съчетавате стилове в една спалня, може да се използва холистичен подход. Помислете за цялостния стил и дизайн на вашата спалня. Искате той да е с винтидж усещане? Или пък може би се стремите към по-бохемско излъчване? След като решите какви са целите ви, използвайте текстури, които работят в рамките на тази цялостна естетика. Ако не сте сигурни какви елементи биха допринесли за мечтаната ви естетика, то не се тревожете. В спалнята, която е вдъхновена от природата, например, може да има по-светли и по-тъмни дървесни тонове, комбинирани с декорации от естествени материали като камък или пък живи цветя. За повече визуален интерес може да се добавят и скулптурни форми. Бохемската спалня пък използва много вторични тонове с интересни детайли на фрезова обработка и по-причудливи форми. Просто открийте кое е най-характерно за стила, който сте избрали, и го пренесете в спалнята!


Помислете за цветовете

Когато става въпрос за цветове, е добре да съчетавате подобни с подобни. Според много интериорни дизайнери, когато комбинирате близки цветове, е практически невъзможно да го направите грешно. Ако ви допада моно палитрата, но пък искате да добавите повече визуален интерес и да обогатите дизайна, може да заложите на смесване на различни тонове на един и същи цвят. Как да го направите? Използвайте флуиден или динамичен тапет с различни нюанси на основния цвят и след това добавете дърво и други по-богати тъкани като кадифе. По този начин пространството ще изглежда хармонично, но и динамично и интересно.

Ако се стремите към по-семпла визия, може да използвате неутрални нюанси, върху които да изградите цялостния дизайн на спалнята. Те биха изиграли ключова роля в обвързването на всички елементи на интериора. 


Противоположностите си пасват

Що се отнася до Mix & Match тенденцията, не се страхувайте в дизайна на спалнята си да комбинирате елементи и стилове, които на пръв поглед се взаимоизключват. Мебелите, изработени от по-меки материали, учудващо, си пасват перфектно с мебели в по-индустриален стил. Комбинацията на тъкани с богата текстура като кадифе, букле и изкуствена кожа с метални елементи, със сигурност би допринесла за красивата естетика в пространството.

Ако не сте сигурни откъде да започнете или как да комбинирате различните материали, би било добре да разберете кой материал най-много ви допада и да го използвате като основен в декора. В една спалня биха могли да бъдат използвани различни стилове и модели на тапицерия, неутрални дървесни тонове, метали и дори естествен камък. Трябва обаче да се погрижите да създадете баланс и динамика, която помага на окото да се движи комфортно в пространството. 


Комбинирайте форми и размери

В допълнение към смесването и съчетаването на материали, помислете и за комбинирането на мебели с различни форми и размери. Не се притеснявайте да ползвате елементи с кръгли форми и да ги съчетавате с такива с квадратни. И тук обаче е хубаво да правите всичко с мярка и да се стремите към хармония. Балансът може да бъде постигнат, като се уверите, че елементите и формите, които сте избрали, са в умерено количество и са налични в цялото пространство.


Повторение, а не претрупване

За да избегнете хаотичния вид на спалнята ви, е препоръчително да изберете форма, покритие, цвят, текстура, които могат да бъдат открити в повечето елементи в стаята. Чрез многократно ползване и повтаряне на елемент, цвят или текстура, ще обедините дизайна на цялото пространство и ще допринесете за хармоничния му вид.

Ако сте избрали спално бельо в един цвят, то е добре той да присъства и в друг елемент от спалнята – завесите, например. Ако сте избрали дървен скрин, то би било от полза да включите и декоративни елементи с дървен завършек. Въпреки че някои от ключовите мебели ще бъдат различни, те трябва по някакъв начин свързват едни с други.

Когато става въпрос за комбиниране и съчетаване на стилове, балансът е ключов. Твърде малко детайли от един стил биха създали усещане за празнота. Твърде много пък биха попречили на Mix & Match елемента да се случи. Затова е добре да изберете обзавеждане, което дава възможност да развихрите въображението си и същевременно да не ви лишава от комфорт. Мебели Виденов предлагат висококачествени спални мебели, които биха били перфектната основа за комбиниране на различни стилове. В Деко зоната им пък ще откриете приказни аксесоари, спално бельо и осветителни тела, които ще допринесат за създаването на цялост и хармония в най-интимното кътче на дома – спалнята. Повече за актуалните предложения на Мебели Виденов, ще намерите тук.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта