Как да си направим домашно фото студио?

Публикувано на 18/10/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 20/10/2021 | Видяно 1 929 пъти

 

Мечтаете ли да създадете собствено фото студио? Независимо дали се занимавате професионално с фотография или просто искате да правите красиви снимки, обособяването на такъв тип помещение в жилището ви, би ви отворило много възможности. 

Възможността да произвеждате висококачествени снимки от пределите на собствения си дом означава, че можете да избегнете пренасянето на голямто и тежко фото оборудване до студио под наем. Домашното фото студио позволява и да имате пълен контрол върху средата, в която снимате. Затова създаването на студио в дома ви, може да ви помогне да създадете по-добро фотофрафско портфолио. Или пък просто да упражняватe хобито си на по-високо ниво. 

И макар че повечето хора си мислят, че мечтаното студио, върви в тандем с огромна сума, ние сме тук, за да разбием това твърдение. С малко находчивост, много въображение и подръчни средства, можете да създадете уникално домашно фотостудио. 

Ако се нуждаете от професионална помощ за обзавеждането на вашето ново фотостудио, винаги можете да се обърнете към регистрираните професионалисти в MaistorPlus и безплатно да заявите проект още сега.


Първа стъпка - Отделете мястото на бъдещото си студио

Първото нещо, на което да обърнете внимание при проектиране на фото студиото е къде ще се намира то.

Най-важният фактор тук е обектът, който планирате да заснемете. Важно е да знаете какви снимки ще правите - портретни, в цял ръст, такива на храна, на различни продукти или пък на домашния ви любимец. След като си отговорите на този въпрос, може да решите къде да позиционирате вашето студио - в неизползвана стая на дома ви или пък в таванско помещение, ако имате нужда от голямо пространство. От друга страна, ако търсите по-малка площ, можете просто да освободите ъгъл във вашата всекидневна.

Но що се отнася до пространство, е добре да знаете, че по-голямото често означава повече. Това е така поради две причини: 

  • Светлината няма да се отразява в стените толкова, колкото в по-малките пространства. Което пък означава по-добър контрол върху осветлението ви.

  • Освен това ще имате и по-голяма гъвкавост по отношение на фокусните разстояния, които можете да използвате. Имайки това предвид, опитайте се да намерите такова кътче в дома ви, където да успеете да заснемете портрети на цялото тяло с поне 50 мм обектив.


Втора стъпка - Какъв ще е фонът?

Що се отнася до фотостудио, вероятно знаете, че фонът е добре да бъде възможно най-семпъл. И макар че е добре да имате повече варианти за бекграунд, няма проблем и в това той да е само един. Стига да е достатъчно функционален.

  • В идеалния случай първият ви фон трябва да бъде неутрален цвят - бял, сив или черен. Ако случайно имате обикновена бяла стена в дома си, можете да използвате нея, вместо да купувате фон.

  • Ако пък не разполагате с бяла стена, бюджетен вариант за основен фон е окачването на обикновени най-обикновен чаршаф в предпочитания от вас цвят. Съществува и възможността да закупите обикновен плат от магазин за тези цели. Имайте предвид обаче, че тъканта е почти невъзможно да се поддържа не намачкана.

  • За цветен фон можете да закачите плътни тъкани. 

  • Следващата стъпка е да окачите фона си. Вместо да купувате циклорамна рамка, можете да направите своя собствена. За целта са ви нужни CPVC и PVC тръби или поцинковани такива, ако търсите повече стабилност, които можете да използвате за окачена или за стояща рамка.


Трета стъпка - източници на светлина

 

Що се отнася до осветлението, имате две възможности - да изберете естествени или изкуствени източници на светлина.

  • Естествени източници на светлина 

Ако имате големи и светли прозорци в кътчето, което ще превърнете във фотостудио, то сте истински късметлии. Естествената светлина е най-евтиният, най-простият и често най-добрият наличен източник на светлина. Освен това контролът над нея се упражнява изключително лесно и то с подръчни материали. Например бял плат или картон, с които да разсейвате светлината. Ако не искате твърде много светлина, можете лесно да покриете прозорците с дебела, черна кърпа (подобна на кадифе тъкан е добър вариант).

  • Изкуствена светлина

Ако пък предпочитете да снимате с изкуствена светлина, ще се наложи да инвестирате в оборудване според това какъв тип снимки планирате да правите.

Непрекъснатата светлина обикновено се използва за заснемане на видеоклипове, но може да се използва и във фотографията. Горещите непрекъснати източници на светлина като фотопотоп или кварц са по-евтини, но могат да бъдат неудобни както за вас, така и за вашите модели. От друга страна, студените непрекъснати източници на светлина, захранвани от флуоресцентни или LED крушки, разбира се, са по-удобни, но също така са и много по-скъпи.

Прожекторите са най-често използваният тип осветление в студийната фотография. Със сигурност обаче не са най-бюджетният вариант за домашна такава. Но ако имате добра техника и малко креативност, нямате нужда от скъпи прожектори, за да постигнете ефектни снимки. В крайна сметка е важно да умеете правилно да боравите с наличната светлина, независимо дали е естествена или изкуствена.


Финални щрихи

 

Финалните щрихи от създаването на домашно фотостудио може би са и най-приятните за онези от вас, които са любители и на интериорния дизайн. Ето на какво да обърнете внимание при декорирането на вашето студио и какви елементи да включите в него, за да изглежда то красиво:

  • Стол и/или малка маса

Дори да изглежда очевидно, наличието на стол или маса в студиото винаги би било от полза. Независимо дали правите портретни или друг тип снимки, обектът, който снимате - човек или продукт - е добре да е правилно разположен в пространството. Масата би била от полза и ако ви е нужно място, където да оставите лаптопа си, за да разгледате заснетите снимки.

  • Щипки за закачане

Щипките са универсални инструменти, които могат да се използват за почти всичко. Независимо дали ще закачите фона си с тяхна помощ или ще ги използвате за нещо друго, ползите от тях са много и това ги прави задължителен елемент във всяко студио.

  • Дистанционно за снимки

Дистанционото е още едно чудесно допълнение към вашето фото студио. Можете да го използвате, за да сведете до минимум движението на камерата и да постигнете възможно най-голяма острота на изображенията. Това би ви позволило да заснемете изключителни снимки, в които движението на обекта е ключов елемент. То също така ще ви позволи да фокусирате погледа и вниманието си върху случващото се на снимачната площадка, вместо върху визьора.

В заключение можем единствено да кажем, че когато става въпрос за създаване на собствено фотографско студио, творчеството и въображението са по-важни от бюджета, с който разполагате. Но пък винаги е добре да знаем, че можем да разчитаме на професионалист, ако имаме нужда от професионален съвет за декорирането на помещението си. Ако имате нужда от такъв, можете да се свържете с професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. За да изготвят проект, съобразен с вашите нужди, можете да изпратите напълно безплатна заявка още сега. В отговор ще получите оферти, от които да изберете най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта