Храсти

Последна редакция на 03/05/2024 от Патриция Симеонова

Много хора пренебрегват храстите, когато планират устройството на градината. Често, когато става въпрос за сенчести места, залагат на едногодишни и многогодишни цъфтящи растения. Не забравяйте и храстите, тъй като те осигуряват плътност и текстура, благодарение на разнообразните си форми и цветове. Между тях винаги може да засадите други видове, които да запълват пространството. Следните видове са вечнозелени и ще придадат стойност на вашата сенчеста градина.

  • Илекс (джел) – от почти 300 различни вида у нас се е приютил само един – илекс аквифолиум. Обича умерения климат, както и почвената и въздушна влага. Красиви и наситени листа, често срещана украса за коледната трапеза. Засажда се в началото на зимата или в началото на пролетта.
  • Бучиниш – предпочита плътната сянка, но може и да има частично огряване през дена. Толерира слънцето през целия ден в по-студен климат.
  • Тис – храст или малко дръвче с цилиндрична и много гъста корона. Наподобява ела, но изгличките му са значително по-меки, широки и тъмно зелени. Цъфти от средата на февруари до началото на май. Плодовете му озряват от август до ноември. Непретенциозен, понася ниските температури (-25°C), обича влажна почва и въздух.

Свързано:

Растения, които живеят изцяло на сянка