Правило №1: Избягвайте тъмните цветове

Последна редакция на 25/04/2024 от Anna Stankova

Да не се използват тъмни цветове е може би едно от най-популярните правила, когато става дума за декориране на малки пространства. Истината е, че тъмните нюанси боя не са чак толкова голямо табу, колкото повечето хора си мислят. Те работят идеално както в големи, така и в по-малки пространства. Стига да са съчетани с вкус и балансирани с помощта на други елементи от интериора. 

Разбира се, по-светлите нюанси и неутралните цветове като бяло и бежово са лесен способ да отворим визуално едно пространство и да създадем усещане за простор и мащаб. Това правило е универсално и доказано работещо, но само при условие, че сте почитатели на по-меките цветове. Но ако по-светлите нюанси не отразяват вашия стил и същност, никога няма да сте доволни от вашето пространство.

Когато се използват правилно и с мисъл, тъмните нюанси могат значително да подобрят архитектурните характеристики на всеки дом, независимо от квадратурата му.

  • Тайната на уютното и просторно малко жилище, било то и в предимно тъмни нюанси, е добре проектираното и разпределено многослойно осветление. Много от доказаните интериорни дизайнери твърдят, че стратегически разположените лампи и комбинацията между различен тип осветителни тела дават усещане за простор и внасят доза светлина в по-тъмните пространства. При прилагането на този трик, е важно да се уверите, че осветлението е разположено на различни визуални нива - таван, ниво на очите и стени. Ако осветлението е добре осмислено, всеки цвят на стената може да изглежда перфектно, дори в едно по-компактно жилище.

  • Още един начин, който ви позволява да пренесете любимия тъмен нюанс в по-малкото ви жилище, е като го използвате за акцентен цвят. Стига да е направено с вкус и стил, можете да създадете интересна визия за вашия дом, като използвате тъмна боя. Основното “правило” е да имате стратегическо мислене, но и да проявявате въображение и смелост.

Свързано:

Правила, които можете да нарушите, когато декорирате малки пространства