Растения, с които да направим градината си по-цветна през есента

Публикувано на 24/09/2019 от Флора Велчева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 2 104 пъти

Изберете правилните растения и есента може да бъде най-грандиозното време за градината ви. Широколистни дървета или храсти, които създават истинска цветна феерия преди листата им да паднат, имат място във вашия двор. Има много растения, които цъфтят или връзват плодовете си през този сезон. Все пак чарът на есента е точно в богатството от цветове, с които дарява природата. Днес ще ви представим няколко нетипични растения, с които градината ви да сияе, дори и температурата навън да не е 30 градуса.

Ако имате нужда от още предложения как да обогатите градината си, обърнете се към специалистите в озеленяването, регистрирани в сайта ни. 

 


Необичайно име - красиви цветове

Много от растенията имат причудливи имена, които се дължат на чуждия им произход или интересни местни легенди свързани с тях. 

  • Цинерарията е едно от тези растения. В България е позната и с името Спореж (на първата снимка). Това растение може да оцелее, както на скалисти райони, така и на слънчевата тераса. Подходяща е за саксии или цветни композиции. Обикновено цъфтежът е през август - септември. 
  • Есенно ботурче или Есенна циклама (втората снимка) е изключително подходящо за балкона или градината, тъй като ще ви радва с красиви розови цветове от август до октомври. Първоначално излизат листата, по време на цъфтеж почти всички листа се скриват. 

Вижте още: Възхитителна и красива градина през цялата есен


По листата ще ги познаете

Част от растенията, които цъфтят през този сезон имат не само красиви и необичайни цветове, но и впечатляващи и цветни листа.

  • Т.нар. шмак (на голямата снимка) например цъфти с ярки червени цветове, а през есента листата му стават червено-кафяви. Между септември и октомври започват да зреят и плодовете. В народната медицина се използва като лек за зарастване на рани и за кръвоспиране.
  • Листата на лилията паяк (на първата снимка) приличат на тези на нарциса и опадат през лятото. Те не се почистват, защото от тях се храни луковицата. В края на септември израстват дебели стебла, от които разцъфва този необичаен вид. Ако решите да изберете това цвете за вашата градина или балкон, имайте предвид, че различните разновидности имат различна студоустойчивост.
  • Хамелисът (на втората снимка) е едно от малкото растения, които цъфтят дори през зимата (януари - март), като се нужда от плодородна почва, пряка слънчева светлина и сравнително редовно поливане. Ако купите по-малко растение, може да го отглеждате в саксия на терасата доста дълго време. Той е известен и с различни лечебни свойства. 


Храстите през есента - една цветна корона

Има много храсти, които можете да включите в оформлението на градината си. Сред тях са кариоптерисът, тлъстигата, скимията и т.н. 

  • Кариоптерисът е храст с височина до един метър, който образува гъста корона (на втората снимка). Започва да цъфти около август и продължава до октомври. Той е много непретенциозно растение - понася преовлажняване и засушаване, а ако измръзне през зимата, сравнително лесно се възстановява през пролетта.
  • Тлъстигата (на голямата снимка) или както е позната още "очиток" също вирее при различни условия - може да цъфти и ако е посадена на слънчево място или по-сенчесто. При по-топли зими цъфти до падането на първия сняг. 
  • Скимията (на първата снимка) , наричана и "японски люляк" ще ви радва с аромата си от ранна пролет, а през късна есен ще можете да се насладите на красивите ѝ малки плодчета. Тя е изключително студоустойчива и може да оцелее до -15 градуса. 

Вижте още: Кои са най-подходящите цветя за балкона?


Няколко съвета как подготвим градината за есента

С настъпването на есента, градината има нужда от специални грижи и внимание. За да имате хубави цветя догодина и да се радвате на много плодове и зеленчуци, хубаво би било да направите следните неща:

  • Подрежете изсъхналите листа и стебла.
  • Растежът се забавя през есента и спира през зимата, възползвайте се от този период, за да пресадите растенията, които се нуждаят от това. С изключение на лалета, засаждането на луковици е най-добре да се извърши рано пролетта.
  • Погрижете се за тревата: там където е изсъхнала посейте нови семена, за да има достатъчно време да покълне.
  • Това е последният подходящ момент да наторите растенията в саксии, възползвайте се. 
  • Осуетете разболяването на лозето - много ларви се храня с корените му, бързото лечение може да спре проблема в начален етап.

Приказна градина, отрупана с разкошни цветове може да имате дори и през есента. Понякога дори метеорологичните условия са толкова благоприятни, че може да се радвате на по-красиви растения отколкото през летните месеци. Ако имате нужда от помощ в подготвянето на вашата градина за есента, обърнете се към доказаните професионалисти в озеленяването, регистрирани в сайта ни. Може да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта