Тенденциите в дизайна на дневните през 2022 - как да ги пренесем в дома?

Публикувано на 08/03/2022 от Станислава Матеева | Последна редакция на 04/04/2022 | Видяно 9 431 пъти

За любителите на интериорния дизайн, една от най-вълнуващите части на първите месеци от новата година, е да разберат какви тенденции носи тя. И за щастие, 2022 г. изобилства от впечатляващи новости. Особено що се отнася до интериора на всекидневната. Въпреки че винаги е важно да проектирате пространство по начин, който ви харесва и пасва най-добре на личността ви, тенденциите са страхотен начин да разчупите иначе по-семплата стая.

Когато говорим за тенденциите в дизайна на всекидневните през 2022 г., се наблюдават много и различни дизайнерски подходи. Цветовете са пъстри, формите – нестандартни. На мода се връщат вече позабравени стилове, чиито съвременен прочит дава нов поглед върху интериорния дизайн и усещането, което той носи на човека. Някои от тенденциите в дизайна на дневните през 2022 г. са не просто привлекателни за окото, но и отразяват различни и пъстри начини на мислене и поглед върху света на декора, организацията и проектирането на пространството. Но целта на всяка от тенденциите е една – да бъде постигнато усещане за комфорт, осъзнаването и приоритизирането на полагането на съзнателни усилия, за да бъде едно от най-важните помещения в дома – дневната – наистина приятно на вид и да отразява по неповторим начин същността на нейните обитатели.

А кои са тенденциите в дизайна на дневната, които ще царуват през 2022 г. и как да ги пренесете в дома ви, показваме в следващите редове.


Максималистични цветове и щампи

Независимо дали ярките цветове ви харесват или не, те са безспорно лесен начин да внесете малко повече динамика в пространството. Дори онези от вас, които клонят към минимални цветове и текстури, вероятно биха оценили колко лесно е да включите ярък нюанс или пък два във всекидневната. Без, разбира се, това непременно да означава, че трябва да бъдат подготвени четките за боя и стените да бъдат преобразени.

Според много интериорни дизайнери лесен бърз и достъпен начин да добавите нотка живец в дизайна на дневната е като изберете мебели или декоративни елементи в смели цветове. В последните години все повече хора прегръщат по-веселите цветове и уникалните щампи, като ги канят в дома си под формата на декоративни възглавници, дивани в нестандартни цветове или пък столове с разчупени форми. Използването на цветни щампирани тъкани и пердета, персонализирани тапицирани дивани и столове е интересен и безспорно уникален начин да внесете индивидуалност в пространството.


Минимализмът също е тук, за да остане

Множество експерти подчертават, че минимализмът също претърпява своеобразен бум. И да, голямото си господство в света на интериорния дизайн дели именно с максимализма.  

Минимализмът обаче има нов прочит. В същината му вече не са само и единствено спокойните цветове и семплите силуети. Върху него вече се забелязва по-задълбочен прочит и концепцията и значението му търпят промяна. Тези промени се състоят основно в появата на пространства, които могат да помещават повече от една и различни по функции стаи. 

Тази тенденция става по-популярна през последните две години. През това време хората все повече започнаха да разбират, че могат да живеят с по-малко. И че всъщност семплият интериор, в който няма излишности, всъщност е много приветлив и уютен. Според много дизайнери именно това преосмисляне на пространствата и техните функции би накарало хората да станат още по-креативни в стремежа си да направят домовете си мултифункционални. Например холът да бъде част от домашния офис. Или пък от къта за тренировки.


Природата като част от дома

Едва ли някой ще отрече, ако кажем, че природата ни кара да се чувстваме спокойни и уравновесени и да постигнем баланс със себе си. Когато сме в нейните прегръдки чувстваме онова специално усещане, което ни кара да я търсим навсякъде. И особено в интериора. И макар да не можем да живеем сред природата, съществуват начини да я пренесем в домовете си. Доказват го навлизащите в света на интериора на дневните тенденции все повече от мебелите и декоративните елементи да се изработени от естествени материали. 

Тази година все по-често ще виждаме дървени елементи в дневните и кухните - дали под формата на масивни мебели като маси и столове или пък като деликатни украшения по стените. Друг начин, по който природата ще присъства в дневната е под формата на саксии с цветя. И дори мраморни и циментови подови настилки, покрити с килими от изкуствена кожа. 


Мебелите с овални форми стават все по-актуални

Мебелите със заоблени ръбове и извити форми създават по-уютна и същевременно елегантна естетика. Заоблените им форми позволяват да се създаде дизайн, който допринася за спокойното, нежно и меко излъчване на стаята, независимо от размера на стаята. В компактни пространства те са начин за оптимизиране на помещението, а в големите жилища пък могат да се превърнат в отличителна и привличаща вниманието фокусна точка. И именно затова са толкова популярни през 2022 г. 

Предимство на кръглите форми е, че нямат начало или край. Те могат да представят елементи на природата - слънцето, земята и луната. Те носят усещане за завършеност. Чрез добавяне на правилния дизайн, усещането за движение и динамика, което ги придружава, може да послужи чудесно в дизайна на дневната. 

Мебелите със заоблени форми, придават усещане топлина и уют. Кръглите маси, столове и диваните с меки ъгли са чудесен начин да придадете усещане топлина и уют в помещението. В Премиум зоната на Мебели Виденов ще откриете висококачествени мебели, които ще паснат перфектно в дома ви и ще ви помогнат да пренесете така актуалната тенденция и във вашия дом. 

Това как изглежда дома ни може значително да повлияе на настроението ни и на начина, по който възприемаме света. Затова е добре, пренасяйки най-популярните тенденции в дизайна в интериора на дома ни, да се съобразим и с личните си усещания. Това може да се случи, като избираме мебели и декоративни елементи, които отразяват същността ни и ни носят приятни усещания. Мебели Виденов предлагат богата гама от декоративни елементи и премиум мебели на достъпни цени, които със сигурност ще паснат перфектно както във всекидневната, така и във всяка друга част на дома. Повече за актуалните им промоции можете да намерите тук.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта