Домашен офис: как да организираме работното място за удобна и ефективна работа

Публикувано на 25/10/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 25/10/2023 | Видяно 3 254 пъти

 

В днешната реалност, когато много хора работят от вкъщи, домашният офис се е превърнал не в лукс, а в необходимост. Работата ни е тясно преплетена с ежедневието и ние често я вършим от вкъщи, в кафенето и просто отваряме лаптопа, където и да се намираме в момента.  

Тенденцията към дистанционна работа продължава да расте и е все по-предпочитана заради многото предимства, които има. Някои проучвания показват, че 54% от служителите днес са преминали към хибриден формат, а 35% са заменили изцяло офиса с дома си. Има обаче нещо, което няма как да подминем и това е по-ниското ниво на ефективност. В много от случаите това е именно заради "неработещата" среда.  

Как да организираме работното място у дома, за да е ефективна работата ни? 

За това черпим идеи от интериорните дизайнери, които знаят как майсторски да впишат работните места в дома ни и как да го направят продуктивно. 


Комфорт срещу продуктивност

Престоят в офиса често предизвиква състояние на постоянен стрес: постоянни срещи, разговори, вниманието на колегите и критичния поглед на шефа. В резултат на това служителите мислят повече за поведението си, отколкото за задачите. Концентрацията спада, концентрацията отлита и работата се превръща в имитация на някаква дейност. Наближава обаче неизбежния краен срок нивата на стреса се покачват рязко.  

Дистанционната работа, включително хибридният формат, няма този недостатък. Но в същото време носи своите рискове: проблеми със самоконтрола, нарастваща липса на социализация, разсейване на външни фактори - домакинства, минувачи, домакинска работа и т.н. Възниква парадоксална ситуация: при по-удобни условия ефективността също може да не е на нужното ниво.  

В офиса всеки служител има свое собствено работно място. То е обзаведено по определен начин, разполага с необходимия набор от мебели, уреди и други устройства, а също така отговаря на стандартите за осветление и ергономичност. У дома не всеки има възможност да организира пълноценно работно място. Често използваме за това кухненската маса или дори любимият диван, които може да не изглежда вече толкова удобни след осемчасов престой. 

Все пак има изход от това малко объркано положение. Казана по друг начин - може да съчетаем положителните страни на двете възможности и да извлечем максимум полза от тях. И решението на този въпрос е пълноценен офис у дома. Да, разбира се щ трябва да инвестираме в това определена сума пари и време, но пък ще се наслаждаваме на свободата да работиш от вкъщи. Струва си!  


Какво ще ни е необходимо?

Ефективното работно място, в това число и домашния офис, е не само бюро, на което да поставим лаптопа си, а много повече. Атмосферата в този кът трябва да благоприятства концентрацията и ефективната работа.  

Да започнем с бюрото и стола - те трябва да са удобни и да ни предлагат необходимия комфорт, за да се отдадем на работата пълноценно. Щорите или подходящите завеси трябва да изолират ненужния шум от улицата, библиотеките и рафтовете да съхраняват всички необходими справочници, документи, както и декоративни елементи, които създават работно настроение.  

И, разбира се, домашният офис трябва да има мека мебел (фотьойл, пуф или диван), където можете да се отпуснем и да си починем за няколко минути между анализите, разговорите с колеги или съставянето на справки и доклади. 


Офис на балкона

Често стигаме до заключението, че няма къде да разположим пълноценно работно място. Ако сте отхвърлили всяко предложение за усвояването на ъглово пространство в хола, за бюро в спалнята или в килера и не ви е останало нищо друго, обмислете варианта за балкона. 

Офис, разположен на балкона има три предимства: възможност за уединение и концентрация, градски пейзаж и добро осветление през деня. Балконът е "златният резерв" на градските апартаменти, който често остава неизползван. Често те се превръщат в склад за стари вещи или нещо друго не особено функционално. 

Съветваме ви да се отървете от този лош навик, да освободите полезното пространство и да го използвате за нещо по-смислено. Тук можете да оборудвате малка и красива работна зона, и да работите на чист въздух, възхищавайки се на природата и градския пейзаж. 


Осветлението е важно

Разбира се най-добре би било да разположите работното място в близост до прозорец, където през по-голямата част от деня ще разполагате с дневна светлина. Но, когато мястото у дома не е достатъчно и това не е възможно, ще се наложи да използвате подходящо изкуствено осветление. 

Като цяло, най-ефективният начин за осветяване на компактно работно място е настолна лампа. Тя може да бъде инсталирана от ляво или от дясно и регулирана така, че да е удобна. Ако работното място е ситуирано, например, в някое ъглово пространство и е далеч от прозорец, можете да направите допълнително окабеляване и да монтирате допълнителна локална висяща светлина от тавана или стените.  

Предимството на този подход ще бъде възможността за формиране на сложни схеми за осветление от няколко източника, което е модерно и красиво. Недостатъкът е, че няма да е евтино и по-сложно за реализация.  


Редът и добрата организация са важни

Ефективното работно място трябва да разполага и още някои удобства. Освен задължителният лаптоп, ще са необходими и зарядно устройство, точки за свързване на принтера и други необходими периферни устройства. Това означава, че ще ни е необходима възможност за свободното им включване в електрическата мрежа.

Ако не разполагате с такава, ще се наложи да се направи малък ремонт или да се снабдите с разклонител с поне три или четири гнезда и да го поставите така, че да не създава визуален хаос. Освен това не бива да оставяме всички кабели разхвърляни около нас. Това не изглежда добре и дори може да започне да ни дразни. 

Ето защо, за да се създаде ефективен домашен офис, по-добре е да се използват бюра, където необходимите гнезда са интегрирани в самия плот, а проводниците са скрити вътре. Това ви позволява да направите интериора функционален и в същото време визуално чист. 

 


И нещо за финал

Домашният офис е чудесен начин да се избегне трафикът, да се спестят пари и да се постигне по-добър баланс между работа и личен живот. За да бъде той наистина удобен и ефективен, обаче, е важно да се обърне внимание на неговата организация. 

Важното е да се създаде приятна атмосфера, която да мотивира и вдъхновява. Растения, снимки, любими предмети - всичко това може да превърне работното място в уютно и приветливо място, където ще се чувствате комфортно и продуктивно. С малко усилия и въображение ще можете да създадете в дома си идеалното работно място. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта