Как цветът може да повлияе на настроението на хората?

Последна редакция на 08/05/2024 от Люси Любомирова

Много проучвания и изследвания показват, че цветовете стимулират тялото и ума, като предизвикват различни емоции и всеки цвят, дори всеки нюанс, провокира свое уникално преживяване. Всеки различен цвят носи специфични емоционални характеристики. Хората реагират на цветовете по различен начин. Някои хора могат да открият, че синият цвят ги отпуска, докато други могат да се почувстват депресирани или тъжни.  По същият начин се възприема и червеното - за някои хора това е прилив на енергия, а други го избягват, намирайки го за твърде агресивен цвят. 

Откриването на света на цветовете и знанието как да ги използваме съзнателно в интериорния дизайн ни позволява да модулираме атмосферата в нашия проект. Осъзнатото използване на цветовете и техните нюанси в интериора може да предаде конкретна емоционалност на интериора.  

Цветовете могат да предизвикат голямо разнообразие от емоции: те ни радват, ободряват, отпускат или успокояват. Дори един и същ цвят, но в различен тон, наситеност и тоналност могат да предадат съвършено различно настроение. Например, ярко, вълнуващото лилаво влияе по-различно от спокойната, ефирна лавандула. Ето защо психологията на цветовете заема основно място в изкуството и дизайна. 

Свързано:

Психология на цветовете в интериорния дизайн