Малко пространство за големи идеи - как да обособим малък домашен офис, който да ни вдъхновява?

Публикувано на 14/02/2022 от Anna Stankova | Последна редакция на 04/04/2022 | Видяно 7 728 пъти

В последните години работата от вкъщи се превърна в ежедневие за много от нас. И въпреки че много от нас вече създадоха пространства, в които да вършат пълноценно работата си, все още има дребни щрихи, които пречат да се чувстваме мотивирани. Особено ако пространството, в което сме предвидили да се помещава домашния офис, е с по-компактни мащаби.

Но малки или не, има толкова много неща, които можем да направим, за да внесем повече стил и функционалност в домашния офис. И за да ви го докажем, тук представяме няколко опции за надстройка на работното ви кътче, които ще помогнат да подобрите вашето работно място, а и начина, по който работите.


Пространството

Чудили ли сте се кое е най-подходящото място за обособяване на домашен офис? Ако пространството ви е ограничено, може да се наложи да проявите малко повече креативност. 

  • Добра идея е да използвате ъглите и нишите. В стаите в дома често има кътчета, които остават неизползвани. А именно те се оказват перфектно място за домашния офис. Почти всеки ъгъл е достатъчно голям, за да се превърне в новото ви работно пространство. За да оптимизирате максимално пространството, е добре да мислите вертикално и да разположите места за съхранение по дължината на стената. Такива могат да бъдат различни рафтове и шкафове. Ако решите да обособите работното си пространство, е хубаво да обърнете специално внимание и на осветлението. Заложете на достатъчно силна настолна лампа или пък помислете за разположени по стената осветителни тела.

  • Антретата и коридорите също са подходящи места за помещаване на работно пространство.  Можете да го разположите както по протежение на стената, така и в някой ъгъл. Ако в коридора имате прозорец или източник на естествена светлина, се стремете да разположите бюрото максимално близо до него. 

  • Още едно помещение, в което можете да разположите домашния си офис, е остъкленият балкон. Това начинание обаче е свързано с повече ремонтни и преустройствени дейности. Трябва да помислите за отоплението на пространството. Офисът на балкона обаче има своята добра страна – в него ще имате постоянен източник на естествена светлина и ще можете да развихрите въображението си по отношение на декорацията на работното си кътче, тъй като ще имате повече пространство, върху което да творите. И ще се наслаждавате на красива гледка, докато вършите работа.


Бюрото

След като вече сте избрали къде ще обособите домашния си офис, е време да обърнете внимание на един от най-важните му елементи – бюрото. To трябва да бъде много повече от повърхност, върху която разполагате лаптопа си. Важно е то да ви помага да изпълнявате ежедневните си работни ангажименти, да е в съответствие с височината ви и да ви осигурява възможности за съхранение.

  • Площ на повърхността: Работата ви задължава ли да работите на множество екрани, да имате външна клавиатура и различни аксесоари? Последното нещо, което искате, е претрупано бюро. Ако ви липсва място за шкаф за документи, лавица за книги или принтер, може би ще трябва да ги поставите върху или под бюрото. Измерете приблизителната повърхност, която е най-подходяща за вашия стил на работа, и я използвайте като маркер за вашето търсене.

  • Ергономичност: Намерете бюро, което съответства на височината ви. Важно е и да имате място за движение под него. Освен ако не използвате лаптоп, поставете клавиатурата приблизително на височината на лактите – едва ли искате ръцете ви да стърчат или раменете ви да са неудобно повдигнати. Помислете за издърпваща се поставка за клавиатура или стойка за лаптоп. Екранът ви трябва да седи на около 50 см от лицето ви, под леко наклонен ъгъл от вашата зрителна линия.

  • Съхранение: За удобно и функционално съхранение, препоръчваме комбинация от отворени рафтове,  затворени шкафове и кутии за съхранение. Така всяка вещ и всеки документ ще има свое собствено място. 


Столът

След като сте избрали подходящото бюро, е време да обърнете внимание и на стола. При проектирането на домашен офис, единственият елемент, от който никога не бива да спестявате, е именно столът. А ето и на какво да обърнете внимание, когато избирате този елемент:

  • Регулируеми функции: Вашите предпочитания за височина на седалката или опора ще се променят през целия ден. Затова изберете стол с регулируема височина, облегалка и подлакътници.

  • Материал: Важно е да изберете материал, който ще позволява на тялото ви да се чувства комфортно през целия ден. Мрежестата тъкан е добър вариант, който позволява на въздушния поток да тече свободно.

  • Лумбална опора: Това е основен компонент, често представен под формата на регулируем гръб, който може да бъде персонализиран според вашата стойка. Той имитира извивката на гръбначния ви стълб и осигурява структурна и ергономична опора.

  • Колела: Те са тези, които ви позволяват да се движите лесно и бързо и да изпълнявате множество дейности едновременно. 


Съхранението

Ако не разполагате с достатъчно пространство, бихте могли да оптимизирате наличното, като използвате хитри решения за съхранение. Можете да заложите на рафтове и лавици за съхранение, като ги разположите по дължина на стената. Така не само ще спестите място, но и вещите ви ще са в близост до вас, което ще подобри работата ви. По-интересните решения за съхранение са и идеален начин да разчупите дизайна на интериора и да го направите по-елегантен и стилен.


Осветлението

Осветлението е от изключителна важност, става ли дума за домашно офис пространство. Препоръчваме ви да заложите на осветителни тела с мека, топла светлина, която не дразни окото. На пазара се предлагат множество решения за стилни осветителни тела, които да накарат офиса ви да „заблести“. Освен красиви, те са и функционални. Правилното осветление е важно не само за дизайна и практичността на офиса ви, но и за здравето ви.

Без значение къде работим, комфортът е от основна важност за продуктивността ни. А удобството в работното пространство, зависи от мебелите, с които избираме да го обзаведем. Мебели Виденов предлагат идеални решения за обзавеждането на домашния офис. В техните магазини ще откриете перфектните за вашите нужди бюра, столове, осветителни тела и решения за съхранение. Повече от предложенията им за обзавеждане на домашния ви офис, можете да намерите тук.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта