Може ли цветът да повлияе на психическото и физическото благосъстояние?

Последна редакция на 09/05/2024 от Люси Любомирова

В психологията има голям интерес към въздействието, което цветовете оказват и тяхното влияние върху настроението и емоциите на хората. 

Темата все още поражда тълкования, защото няма предстои да се изясни дали именно самите цветове оказват влияние върху психиката ни или влиянието им по някакъв начин е обусловено от минали преживявания, спомени и асоциации, а също и от културни и социални фактори. 

В действителност, различните хора, по различно време в живота си, могат да проявяват различни емоции към един и същи цвят. 

Днес повече от всякога, благодарение на неврологията, е установено, че цветовете - този визуален сензорен стимул - активират веригите на нашата лимбична система, системата, отговорна за обработката на емоциите, а също и други мозъчни области, по-свързани с възприятието и вземането на решения. 

От друга страна, в ежедневната ни общуване самите цветове или символични елементи, свързани с тях, често се използват за придружаване на емоции, свързани с тях. Познато ни е това например да виждане на всичко черно, да сме червени от гняв или да виждаме света в розово, когато сме завладени от позитивни чувства.  

И така, цветовете по някакъв начин влияят както на настроението, така и на емоционалното ни състояние и това е много полезно, когато трябва да изберем как да “оцветим” живота си, при избора на дрехи, интериор и дори храната ни. 

Свързано:

Психология на цветовете в интериорния дизайн