Потъваща къща - как да се справим с този проблем?

Публикувано на 07/07/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 07/07/2022 | Видяно 4 520 пъти

Домът е ценно притежание, което за жалост с годините губи своя блясък и белезите на времето започват да се откриват. Много дребни проблеми могат да бъдат изгладени с някои дребни ремонтни дейности, но като основен проблем може да се счита потъването/слягането на вашия дом. Това е причина за безпокойство. Проблем, който не бива да се омаловажава, тъй като проблеми със структурата на фундамента ще доведат до множество други с времето.

Всъщност какво точно си представяте, когато чуете, че къщата потъва? Представяте ли си как къщата потъва като кораб във вода? Или пък си представяте как земята се отваря и поглъща къщата ви? В реалността не се случва точно така обаче. Ние ви представяме основните признаци, които ще ви подскажат, че има наличие на проблем в основата и как да се справите с това.

Имате желание да направите подобрения в дома си? Свържете се с регистрираните в MaistorPlus специалисти. Тук ще намерите професионалисти в множество сфери, които ще придадат на дома ви съвсем нов вид.


Какви са признаците, които ще ви предупредят за потъването на къщата?

Трябва да потърсите дребни проблеми, които на пръв поглед може да ви изглеждат напълно незначителни или като естествения ход на нещата, когато сте живели известно време в дома си. Ето няколко причини, които могат да бъдат пренебрегнати, ако не знаете за тяхното действително значение:

  • Пукнатини в основата, особено ако се забелязват от външната страна;
  • Затруднения при отварянето и затварянето на прозорци и врати. Ако се налага да повдигате прозореца, за да го затворите или да поставяте нещо да подпира вратата, за да я задържите отворена, това са предупредителни знаци за нарушения на фундамента;
  • Пукнатини по вътрешните стени, особено около врати и прозорци.

Когато един ъгъл или страна на основата потъва с различна скорост от останалите, това натоварва цялостната структура на дома ви. Строителните материали като бетон, стомана и дърво не са гъвкави. Ето защо прозорците или вратите започват да се затварят по-трудно. Те не могат да устоят на натиска на цялостната структура. По същия начин бетонът и мазилката започват да се напукват.


Какви мерки могат да бъдат взети?

Всяка къща или сграда сляга с времето, тъй като земята под нея променя структурата си. Тъй като варират от глинести до песъчливи, при всеки имот сбиването на почвата е различно. Потъването/ слягането на фундамента е по-сериозен проблем, който от своя страна налага да бъде извършен ремонт. Ако това се остави без да се направят корекции, цялостната структура на дома ви може да бъде засегната. При наличието на този проблем, задължително потърсете експерт, който да установи причината и да направи цялостна диагностика на строежа, след което да прецени кой е най-добрият начин за корекция.


Диагностика на фундамента

Диагностиката на фундамента обикновено се основава на визуална проверка на подструктурната част на дома. По време на проверката инженерът ще:

  • Разгледа видимите повреди;
  • Идентифицира всички неравни области по основата;
  • Направи оценка на дренажа на обекта;
  • Идентифицира основните проблеми;
  • Препоръча какви корекции да бъдат направени.

Инженерът също трябва да вземи и няколко други фактора, за да определи точно проблема. Например на колко години е сградата и вида на конструкцията. Друг основен фактор е типът на почвата, върху която е сградата. В някои тежки случаи може да е необходим геотехнически доклад, за да се получи пълно разбиране на почвените условия. Инвазивните методи за изследване, от друга страна, рядко се използват, тъй като високите им разходи рядко оправдават констатациите.


Укрепване на здравината на основата на къщата

Изпитан метод, който се използва от много години. Това може би е и най-щадящият бюджетът на собствениците, тъй като изкопите са малки, а материалите ще бъдат достъпни за повечето хора. В този случай се поставят допълнителни бетонни блокове по страните на постройката, за да се увеличи носещата площ и да се укрепи. Необходимо е да се направи изкоп около къщата, който да бъде с 50-70 см по-дълбок от вече съществуващата основа. След премахването на почвата се изчислява товароносимостта на почвата. Излива се бетон, който е препоръчително да бъде поне 50 см. Полага се арматура и се запълва с бетон. След като изсъхне, кофражът се премахва и отгоре се затрупва с почва.


Носещи стълбове за укрепване на фундамента

Друг вариант за укрепване и коригиране на фундамента е чрез добавяне на носещи стълбове. Това са стълбове или спомагащи опорни конструкции, които се поставят в земята под основата на къщата, след което се позиционират, така че да изравнят структурата и да предотвратят по-нататъшно потъване на основите. На пазара се предлагат различни видове, които строителите могат да използват за ремонт на основата в зависимост от тежестта на къщата, проблемите, почвата и други променливи.

  • Спирални пилоти – приличат на огромни винтове, които се забиват хидравлично в земята, след което се закрепват с помощта на скоби, които се закрепват към основата или плочата. Полезни за по-леки конструкции, или когато условията на позволяват да се използва друг вид.
  • Стоманени пилоти – този тип се забиват в земята, след което се закрепват със скоби, за да закрепят или повдигнат основата обратно на мястото ѝ. Използват се при земя, която е по-малко засегната от ерозия, вода, други условия и е достатъчно сбита, за да държи коловете стабилно.
  • Хидравлични пилоти – при необходимост от повече поддръжка. Достатъчно здрави, както за жилищни сгради, така за обществени. След като се поставят в земята, те се повдигат хидравлично, докато конструкцията се прикрепи и изравни.

Ако намирате знаци за проблеми с основите на вашия дом, специалистите, регистрирани в MaistorPlus, идват насреща! Опитните инженери и строители ще установят състоянието и проблемите на фундамента, ще извършат диагностика и ще извършат необходимите ремонти дейности. Свържете се с тях още днес, като заявите своя проект.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта

Наемане на изпълнител

Технически въпроси

Друго