Как да отглеждаме зеленчуци в градски условия?

Публикувано на 23/05/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 1 239 пъти

През последните години все повече се говори за градско земеделие под различни форми. То е стратегия за повишаването на качеството на живот и подобрява състоянието на околната среда. Удоволствието от прясно откъснати зеленчуци и подправки за домашно приготвени ястия и свежи салати, отглеждани в собствената ви градина, е неповторимо. Но как да подходите, ако живеете в града и не разполагате с двор и градина? Отглеждането на градина в градски условия е интересно и предизвикателно занимание. Е, разбира се има различни възможности дори и за градските градинари, които живеят в апартамент. Решението е правилното оптимизиране на наличното пространство, с което разполагате.

Вашата малка градска зеленчукова градина няма да изглежда като традиционната, с лехи с различни зеленчуци, но пък ще ви удовлетвори с домашна реколта.

Кои са най-подходящите за отглеждане култури? Как да организирате пространството? Правилните грижи и още много информация ще получите в днешната статия.

Ако пък имате нужда от консултация със специалист, не се двоумете и потърсете съдействие от специалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Практически съображения за вашата градска градина

В контраст с традиционната градина, коята се разполага в двор и изисква доста грижи, отглеждането в домашни условия улеснява поддържането ѝ. Ето някои фактори, с които трябва да се съобразите:

  • Вятър – колкото по-високо живеете, толкова по-вероятно е да е по-ветровите. Не всички растения са склонни да растат добре при ветровити условия. В такива случаи, използвайте противовятърна мембрана, за да предпазите растенията. Друг вариант е да създадете ветроустойчава преграда от други по-стабилни растения, за да предпазите по-крехките.
  • Светлина – от значение е колко пряка слънчева светлина достига до вашата тераса. Не се обезкуражавайте, ако балконът ви не е особено слънчев. Дори на сянка може да отглеждате различни видове зелени салати, моркови или пък саксийни ягоди и малини.
  • Поливане – бъдете подготвени да поливате често. Комбинацията от топло и ветровито време може да изсуши саксиите ви за отрицателно време. Ето защо, ако нямате достатъчно време или ви се налага да пътувате, се сдобийте със система за напояване.
  • Подходящи саксии и контейнери


Внимателно изберете какво ще отглеждате

Когато всеки сантиметър е от значение, изборът за засаждане придобива съвсем различна важност. Разбира се, градината на терасата има и своите предимства. По-лесно поливане, по-малко плевели и по-лесно почистване, минимален проблем с вредителите.  

В малката градска градина няма смисъл да отглеждате бавнорастящи видове, по-добре заложете на такива с кратък вегетационен период. На първо място помислете за личните си вкусове, като не оставяте настрана и условията, с които разполагате. Изберете маруля, репички, цвекло, или пък видове, предлагащи висок добив и повтаряща се реколта. Билките са друг високоценен избор за отглеждане на терасата или на перваза на прозореца.


Съвети за отглеждане в саксии

Отглеждането на зеленчуци в контейнери е един от най-лесните варианти за градско земеделие. В подходящите саксии можете да отглеждате всичко – от маруля до домати, грах, чушки и тиквички. Можете да отглеждате дори картофи и краставички. Направите ли добър дренаж на почвата, имате възможността да отглеждате каквото решите.

Обикновено по-малките саксии се използват за засаждане на растения със слабо развита коренова система като – моркови, репички или маруля. Домати, картофи и бобови е добре да бъдат засадени в по-голям контейнер, тъй като тяхната коренова система е добре развита. За да използвате по-най-добрия начин пространството си, помислете и за висящи саксии.

За да подобрите дренажа и притока на въздух, повдигнете саксиите върху блокчета на около 5 см.


Използване на нулевите площи

Друг начин за развитие на градско земеделие е и чрез използването на така наречените нулеви площи. Под нулеви площи се имат предвид покривите, фасадите или пространствата около сградите. Целта е да се балансира градската среда. Могат да се отглеждат всякакви растения – зеленчуци, плодове, декоративни растения. Предимствата от активното озеленяване са многобройни като едно от тях е намаляването на температурата. Растенията приемат също вредните емисии, шума и дъждовната вода.

Многобройни са примерите за покривно земеделие в световен мащаб, а за щастие и у нас започва да се среща все повече. Може да бъде от затворен или отворен тип. Затвореният тип продукция се консумра от хората, които я произвеждат. За пример могат да се дадат ресторанти, хотели и магазини. При отворения тип продукцията се продава или дарява, като целта е снабдяването на външните консуматори.

Ако сте се вдъхновили да засадите градина, независимо дали у дома или на някоя от общите площи, но все пак нямате опит, консултирайте се с някой от специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект и разглеждайте различните предложения от опитните професионалисти.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта