Трета стъпка - източници на светлина

Последна редакция на 05/05/2024 от Станислава Матеева
Източник | Видяно 1 086 пъти

 

Що се отнася до осветлението, имате две възможности - да изберете естествени или изкуствени източници на светлина.

  • Естествени източници на светлина 

Ако имате големи и светли прозорци в кътчето, което ще превърнете във фотостудио, то сте истински късметлии. Естествената светлина е най-евтиният, най-простият и често най-добрият наличен източник на светлина. Освен това контролът над нея се упражнява изключително лесно и то с подръчни материали. Например бял плат или картон, с които да разсейвате светлината. Ако не искате твърде много светлина, можете лесно да покриете прозорците с дебела, черна кърпа (подобна на кадифе тъкан е добър вариант).

  • Изкуствена светлина

Ако пък предпочитете да снимате с изкуствена светлина, ще се наложи да инвестирате в оборудване според това какъв тип снимки планирате да правите.

Непрекъснатата светлина обикновено се използва за заснемане на видеоклипове, но може да се използва и във фотографията. Горещите непрекъснати източници на светлина като фотопотоп или кварц са по-евтини, но могат да бъдат неудобни както за вас, така и за вашите модели. От друга страна, студените непрекъснати източници на светлина, захранвани от флуоресцентни или LED крушки, разбира се, са по-удобни, но също така са и много по-скъпи.

Прожекторите са най-често използваният тип осветление в студийната фотография. Със сигурност обаче не са най-бюджетният вариант за домашна такава. Но ако имате добра техника и малко креативност, нямате нужда от скъпи прожектори, за да постигнете ефектни снимки. В крайна сметка е важно да умеете правилно да боравите с наличната светлина, независимо дали е естествена или изкуствена.

Свързано:

Идеи за хол Как да си направим домашно фото студио?