Комфорт срещу продуктивност

Последна редакция на 13/05/2024 от Люси Любомирова

Престоят в офиса често предизвиква състояние на постоянен стрес: постоянни срещи, разговори, вниманието на колегите и критичния поглед на шефа. В резултат на това служителите мислят повече за поведението си, отколкото за задачите. Концентрацията спада, концентрацията отлита и работата се превръща в имитация на някаква дейност. Наближава обаче неизбежния краен срок нивата на стреса се покачват рязко.  

Дистанционната работа, включително хибридният формат, няма този недостатък. Но в същото време носи своите рискове: проблеми със самоконтрола, нарастваща липса на социализация, разсейване на външни фактори - домакинства, минувачи, домакинска работа и т.н. Възниква парадоксална ситуация: при по-удобни условия ефективността също може да не е на нужното ниво.  

В офиса всеки служител има свое собствено работно място. То е обзаведено по определен начин, разполага с необходимия набор от мебели, уреди и други устройства, а също така отговаря на стандартите за осветление и ергономичност. У дома не всеки има възможност да организира пълноценно работно място. Често използваме за това кухненската маса или дори любимият диван, които може да не изглежда вече толкова удобни след осемчасов престой. 

Все пак има изход от това малко объркано положение. Казана по друг начин - може да съчетаем положителните страни на двете възможности и да извлечем максимум полза от тях. И решението на този въпрос е пълноценен офис у дома. Да, разбира се щ трябва да инвестираме в това определена сума пари и време, но пък ще се наслаждаваме на свободата да работиш от вкъщи. Струва си!  

Свързано:

Идеи за офиса Домашен офис: как да организираме работното място за удобна и ефективна работа