Основни разлики между балкон и тераса

Публикувано на 23/10/2017 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 23/10/2017 | Видяно 17 341 пъти

Истинската красота на всяко жилище се крие във вниманието, с което то се поддържа. Отделните елементи и акцентът върху детайлите говорят именно за това. Независимо дали става дума за кухнята, банята или спалнята - всичко е от значение. Спокойните тераси и красивите балкони често остават на заден план, пренебрегвани на фона на основните помещения в дома. Не бива да подценяваме тяхното предназначение, а да наблегнем на допълнителното пространство, което ни дават. Функционалността им е голяма, а възможностите да развихрим въображението и да ги превърнем в любимо кътче са безброй. В повечето случаи терасата и балконът са бъркани заради близките си характеристики, но разлика между тях има. Днес ще ви представим основните показатели, по които да ги различавате, както и предимствата и недостатъците им. Ако пък търсите качествен професионалист, на когото да доверите ремонтната дейност по вашите отворени пространства, изберете такъв от регистрираните в MaistorPlus.


Различно предназначение

Терасите са важна част от съвременното жилище. Те имат различни размери и функционалност, но едно и също предназначение – да бъдат едно приятно и отпускащо бягство след тежкия ден. Терасата се среща както при апартаментите, така и при къщите. Тя е онова приятно удоволствие, с което всеки се надява да се сдобие. Модерните идеи се разпростират на различен мащаб и обслужват разнообразни цели. На любимото място може да се поставят масичка и столчета, на които ще се пие сутрин кафе, а вечер - вино. Все по-популярни в градските райони са модерните открити тераси. Те се преобразяват в красива градина, скрита в шумния град.


Терасата е гъвкава и функционална

Терасата става все по-предпочитан елемент при модерното жилище. От една страна, защото дава възможност за открито и свободно пространство, на което всеки да отморява. От друга, заради многобройната функционалност и предназначение. Прането и сушилника все по-рядко намират място там, заменени от растенията, масите и мебелите. Наличието на тераса в къщите не е толкова важно, тъй като там основната роля играе градината, в която се разполагат принадлежности. В апартаментите обаче нещата стоят по различен начин. Там това пространство е изключително важно, а красивата градина в центъра на оживения град е истински освежаваща. Превръщането в красив оазис не е мит и е лесно постижимо. Само трябва да прецените мястото, с което разполагате, и да го съпоставите с наличните идеи. След това изпълнението и крайният резултат ще бъдат повече от изумителни. Обособете място за хапване, за четене или дори за сутрешна гимнастика. А вие как сте декорирали вашата тераса?


Поддържаният балкон е белег за красив дом

Тази максима несъмнено затвърждава вниманието към детайлите и добрите организационни решения, които всеки взима при създаването на комфортно, любящо и уютно жилище. Балконът се издига от стените на сградата, като може да бъде прикрепен към някоя от стаите. Общата стена декорирайте по интересен начин, който да разчупи цялостната обстановка. Това е важна отличителна черта, по която бихте могли да различите балкона от терасата. Въпреки че този вид отворени пространства не са толкова гъвкави, те лесно се превръщат в любимото място за обитателите на дома. Те служат като връзка между вътрешните помещения и околните такива.


Един балкон – много предназначения

Балконите обикновено са малки пространства, които имат по-скоро декоративно значение, отколкото функционално предназначение. Те често се използват като разширения за вътрешното жилищно пространство. Стената, разделяща двете зони, може да бъде премахната, но това означава, че балконът трябва да бъде затворен. И в двата случая има множество идеи, които да приложите, за да придадете невероятен вид на това пространство. Малката градина е чудесно решение и прекрасно допълнение. Ако балконът е свързан към спалнята или хола, бихте могли да го превърнете в очарователно място за четене и отмора. При кухня в съседство използването за съхранение на големите уреди като пералня, съдомиялна или сушилня е удачно решение.


Основните разлики между балкон и тераса

Терасата носи неочаквано очарование, но балконът впечатлява с уютност и комфорт. Кои са обаче основните разлики между тях?

  • На първо място това е размерът. Големината е от значение за тях, тъй като терасите са много по-големи от балконите. Съвременното строителство се придържа към този принцип и го утвърждава.
  • Функцията е следващата определяща разлика. Докато балконите са винаги прикрепени към някоя стая, то терасите се славят със собствено пространство. Доста често имат отделни входове и са напълно отворени пространства. Има случаи, в които те могат да се покрият и да станат част от някоя от стаите.
  • При балконите има по-голямо разнообразие, защото те могат да бъдат както отворени, така и затворени помещения.

Ако искате да преобразитера наличното място, но все още не знаете как, допитайте се до опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus. Възползвайте се от техните съвети и различни оферти, цени и срок за изпълнение, като пуснете напълно безплатно заявка.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта