Използване на нулевите площи

Последна редакция на 05/05/2024 от Патриция Симеонова

Друг начин за развитие на градско земеделие е и чрез използването на така наречените нулеви площи. Под нулеви площи се имат предвид покривите, фасадите или пространствата около сградите. Целта е да се балансира градската среда. Могат да се отглеждат всякакви растения – зеленчуци, плодове, декоративни растения. Предимствата от активното озеленяване са многобройни като едно от тях е намаляването на температурата. Растенията приемат също вредните емисии, шума и дъждовната вода.

Многобройни са примерите за покривно земеделие в световен мащаб, а за щастие и у нас започва да се среща все повече. Може да бъде от затворен или отворен тип. Затвореният тип продукция се консумра от хората, които я произвеждат. За пример могат да се дадат ресторанти, хотели и магазини. При отворения тип продукцията се продава или дарява, като целта е снабдяването на външните консуматори.

Ако сте се вдъхновили да засадите градина, независимо дали у дома или на някоя от общите площи, но все пак нямате опит, консултирайте се с някой от специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект и разглеждайте различните предложения от опитните професионалисти.

Свързано:

Как да отглеждаме зеленчуци в градски условия?