Насоки за избора на кухненски остров

Публикувано на 16/07/2020 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 16/07/2020 | Видяно 5 902 пъти

Кухнята отдавна се разграничава от определението за семпло и скучно помещение, което се използва само за готвене. В модерния дом тя има ново значение - интериорът и удобството играят ключова роля. Неизменна част от всяко добре обзаведено жилище става кухненският остров.

Той има функционално значение, стига да е разположен на подходящо място, а именно в центъра. Там може да участва в процеса на приготвяне на храна, провеждането на семейни закуски и почистването. Тези негови характиристики му придават ключово значение и карат всяко семейство да планира поставянето му още преди да е избрало цвета за стените.

Ако ви предстои ремонт на кухня или имате нужда от козметични промени и искате всичко да бъде направено професионално, то тогава се обърнете към специалистите, регистрирани при нас.


L-образен остров

Островът интегрира различни материали, цветове и форми, които са напълно различни от добре познатите ни и еднотипни шкафове по стените. Той дава много повече възможности и интересни комбинации. Един от всички видове е този с L-образна форма.

  • Предимството му идва от предоставянето на много повече място за действие. Едновременно бихте могли да използвате едната страна за готвене, а другата за похапване.
  • В този случай наличието на маса е напълно излишно.
  • Този L-образен вид е подходящ за нестандартни помещения, в които да разполагате с налично пространство.
  • Специалистите определят минималния препоръчителен размер за големината на острова от 102 на 102 см. Той е оптималният, като позволява практическа употреба и междувременно интегриране на уреди в процеса на работа. В този случай свободната зона, която трабва да се предвиди около него е поне 79 см.

Вижте още: 10 идеи за кухненски остров


Т-образен остров

Тази форма е доста често срещана и предпочитана в по-големите пространства. Островът може да бъде на няколко височини или до него да е плътно допряна маса, като заедно да образуват буквата Т.

  • Според специалистите най-оптималната височина на масата трябва да е 76 см, за да може да се постигне максимално удобство.
  • Около страните на самата маса трябва да предвидите по 122 см., за да може столовете да се местят без проблем.
  • Ако стаята е 5 м. висока и 6 м. дълга, то задължително предвидете поне 1 м. и го добавете в графата свободно пространство.
  • Заради централното си разположение, островът трябва да се съчетава и с всички шкафове и уреди, разположени до стените. Съдомиялни, перални и печки, отварящи се навън, биха могли да се окажат проблем, ако предварително не е било обмислено.


Кръглата форма носи удобство и практичност

Независимо от големината на кухнята, може да поставите различни кухненски острови в зависимост от разполагаемото пространство – по-голями, по-издължени или високи, така че да са напълно съобразени с конкретния дизайн. Кръглата форма не е за подценяване, защото има своите предимства.

  • Първото е, че създава усещане за уют в стаята и липсват всички ръбове, на които може да се нараните.
  • Имитацията за традиционните маси за хранене само засилва полезността ѝ.  В този случай обаче ще трябва да подберете бар столове. Предвидете по 61 см. при сядане, когато ги поставяте.
  • Най-важното е да съобразите големината на острова с обкръжаващото го пространство, защото иначе рискувате да създадете ограничена и некомфортна среда с непрактично използване на уреди и мебели.  
  • Ако кухнята е модерна и комбинира хол и трапезария, то столовете трябва да бъдат от към външната страна. По този начин ще даде място за действие и няма да пречите.


Малките добавки имат голямо значение

Нещо, което трябва да направите, когато изберете остров, е да го използвате максимално, така че той да бъде многофункционален и ефективен. Не го слагайте там само, за да го има!

  • Превърнете го освен в място за хранене, но и в шкаф, работно пространство и закачалка за кухненските кърпи.
  • Може да развихрите въображението си и да реализирате всяка една идея. Хубаво е всичко да бъде предварително консултирано с дизайнер, за да може да ви даде съвети и насоки относно изпълнението и цената.
  • Най-доброто решение си остава островът по поръчка. Това ще ви спести много време, усилия и нерви. Няма да се налага да размествате, променяте или ремонтирате, за да може новата придобивка да пасне на мястото и интериора.  
  • Ако жилището ви обединява трите основни помещения – кухня, трапезария и хол, бихте могли да поставите в допълнение и маса, която да използвате за хранене.


Заложете на собственото виждане

Ако тепърва искате да поставите кухненски остров, но помещението не е пригодено за него, то може да се наложи да направите някой драстични промени, за да създадете повече пространство. Това може да означава премахване на стена или промяна на разположение на мебели.

В случай че не сте готови за толкова коренни промени, но все пак искате да добиете представя за ефективността на острова, може да използвате заместители като подвижни островчета, колички или плотове.

За подобна допълнение ще трябва да отделите и сравнително малка част от бюджета.

Ако път ви е необходим съвет точно как и какво да направите, доверете се на опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus. Пуснете заявка напълно безплатно и до 24 часа ще получите няколко оферти, които да съпоставите и да изберете тази, която най-много отговаря на вашите изисквания.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта