Тенденции в интериорния дизайн за новата 2022 година

Публикувано на 04/01/2022 от Станислава Матеева | Последна редакция на 04/01/2022 | Видяно 3 717 пъти

През изминалата 2021 г. характерно за интериора на нашите домове беше, че те продължаваха да изпълняват хибридна функция. Те имаха ролята и на работни пространства, и на жилищни такива. Това е тенденция, която дали за добро или пък за лошо, ще продължава да формира сърцевината на интериорния дизайн и през следващата година.

През 2022 г. начина, по който декорираме домовете си, ще се съсредоточи върху устойчивостта по отношение на материалите, които използваме и местата, от които купуваме вещите си. Интересът към пренасянето на природата у дома, преструктурирането на жилищните пространства, за да се адаптират към гъвкавите работни графици са само част от тенденциите, които ще наблюдаваме през следващите месеци. А кои са останалите, ви показваме в следващите редове.

За умелото прилагане на интериорните тенденции и във вашия дом, не се колебайте да се консултирате със специалистите в областта, регистрирани в MaistorPlus.


Устойчивост и естествени материали

Според много специалисти устойчивостта, отговорното използване на материалите и възходът на т.нар „биофилия“ ще бъдат водещ дизайнерски подход в интериора през 2022 г.

Устойчивостта и използването на органични материали стават все по-важни през последните години. С изменението на климата, идеята за устойчивост все по-осезаемо се наблюдава и в интериора на домовете. Поради този факт и все повече преминаване мебелни артикули се изработват от регенерирана дървесина, а аксесоарите - от рециклирано стъкло и метал.

  • Тенденциите за устойчивост през 2022 г. ще се съсредоточат върху материалите, използвани в дома. Ретро текстилът и тъканите, които се произвеждат по устойчив начин стават все по-актуални. 

  • Коркът ще играе голяма роля в изработката на мебели през 2022 г. Както възобновяем, така и биоразградим, коркът си пробива път както в добре познати места като кухнята, така и в по-непопулярни за него такива като коридорите и банята. 


По-добре оптимизирано работно пространство

Безспорно 2020 и 2021 промениха начина, по който живеем и работим. В интериора започна да се наблюдава „зониране“ и създаване на кътчета, предназначени за различните области от живота ни. 

През 2022 г. импровизираните домашни офиси, които обособяваме на кухненската маса или пък на дивана, вече няма да са толкова актуални. Приемането на тенденцията към хибридна работа, която комбинира и работа от вкъщи, и посещаване на офиса, налага устройството на по-добре проектирано работно пространство. За по-добре устроен домашен офис е добре да се вземат предвид няколко неща:

  • Създайте удобни работни пространства в дома си и потърсете продукти, които ще ви помогнат за това, например ергономични столове, които и изглеждат добре.

  • Открийте подходящи аксесоари и мебели за съхранение - красиво бюро, удобно разположен рафт за книги, кутии, в които да съхранявате важни документи.

Вижте още: Удобно работно пространство в дома? Напълно възможно е!


Дизайн, вдъхновен от природата

Пренасянето на природата у дома е тенденция в интериорния дизайн, която в последните месеци става особено актуална. А през 2022 година тя ще бъде в истински възход. В дизайна на жилищните пространства все по-осезаемо ще присъстват цветове, които можем да видим и в природата, които ще бъдат вмъкнати в интериора чрез използването на растения, дървен материал и теракота. Може също да се наблюдава и използването на зелени кадифени дивани или пък масленозелени или килими и декоративни елементи. 

Зеленият оттенък е идеален за всекидневни, тъй като е цветът на хармонията и  спомага за постигането на по-спокойна и уютна атмосфера. И е чудесен начин да пренесем природата у дома.


Синьото е новото черно

Според много интериорни дизайнери синьото е цветът на 2022 г. Това е цвят, който  насърчава спокойствието, което го прави идеалният избор за спалня. Синята палитра е подходяща и за други стаи на дома като кухня или баня.

  • Специалистите твърдят, че синьото ще бъде един от най-популярните цветове за спални през 2022 г. То може да има положителен ефект върху настроението, тъй като подсъзнателно се свързва със синьо небе или морето. Без значение как ще пренесете този цвят в интериора - дали с като боядисате стена в тъмно синьо или пък добавите декоративни елементи в този цвят - синьото ще помогне за успокояване на ума и ще създаде усещане за спокойствие.

  • На други места в дома синият цвят може да се използва като перфектната основа, върху която да заблестят аксесоарите. По-тъмните цветове формират много по-добър фон за картини и произведения на изкуството от бялото например. Затова, ако сте от по-смелите може да боядисате стените си в тъмен син нюанс.

Независимо коя от тенденциите решите да пренесете във вашия дом през 2022 година, е важно да се доверите на опитен специалист, който да ви помогне в прилагането й. Огромен избор от професионалисти в сферата на интериорния дизайн, можете да намерите в MaistorPlus. За да намерите подходящия за вас, е нужно само и единствено да подадете заявка за безплатен проект. В отговор ще получите няколко варианта, които да сравните и да изберете най-добрия.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта