Цветя за балкона

Публикувано на 20/08/2021 от Василена Панова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 5 546 пъти

В днешния глобализиран свят все повече хора живеят в големите градове, в които жилищата са основно апартаменти. Ограниченото пространство ни провокира да бъдем по-изобретателни и креативни в търсенето на решения за оптимално използване на жилищната площ. Балконът или терасата, с които повечето апартаменти разполагат, ни предоставят чудесна възможност да си създадем с уютно място за почивка от забързания градски живот. Необходими са само малко въображение и любов към природата. Нека заедно разгледаме подходящите за отглеждане на балкона цветя и растителност.

А ако имате идея да превърнете терасата или балкона в допълнително помещение към дома си, можете да се обърнете към някой от регистрираните специалисти на сайта ни.


Цветя за летния сезон

В зависимост от сезона може да изберете различни цветя, които да позиционирате на балкона или терасата си. Лятото предлага условия за неоспоримо разнообразие от растения, които може да отглеждате!

  • Едно от подходящите растения за този период от годината, са хортензиите. Те са с красиви, сферични снопове от цветове, които променят цвета си в зависимост от рН на средата, в която растат. Важно е да се отбележи, че трябва да се поливат често. 
  • Петуниите, от друг страна, са сред най-предпочитаните цветя за балкона. Те са много разнообразни като цветове и изискват съвсем малко грижа, но и много слънце.
  • Друго растение, което обича слънцето и топлината, е върбената. То може да се отглежда в градина, в саксии, в кашпи - навсякъде! 
  • Азалията често се среща под формата на храст, но може да се оглежда без проблем и в по-голям контейнер - само трябва да бъде подрязвана. По този начин заприличва на миниатюрно дръвче с шарени, красиви цветове. 


Есента - сезонът, който е изтръгнал от всеки добър поет поне едно описание

Правилно съчетаните цветя, които се отглеждат през есента, ще превърнат терасата ви във вдъхновяващо и пъстро място, благодарение на което ще забравите сивотата на градските улици! 

  • Със своите цветове, близки до нюансите на залеза, хелениумът спокойно може да бъде обявен за олицетворение на този сезон. Той е идеален за всеки „мързелив“ градинар, тъй като почти не изисква грижи. Нуждае се само от място с по-продължителен достъп до пряка слънчева светлина и редовно поливане. 
  • Атрагенатата е друго растение, което можете да включите в списъка си, когато минавате през цветарския магазин. То цъфти от късно лято до късна есен, а при по-меки температури - дори и през зимата! Има различни нюанси на цветовете и силен сладък аромат. 
  • Следващото растение, с което може да украсите балкона си, е познато в България с неблагозвучното име кислица или оксалис. В замяна на красивите си листа в цвят магента, изисква съвсем малко грижи - само сенчесто място. Приспособява се еднакво добре към умерени и по-високи температури.

Вижте още: Как да превърнем малкия балкон в лайфстайл решение с нисък бюджет


Пролетта - сезонът, в който всичко се пробужда

Едва ли можем да си представим цветен пейзаж през пролетта без наличието на зюмбюли.

  • Те се смятат за едногодишни растения, но ако извадите и подсушите луковиците, можете да ги използвате повторно догодина.
  • Могат да бъдат розови, бели, пурпурни и дори жълти на цвят.
  • Зюмбюлите предпочитат слънчеви места - трябва да бъдат често поливани, но се погрижете за отводняването на саксиите им, защото луковиците загниват лесно. 

Растението с любопитното име "кукувиче гнездо" също е много подходящо за вашия балкон или тераса.

  • То е луковично растение с цветове под формата на грозд.
  • Има силен аромат и цъфти през март, април и май.
  • То е с изключително нежни цветове в бяло, синьо и лилаво. 

Флоксът е друго растение, което можете да поставите на своята тераса в саксия или кошница.

  • Тези цветя са доста непретенциозни, обичат прякото слънце и са сравнително сухоустойчиви.
  • Изрязвайте изсъхналата листна маса в късна есен, за да подмладите растението, но не и напролет.
  • Флоксът има кичести бели, розови и лилави цветове, и е лесен за използване за цветни бордюри.

Вижте още: Основни разлики между балкон и тераса


Растения, които ще красят балкона ви за дълго време

Ако не искате да се съобразявате със сезона, можете да изберете цветя, които са подходящи за отглеждане през три от четирите годишни времена. Такива например са:

  • Лобелия, която е ниско едногодишно растение и успешно можете да съчетаете и с други растения. Цъфти със сини и лилави цветове, предпочита влажна почва. Подходяща е и за по-сенчести и хладни места. Можете да я поставите във висяща кошница или по края на по-голям декоративен съд. 
  • Хойхерата, позната и с името пурпурно звънче, предпочита по-сенчесто местообитание. Устойчиво е на различни болести, вредители и е непретенциозна. Хойхерата цъфти от май до септември с ярки червени, лилави и дори кафяви цветове.
  • Глоксиния или каменно цвете е с кадифени камбановидни цветове с голямо разнообразие на нюансите. Тя цъфти в продължение на седмици, а не изисква много грижи. През пролетта можете да я поставите на балкона, а през зимата - на прозорец с източно или южно изложение. 

Ако имате нужда от съвети, свързани с озеленяването или преустройството на балкона си, можете да се обърнете към някой от регистрираните експерти на сайта ни. По всяко време може да направите безплатна заявка за проект. Без ангажимент от обвързване ще може да сравните получените оферти, да разгледате предишни мнения на клиенти и да направите правилния избор.
 


Тагове:

Балкон

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
134 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта