Възхитителна и красива градина през цялата есен

Публикувано на 07/12/2017 от Диляна Илиева | Последна редакция на 05/02/2018 | Видяно 6 901 пъти

Почти незабележим е моментът, когато горещото задушно лято се заменя с тиха и замислена есен. Когато това настъпи, всичко започва да се променя. Като че ли идва страхотен художник и започва да рисува природата в различни цветове. Есента внася в градините специални, несравними усещания. Мека приглушена светлина, обгръщаща тишина на мъгла, свежест на дъжда, специално състояние на земята, в което градината започва своята заслужена почивка от горещото лято и се подготвя за отдих, през който събира важни елементи за сезоните на растеж.

Смята се, че градината изглежда най-добре в края на пролетта и началото на лятото, когато зелените листа и растенията наоколо цъфтят. Въпреки това, с правилния избор на дървета и храсти, както и техните композиции, градината може да бъде не по-малко красива и през есента, прекрасно блестяща по това време на годината с голямо разнообразие от цветове. Уникална  миризма на паднали листа и, разбира се, невероятни, ярки есенни цветове.

В тази статия ще разгледаме домашната градината с нейните храсти, дървета и растителност, които създават ярка есенна палитра, радваща окото и душата. Можете да получите информация за това как да се радвате на красива градина и поддържан двор през есента. Приложили сме снимки на различни градини, може би една от тях е тази, която искате да имате и вие. В MaistorPlus винаги ще намерите интересни идеи, предложения и препоръки, а за тяхното изпълнение ще се погрижат доказани озеленители. Разгледайте профилите им и изберете най-подходящия за вашата градина и бюджет.


Климатични условия през есента

През есента оцветяването на растенията варира, в зависимост от климатичните условия на този сезон. Най-добрите цветови ефекти се създават в онези времена, когато лятната топлина се заменя със зимния студ. Промяната в цвета на листата е причинена от химическия обмен на растението - за да се запазят необходимите вещества в тялото, те трябва да се върнат от листата към кореновата система.

Отражение дава и разликата в температурите през нощта и през деня. Колко дълго ще продължи есенният листопад, зависи от продължителността и силата на вятъра. Уви, един силен вятър, за една нощ, може да обрули до последното листо на едно дърво.

През ноември времето се захлажда, а слънцето, което вече пада по-ниско, осветява като „жив прожектор” дърветата и храстите. А ние се наслаждаваме на този кратък момент, защото есента е "последната най-красива усмивка на годината".


Полагане на грижи за градината през есента

За някои хора есента е дъждовна, мрачна, създаваща тегава атмосфера. За любителите на красотата на ландшафта, есента е по-скоро плодотворно време, когато дори най-малката градинска площ може да се превърне в нещо възхитително. Намалява силата на парещите лъчи на горещото лятно слънце, есенните цветя разцъфват и удивляват със своите цветове, и човек, гледайки ги, може да реализира и най-смелите си идеи.

При полагане на грижи за градината през есента в началото, разбира се, трябва да премахнете остатъците от растения поразени от летните горещини. Изсушените тревисти растения се отстраняват от цветните лехи, събират се семената им - много хора предпочитат да си осигурят сами цветните семена. Накратко, всичко, което е пожълтяло и сега само разваля външния вид на градината, внимателно трябва да бъде отстранено. Настъпва нов есенен пейзаж, така че градината може да се промени до неузнаваемост. Есента предлага всички нюанси на пурпурно и златно, но това не означава, че не се наблюдават и други цветове.


Живият плет, листата и моравата

Живият плет може да бъде подрязан за последен път през сезона, преди предстоящото настъпване на зимата, като същевременно се отстранят и сухите листа, а след това храстите ще бъдат подготвени за зимата, като се премахне излишъкът, от който нямат нужда по тях. Някои видове жив плет могат да издържат на студа и дори на замръзването, но други ще реагират лошо при излагане на новите разрези на последващите ниски температури, затова трябва да знаем какъв притежаваме. За тревните площи промяната на сезона не е от чак такова значение - в зависимост от температурата и влажността, напояването се коригира, тревните площи се окосяват според нуждите. Между другото, не всеки обича безупречно подрязана и почистена от всички листа морава. В началото на есента, когато от дърветата падат ежедневно листенца, земята е още по-красива и придава на пейзажа изисканост и сезонен чар, който не се повтаря през пролетта или лятото. Разбира се, ако има твърде много листа, тогава е по-добре да ги отстраните, но не до маниакалност, не си заслужава да се отстрани и последното листо, нали неминуемо след него падат още.


Дървета в есенната градина

През есента цялото внимание е фокусирано върху промяната на цвета на короните. Разнообразието от естествени нюанси образува необичайни есенни модели, динамично променящи се и изглеждащи много красиво.

Декорът на есенната градина е много съществен. Няма нищо изненадващо в това, че ландшафните специалисти имат концепция при подбора на дърветата в градината, като взимат предвид кои от тях биха допринесли за есенната цветова палитра в двора. През лятото короните на дърветата и храстите обикновено са с твърда зелена маса, използването на декоративно-широколистни форми в разнообразието от растения в градината, с наближаването на есента, разкрива толкова забележимата им метаморфоза.

Есенната градина всяка година ни изненадва, защото красотата на листата е мимолетна и зависи от времето. Най-интензивно, листата променят цвета си и продължават да остават пъстри, ако през лятото няма суша, а есента е топла, слънчева, суха и дълга.

В подбора на дърветата и цветната есенна растителност, обикновено се включват растения с блестящи жълто-червени листа. Също така се наблюдава и засаждане на брезови или лесковидни групи в иглолистните масиви. Първокачествените борови дървета изглеждат забележително през есента. Дъбовото дърво е странно, на някои листата стават жълти, понякога жълто-оранжеви и постепенно падат, а на други - израстват кафяви и остават по клоните до самата пролет.


Експлозия от цветове в градината

Във всеки частен дом, където има градина, собствениците се опитват да организират всяко цветно кътче в двора, така че да е невъзможно да се откъснат очи от това произведение на изкуството.

Междувременно растенията, които могат да украсят градината в края на активния сезон, не само с цветните си листа, но и цъфтеж, всъщност не са толкова малко. Сред тях има и типични трайни насаждения с продължителен цъфтеж, които не се страхуват от студеното време, а дори и след първия сняг продължават да украсяват градините.

Есента неслучайно е наречена най-колоритният сезон: с настъпването си градината буквално експлодира в нюанси на най-ярките цветове на короните на дърветата и храстите. В края на краищата дизайнът на ландшафта е преди всичко изкуство, което е достойно за възхищение.

За оптимални решения за градината може да разчитате на доказали професионализма си ландшафтни дизайнери, регистрирани в нашата платформа. Не губете повече време, пуснете вашата безплатна заявка, описвайки желанията си и изберете най-атрактивната оферта към вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта