Растения, които живеят изцяло на сянка

Публикувано на 25/05/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 25/05/2022 | Видяно 3 901 пъти

Много дворове са сенчести и за съжаление цветята, любители на слънцето, няма да виреят. Добрата новина е, че има много видове растения, които могат добре да понесат и дори да предпочитат сенчестите места. Най-важното е да направите реална оценка за сянката, тъй като има различни видове. Лека сянка – означава, че през по-голямата част от деня е сенчесто, като сянката не е съвсем плътна. Частична сянка – няколко часа от деня е слънчево. Пълна сянка – интензитетът на светлина може да бъде много нисък през по-голямата част от време, обикновено е така под дървета.

Ако винаги сте мечтали за красива и подредена градина, свържете се с някой от регистрираните в платформата MaistorPlus специалисти, които са истински виртуози в озеленяването и проектирането.


Храсти

Много хора пренебрегват храстите, когато планират устройството на градината. Често, когато става въпрос за сенчести места, залагат на едногодишни и многогодишни цъфтящи растения. Не забравяйте и храстите, тъй като те осигуряват плътност и текстура, благодарение на разнообразните си форми и цветове. Между тях винаги може да засадите други видове, които да запълват пространството. Следните видове са вечнозелени и ще придадат стойност на вашата сенчеста градина.

  • Илекс (джел) – от почти 300 различни вида у нас се е приютил само един – илекс аквифолиум. Обича умерения климат, както и почвената и въздушна влага. Красиви и наситени листа, често срещана украса за коледната трапеза. Засажда се в началото на зимата или в началото на пролетта.
  • Бучиниш – предпочита плътната сянка, но може и да има частично огряване през дена. Толерира слънцето през целия ден в по-студен климат.
  • Тис – храст или малко дръвче с цилиндрична и много гъста корона. Наподобява ела, но изгличките му са значително по-меки, широки и тъмно зелени. Цъфти от средата на февруари до началото на май. Плодовете му озряват от август до ноември. Непретенциозен, понася ниските температури (-25°C), обича влажна почва и въздух.


Многогодишни растения

Във фазата си на покой те могат да изсъхнат до самата основа, но кореновата им система остава жива. Когато времето стане подходящо, отново ще се раззеленят и ще ви радват с красиви цветове.

  • Дамско сърце – предпочитат сянката, добре дренирана почва с висока киселинност. Растението е деликатно и по-добре го засадете на не толкова ветровито място. Не бива да го поливате често, тъй като корените може да загният.
  • Аризема – устойчиво растение, което може дълго да вирее без да се пресажда. Повечето видо се справят добре със зимните студове.
  • Кукуряк – лесни за отглеждане и изключително непретенциозни. Засажда се през есента или пролетта. Вирее, както в по-сухи, така и в по-влажни условия.


Едногодишни растения

Допълнете градината си с едногодишни растения. Имайте предвид, че повечето растения, отглеждани от градината, всъщност са многогодишни, просто условията не са подходящи за тях. Прекалено нежни са, за да оцелеят при ниски температури.

  • Импатиенс – едно от най-популярните растения в лятната градина. Пъстрите му цветове внасят свежест и настроение. Поради факта, че не обича високите температури, идеалните места за неговото отглеждане са сенчестите.
  • Бегония – обичат светлина, но не и директна. Когато започне да прецъфтява, премахнете изсъхналите цветове, за да дадете шанс на новите.
  • Колеус – нуждае се от висока влажност на почвата и въздуха. Засажда се през пролетта.
  • Фуксия – нуждае се от кисела почва, богата на хранителни вещества. През есента, изкопайте храстчето и го пресадете в саксия, и го приберете вътре.


Увивни растения

Опциите за увивни растения, подходящи за отглеждане на сянка, са ограничени. Особено, ако сте заинтересовани от цъфтящи видове. Бръшлянът е вариант, който се среща често, увит по дърветата. Обича влагата, така че поливайте редовно. От време на време, измивайте с цел премахване на прахта. Когато дължината му започне да ви притеснява, подрежете го без притеснения. Пълзящата хортензия е друга опция, която е подходяща за отглеждане на сянка. Може да достигне дължина между 15 и 20 метра. Ще ви радва с пищните си цветове в началото на лятото. Изрязват се прецъфтелите стебла и се оставят останалите. През есента листата окапват, но не се притеснявайте, напролет отново ще възвърне красивия си вид.

Разкрасете двора си със съдействието на опитните озеленители, регистрирани в MaistorPlus. Заявете проекта си сега, тъй като пролетта е най-доброто време за засаждане и организиране на градината.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта