Лесни за отглеждане растения от новобранци

Публикувано на 13/07/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 13/07/2022 | Видяно 1 511 пъти

Много хора потърсиха ново хоби през последните години, тъй като се налагаше по-дълъг престой у дома. А какво по-хубаво от отглеждането на растения? Растенията подобряват качеството на въздуха и средата в дома ви, оставяйки в помещенията приятно ухание и свежест. Позитивите, които внасят растенията в домашната обстановка са изключително много, като към негативи може да отбележим отглеждането и ангажиментът. Но с правилния избор на видовете, които ще отглеждате, няма да има за какво да се притеснявате. Ако за вас отглеждането на цветя се простира до подарени за празник или някое импулсивно решение по път към вкъщи, минавайки покрай цветарския, то сте на правилното място. В тази статия ще откриете видове, подходящи за новобранци, които ще ви накарат да заобичате растенията и да превърнете дома си в градска джунгла.

Декорацията и всички малки елементи, които придават уюта в домашната обстановка, са една от последните стъпки, които трябва да извървите. Преди това, обърнете се към специалистите, регистрирани в MaistorPlus, които да се заемат с ремонтите дейности.


Спатифилум

Спатифилум е род растения с около 50 вида, като е родом от тропическите райони на Америка и Югоизточна Азия. Някои растения от този вид са познати като мирни лилии (Peace Lily). Въпреки непретенциозната си природа и малкото грижи, които изисква, подходящите условия са от голямо значение. Без съмнение сте срещали това красиво растение, с продълговати заострени листа и обикновено бели цветове. Всъщност това, което повечето смятат за цвят, е специализиран листен прицветник.

  • Светлината трябва да e приглушена. Не рискувайте като поставите растението на ярка слънчева светлина до прозореца.
  • Най-честата грешка, допускана при отглеждането им е преполиването. Те толерират повече ниската влажност на почвата, отколкото прекомерното поливане. Необходимо е веднъж седмично да проверявате почвата, ако почвата отгоре е суха при допир, то е време за поливане.
  • Не е необходимо допълнително наторяване.
  • Почиствайте листата с кърпа или направо „изкъпете“ растението с вода.


Палми

Друг подходящ избор за начинаещия градинар са палмите. Това са от растенията тип „засаждам го и забравям, че съм го засадил“. Ако не прекалявате с поливането, тези растения са изключително издръжливи. Не растат с бързи темпове, но пък няма и да усетите как с годините се превръщат в големи палми. Подходящи за всяко помещение в дома, ще внесат лятно настроение, независимо от времето навън.

  • За светлината в този случай важи „колкото повече, толкова по-добре“. Палмите предпочитат повече светлина, поради тази причина южното изложение е перфектно за тях.
  • Поливайте, когато горният слой от 2-3 см на почвата е напълно сух. Ако обаче почвата изсъхне напълно, може да забележите покафеняване на листата, които няма да възвърнат своя зелен цвят при поливане.
  • Толерират промяна в температурите, като за тях не представляват трудност и тези под 0°C. Все пак е добре да няма резки температурни амплитуди.


Сансевиера

Сансевиерата е още позната и като Змийско растение, и закачливото име Свекървин език. Красивото растение със заострени мечовидни листа намира мястото си в много домове. Височината му може да достигне около 60 см. То е чудесно допълнение за дома със своите пъстри тъмно и светлозелени цветове.

  • Изберете добре осветено място, тъй като Сансевиерата е любител на светлината, но в умерени количества. Светлината прави шарките на листата по-ярки и наситени. За този вид растение сенчестите места не са най-подходящи, тъй като трудно ѝ понася.
  • Характернa за вида е тяхната издръжливост. Не прекалявайте с поливането и изчаквайте почвата да изсъхне преди да напоите отново. Пазете листата и тяхната основа, тъй като задържалата се вода може да причини изгниване.
  • Предпочита по-високите температури, като минималните да са не по-малко от 10°C.


Замиокулкас замиофилия

Декоративно растение, популярно сред любителите градинари от сравнително скоро. Много от тях го наричат ZZ Plant (Zamioculcas zamiifolia). Добра опция е заради вечнозелените си месести листа, лесното отглеждане и декоративната стойност, която внася в дома или офиса. Височината му може да достигне до 1-1,5 метра.

  • През зимата е добре почвата да бъде по-суха, затова поливайте 1 път седмично. През лятото, поддържайте почвата леко влажна. Може да толерира засушаване, затова изчаквайте 2-3 см от горния слой на почвата да бъде сух.
  • Може да го поставите и в някой ъгъл на помещението, но така че да пада дори и разсеяна светлина върху него през по-голямата част от деня.
  • Полива се, когато почвата е суха. Интересното при това растение е, че стъблото му е грудката, в която се събират водни запаси. По-добре е по-малкото поливане, за да не изгние грудката.


Алое

Още един избор, който е подходящ за правещите първи стъпки в отглеждането на растения, е Алое. Освен красиво и лесно за отглеждане е и изключително полезно. Използва се за домашни маски за лице и коса, както и ако сте изгорели на плаж – просто поставете от гела, намиращ се във вътрешността на листата, върху кожата си. Африканското растение се нарича Алое, като най-разпространеният вид е Алое вера. Може да го отглеждате в дома си или в градината.

  • Напояване два пъти в месеца е напълно достатъчно, като по същия начин трябва да процедирате през цялата година. Ако прекалите с поливането, то неговите кореми може да изгният. Най-лесният начин, по който може да установите, че водата е недостатъчна, е когато листата са меки. Те трябва да бъдат по-твърди и добре изпълнени.
  • Обича светлината и топлината, затова внимавайте през по-студените месеци.
  • Не обича влагата и трябва да изберете място, където въздухът е по-сух.

 

За всеки начинаещ градинар, който прави своите първи стъпки, горепосочените растения са добър избор. С времето до такава степен ще се влюбите в своите растения, че няма да усетите кога сте превърнали дома си в ботаническа градина. Ако искате да разберете кои са най-подходящите видове за дома ви, потърсете услугите на специалистите в озеленяването, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект още днес и преобразете дома си!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
14 извършени проекта

Друго