Грешки при почистването на дома и как да не ги допускаме

Публикувано на 07/04/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 07/04/2020 | Видяно 2 162 пъти

Почистването на дома може да не е любимото ви занимание, но то със сигурност е необходимо. Е, необходимо е, само ако искате да не се затрупате под купчини мръсни вещи, да предотвратите хранително отравяне и да пропуснете да бъдете смачкани от дрехите, разхвърляни във всички посоки.

Факт е, че повечето от нас просто искаме да свършим домакинската работа във възможно най-кратки срокове и да бъдем възнаградени с повече от отлични резултати за усилията, които сме положили. За да ви помогнем да организирате и почистите дома си малко по-добре, тук ви показваме петте най-често допускани грешки при почистването, които най-вероятно и вие правите. И все пак, ако почистването наистина не ви се отдава, то по всяко време може да се свържете с доказаните професионалисти в областта, регистрирани при нас. С тяхна помощ жилището ви ще заблести!


Грешка номер 1: Отлагате

Ситуацията е следната: тъкмо сте си направили най-вкусния сандвич… следващото, което знаете е, че той е на земята. Вдигате го, изхвърляте го, но дали веднага изчиствате останалата по пода бъркотия? Вероятно не. А знаете ли, че, не почиствайки остатъците веднага, всъщност се превръщате в стопани на безброй мравки, които с радост се наслаждават на малкото останало от сандвича ви? Вероятно да. Това, което трябва да направите, е да отделите 15 или 20 секунди сега, като се погрижите за проблема, вместо да го отлагате за по-късно.

  • Същият принцип важи за почти всяка домакинска работа. Няколко минути, прекарани в разтребване и почистване на помещенията всеки ден, правят "тежкото" почистване много по-лесно. 

  • Зоните за приготвяне на храна и кухнята трябва винаги да бъдат чисти и дезинфекцирани, мръсното пране веднага да се постави в коша, мивките, огледалата и стъклата в банята да се избърсват след всяка употреба, а натрупващите се в хола непотребни вещи веднага да бъдат поставяни на място или изхвърляни.

Така ежеседмичните задачи по избърсване на прах, пускане на прахосмукачка, почистване на тоалетната, кухнята и всяко друго кътче биха били много по-прости и лесни за постигане. 


Грешка номер 2: Започвате почистването от грешното място

Ясно е, че никой от нас не иска да отделя много време за почистване. И затова, когато правите цялостно почистване, ако започнете да вършите задачите от грешното място в една стая, ще ви се наложи да повторите стъпките.

  • Първото нещо, което трябва да направите, е да вземете нещата, чието място не е в дадената стая и да ги поставите на предвиденото за тях такова. 

  • Когато сте готови за същинското почистване е хубаво да започнете от горната част на стаята и след това продължите надолу. Ако започнете с почистването на пода и след това преминете към обезпрашаването на секциите и премахването на мръсотиите от мебелите, ще трябва да почистите пода отново, след като прахът падне.

  • Когато почиствате душовете и врати или прозорци, започнете от най-горната част на съответната площ. Логиката на действието вече обяснихме.

Вижте още: Как да изчистите целия си дом за час?


Грешка номер 3: Неподходящи почистващи препарати

Използването на почистващ продукт, който не е достатъчно силен, за да свърши работата, за която е предназначен, е още една често допусканите грешки при почистване. Използвайки неподходящ препарат, рискувате да оставите остатъци мръсотия, които отново ще трябва да бъдат почистени. Същото важи и когато перете дрехи. Ако те не са добре изпрани, значи използвате неподходящи продукти за пране. 

  • За добри резултати е добре внимателно да четете етикетите и да следвате указанията, написани там. 

  • Проверката на етикетите може да ви спести както време, така и  пари.

  • Ако пък се опитвате да намалите количеството химикали, използвани във вашия дом, естествените или зелени почистващи препарати могат да бъдат доста ефективни, ако се използват правилно.

Вижте още: 5 домашно приготвени препарата за по-чист дом


Грешка номер 4: Мръсни уреди за почистване

Уредите, които използвате за почистване, ако са мръсни и стари, могат да разпространят бактерии в дома ви и да станат причина за неприятни инфекции. 

  • Ако не се работи правилно с тях и ако не се сменяват редовно, кухненските гъби се превръщат в перфектното кътче за размножаване на колиформни бактерии (салмонела например). 

  • Пералня, която не се почиства редовно, също може да задържа бактерии. При по-продължителен престой там и прането, и въздухът започват да миришат доста неприятно.

  • За да избегнете това, отделете време за измиване на почистващите кърпи и четки, за смяна на вакуумните филтри и за по-обстойно почистване на пералнята. 

  • Инструментите за еднократна употреба като дезинфекционни кърпички са страхотни, но не и ако ги използвате за почистване на цялото жилище. Те с причина се ползват еднократно.

Почистването на дома със сигурност не е най-приятното занимание. В пъти по-забавно е да отидете на разходка в планината, да гледате любим сериал или да се видите с приятели. Но тъй като домът е личното ни кътче, мястото, в което разпускаме и се зареждаме за нови приключения, той трябва да е приветлив и спретнат. Ако той не се почиства редовно и по правилния начин, състоянието му може да се вложи. Затова за да бъде жилището ви чисто и красиво, е хубаво да се грижите за него. И все пак, ако не можете сами да се справите с тази тежка задача, винаги може да се консултирате със специалистите, регистрирани при нас. За да изберете най-подходящия такъв за вашия ремонт, трябва единствено да подадете заявка за проект, която е напълно безплатна. В отговор до 24 часа ще получите няколко оферти, които да сравните, а накрая - да изберете най-подходящата за вас.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта