Психология на цветовете в интериорния дизайн

Публикувано на 15/11/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 15/11/2023 | Видяно 3 545 пъти

Обичаме да говорим за цветовете, да се заобикаляме от приятни за окото палитри и правим това съвсем интуитивно. Света на цветовете е   очарователен, защото в него има много повече от композиране на палитра, която да е хармонична за окото. Цветът ни дава чувства, усещане и настроение, при толкова много и така естествено, че дори не се замисляме всеки пък, когато някой нюанс ни накара да се усмихнем. В контакт с определени нюанси за всеки от нас се отварят интересни сценарии, защото цветът е спомен и носи конкретна емоция. 

Нека видим как цветът влияе на настроението и емоциите ни. Освен това, в статията ще откриете малки трикове, за да използвате цветовете с конкретна цел в различните стаи на жилището. 


Може ли цветът да повлияе на психическото и физическото благосъстояние?

В психологията има голям интерес към въздействието, което цветовете оказват и тяхното влияние върху настроението и емоциите на хората. 

Темата все още поражда тълкования, защото няма предстои да се изясни дали именно самите цветове оказват влияние върху психиката ни или влиянието им по някакъв начин е обусловено от минали преживявания, спомени и асоциации, а също и от културни и социални фактори. 

В действителност, различните хора, по различно време в живота си, могат да проявяват различни емоции към един и същи цвят. 

Днес повече от всякога, благодарение на неврологията, е установено, че цветовете - този визуален сензорен стимул - активират веригите на нашата лимбична система, системата, отговорна за обработката на емоциите, а също и други мозъчни области, по-свързани с възприятието и вземането на решения. 

От друга страна, в ежедневната ни общуване самите цветове или символични елементи, свързани с тях, често се използват за придружаване на емоции, свързани с тях. Познато ни е това например да виждане на всичко черно, да сме червени от гняв или да виждаме света в розово, когато сме завладени от позитивни чувства.  

И така, цветовете по някакъв начин влияят както на настроението, така и на емоционалното ни състояние и това е много полезно, когато трябва да изберем как да “оцветим” живота си, при избора на дрехи, интериор и дори храната ни. 


Как цветът може да повлияе на настроението на хората?

Много проучвания и изследвания показват, че цветовете стимулират тялото и ума, като предизвикват различни емоции и всеки цвят, дори всеки нюанс, провокира свое уникално преживяване. Всеки различен цвят носи специфични емоционални характеристики. Хората реагират на цветовете по различен начин. Някои хора могат да открият, че синият цвят ги отпуска, докато други могат да се почувстват депресирани или тъжни.  По същият начин се възприема и червеното - за някои хора това е прилив на енергия, а други го избягват, намирайки го за твърде агресивен цвят. 

Откриването на света на цветовете и знанието как да ги използваме съзнателно в интериорния дизайн ни позволява да модулираме атмосферата в нашия проект. Осъзнатото използване на цветовете и техните нюанси в интериора може да предаде конкретна емоционалност на интериора.  

Цветовете могат да предизвикат голямо разнообразие от емоции: те ни радват, ободряват, отпускат или успокояват. Дори един и същ цвят, но в различен тон, наситеност и тоналност могат да предадат съвършено различно настроение. Например, ярко, вълнуващото лилаво влияе по-различно от спокойната, ефирна лавандула. Ето защо психологията на цветовете заема основно място в изкуството и дизайна. 


Кои цветове насърчават релаксацията?

Сред цветовете, които насърчават релаксацията и създават една предразполагаща към това атмосфера е синьото. Синьото със сигурност е цветът, който приканва към спокойствие и това се твърди не случайно, а на базата на проведени проучвания в тази област. Това е цвета, който символизира чистота и се асоциира с водата и небесни простори. 

Зеленото също насърчава релаксацията и спокойното емоционално състояние. Зеленото е цвят, свързан с природата и оказва благоприятен ефект върху повишаването на концентрацията и усещането за благополучие. Това е символично напомняне за нашия произход, нашата най-естествена част и може би на това се дължи успокояващия му ефект. 

Съвет - Синьото и зеленото са два изключителни цвята за спалня и баня. В най-интензивните нюанси те създават театралност и визия с характер. Докато пастелните нюанси са определено по-гъвкави, подходящи за всяка стая в къщата.  


Има ли цвят, който може да насърчи комуникацията и благосъстоянието на взаимоотношенията в дома?

Оранжевото е цвят, който провокира комуникативност. Това е баланс между жълто и червено, няма студени нюанси и символизира радост и оптимизъм. Оранжевите нюанси изпълват помещението със светлина и топлина и е един от най-положителните и духовни цветове.  

Съвет - Оранжевото е красив цвят, който наистина е много универсален. Може да се комбинира както с топли тонове, така и със студени или неутрални тонове. Някои комбинации, които използват дизайнерите, са оранжево и синьо, в различните им нюанси. Друга оригинална комбинация е оранжево и розово. Неконвенционална и много изискана е симбиозата между оранжевото и деликатният нюанс розова пудра. Оранжевото се разбира чудесно и с зеленото - много тъмно зелено, например.  

 

Интериорният дизайн има много елементи. Единственото нещо, което всички тези елементи имат общо, е цветът. От боядисването на стените до избора на мебели - цветът е в центъра на всичко, което правим, когато става въпрос за декориране на жилището. 

Ето защо психологията на цвета в интериорния дизайн е важен инструмент, посредством който може да проектираме пространство, което да има своя атмосфера и да носи желаното усещане и емоции. 


Тагове:

Декорация

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта