Какво ни е необходимо преди да започнем със строежа на къща?

Публикувано на 09/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 09/06/2022 | Видяно 1 651 пъти

Да създадеш мечтания дом не е лесна задача и често е свързана с много спънки по пътя, но пък важен е крайният резултат, нали? Ако се информирате правилно и обмисляте внимателно всяка своя крачка по пътя, със сигурност ще си спестите много главоболия. „Всеки човек трябва да построи къща, да засади дърво и да отгледа дете“, чували ли сте го?

Ако вече сте взели решението, че сами искате да създадете своя дом е добре да се запознаете със следващите редове, с които ще се опитаме да улесним вашето строително приключение. Все пак опитен специалист би бил изключително полезен, дори може да се каже, че присъствието му е задължително на обекта. Ето защо в MaistorPlus може да разгледате вече завършени проекти от регистрирани специалисти и да намерите множество професионалисти и вдъхновение.


Планирайте бюджета си

Още на ранен етап е добре да обмислите бюджета, който може да инвестирате в парцел и построяването на къща. Имайте реалистична представа за това колко можете да си позволите да похарчите и колко би струвало да построите новия си дом. Фазата на бюджетиране всъщност е основна и ви помага да направите оценка между желанията и възможностите ви. Вероятно ще имате нужда от кредит за строителство или ипотека. Това е моментът, в който да разберете каква е сумата, която можете да получите от банката въз основа на вашите доходи и други ваши задължения, ако имате. Отивайки в повечето банки или други финансови институции, ще разберете предварително максималната сума, която може да ви бъде предоставена.

Това е и етапът, в който ще разберете колко ще струват и различни дейности във връзка със строежа на новия дом, включително земя, архитект, дизайнер, строителни материали и т.н. Този процес е сложен и отнема време, но трябва да започне месеци преди стартирането на самия строеж. Дайте си време и проучете внимателно.


Съвети за бюджетиране

Освен, ако не сте финансови специалисти, със сигурност няколко съвета биха ви били от полза.

  • Внимавайте със сумата, която ви предлага банката. Понякога няма смисъл да изтеглите максималната сума, която одобрява банката. Всъщност добра идея е да изтеглите по-малка сума. Разговорът с независим финансов съветник е един чудесен начин да определите колко може да вложите спрямо вашите доходи.
  • Винаги имайте предвид, че може да се наложат странични разходи. Често се случва, така че планираният бюджет да трябва да се увеличи. Разходите за строителни материали са плаващи, а може да поискате и промени в процеса на строежа. Уверете се, че имате отделен бюджете, на който може да разчитате.
  • Консултирайте се поне с трима изпълнители и разгледайте мненията. Голяма част от разхода за построяване на имот са за главния изпълнител, поизпълнителите и строителите, които работят по вашия обект. Намерете делекатния баланс между избора на изпълнител, цената и качеството, които предлагат.
  • Сравнавайте цените на материалите в различни магазини. Проявете желание да вземете участие в избора на материалите.


Подберете внимателно парцела

Ако все още не сте се спрели на място, внимателно потърсете. Свържете се с брокер, за да получите приблизителна средна цена на кв.м. в районите, които обмисляте. Независимо дали искате да построите дома си в крайградски район или с гледка към морето, първото нещо, с което трябва да се заемете е избора на парцел, още преди да мислите за етажните планове и други детайли. Вие и специалистите, с които ще работите, трябва да проучите различни фактори като състояние на почвата, дали има наличие на подпочвени води, какви са нормите и изискванията за строителство в местността. Планът за имот ще бъде с по-висока цена, ако се налага да се персонализира, в сравнение с готови стокови чертежи, които се предлагат от някои архитекти.


Изберете план за бъдещия ви дом

Намирането на перфектния план може да се окаже една не толкова лесна стъпка, тъй като е една от най-важните и ще ви отнеме време да прецените кое би било най-доброто. На първо място помислете за външния дизайн на сградата. Потърсете идеи и вдъхновение в списания, консултирайте се с архитект или дизайнер, който да ви даде идеи и да ви помогне в избора. Можете да изберете базов стоков чертеж, който да модифицирате заедно с архитект и да промените разположението и размерите на стаите, вида на прозорците и вратите и много други детайли.

От друга страна стои дом, проектиран изцяло по поръчка спрямо вашите идеи и създаден специално за вас и семейството ви и спрямо парцела, с който разполагате. В такъв случаи задължително трябва да се възползвате от услугите на архитект. Заедно с архитекта ще отговорите на въпроси за вашия живот и предпочитания.

Което и да изберете, избирайте мъдро и разумно. Все пак това ще е вашето местенце за години напред. Съобразете се с това дали сами ще го поддържате или ще използвате услуги на професионалисти.


Документи и процедури

Съгласно българското законодателство можете да строите само, ако притежавате разрешително. То се издава от главния архитект на общината и може да се каже, че това е и основата за стартирането на строежа. При строеж, без да имате одобрение за това, обектът ви ще попадне в групата на незаконни строежи, по този начин ще се наложи да премахнете постройката за ваша сметка. Друго, което ще се случи в тази ситуация е това, че няма да може да получите разрешително, докато не премахнете или узаконите предходния. Разрешението за строеж губи силата си, ако в срок от 3 години не започне строителство или в продължение на 5 години от започването му не завърша грубия строеж на сградата

С помощта на специалистите, регистрирани в MaistorPlus, ще получите множество професионални съвети, които ще ви бъдат от полза и ще улеснят процеса. Не се колебайте и заявете своя проект още днес!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта

Технически въпроси