Първа стъпка - Отделете мястото на бъдещото си студио

Последна редакция на 05/05/2024 от Станислава Матеева
Източник | Видяно 323 пъти

Първото нещо, на което да обърнете внимание при проектиране на фото студиото е къде ще се намира то.

Най-важният фактор тук е обектът, който планирате да заснемете. Важно е да знаете какви снимки ще правите - портретни, в цял ръст, такива на храна, на различни продукти или пък на домашния ви любимец. След като си отговорите на този въпрос, може да решите къде да позиционирате вашето студио - в неизползвана стая на дома ви или пък в таванско помещение, ако имате нужда от голямо пространство. От друга страна, ако търсите по-малка площ, можете просто да освободите ъгъл във вашата всекидневна.

Но що се отнася до пространство, е добре да знаете, че по-голямото често означава повече. Това е така поради две причини: 

  • Светлината няма да се отразява в стените толкова, колкото в по-малките пространства. Което пък означава по-добър контрол върху осветлението ви.

  • Освен това ще имате и по-голяма гъвкавост по отношение на фокусните разстояния, които можете да използвате. Имайки това предвид, опитайте се да намерите такова кътче в дома ви, където да успеете да заснемете портрети на цялото тяло с поне 50 мм обектив.

Свързано:

Как да си направим домашно фото студио?