Работещи опции за нисковъглеродно отопление

Публикувано на 19/04/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 19/04/2023 | Видяно 2 169 пъти

Все повече се говори за т.нар. нисковъглеродно отопление, с оглед опазването на околната среда и климата. Но как да го постигнете? Можете значително да намалите количеството CO2, което вашият дом отделя, като изберете опции за нисковъглеродно отопление вместо старомодни системи като котли, работещи с нафта или газ. Тези системи могат да осигурят енергийно ефективно и устойчиво отопление, като същевременно предлагат същото ниво на топлина като по-интензивните въглеродни решения.

Може да е трудно да се ориентирате в различните варианти на системи, предлагани на пазара, за да определите кои са най-добри за вашия дом. Всеки тип система има своите предимства, недостатъци и разходни фактори, които трябва да се вземат предвид. Запознаваме ви с най-ефективните нисковъглеродни системи за отопление, които можете да използвате във вашия дом.


Термопомпи

Термопомпите осигуряват нисковъглеродно отопление и охлаждане чрез пренос на топлина към или от източник извън вашия дом. Предлагат се няколко различни вида термопомпи, като всички са добри варианти за отопление с ниско съдържание на въглерод за вашия дом. Въпреки че работят на един и същи принцип, източникът на топлина прави значителна разлика в това как се представя всяка термопомпа, което в крайна сметка също се отразява на разходите.

Въздушните термопомпи работят, като черпят енергия от външния въздух. От трите налични термопомпени системи вариантите с въздушни източници са най-евтини за инсталиране и заемат най-малко пространство. Могат да бъдат или термопомпи въздух-въздух, известни като климатици, или термопомпи въздух-вода. Първият осигурява само отопление на помещенията, докато вторият може да осигури както отопление на пространство, така и вода.

Въздушните термопомпи предлагат енергийно ефективно отопление в по-мек климат и имат ниски експлоатационни разходи. Въпреки това, колкото по-студена е зоната, толкова по-малко полезни стават тези системи, тъй като термопомпата ще трябва да работи по-усилено, за да затопли студения въздух, взет отвън. Ако живеете в район с изключително студени зими, земните и водните термопомпи ще бъдат много по-подходящи.

Земните термопомпи са енергийно ефективно решение за отопление, тъй като разчитат на температурата на вашата почва, която е относително постоянна през цялата година. Това означава, че не е необходимо системата да работи значително по-усилено през зимата в сравнение с летните месеци. Хоризонтална земна термопомпена система се монтира на 1-2 метра под земята, докато вертикална система трябва да се монтира на 50-100 метра дълбочина.

Водните термопомпи извличат енергия чрез изпомпване на течността от източника директно през помпата. Те могат да бъдат много ефективни, но са практични само ако живеете близо до вода, например езеро. Когато става въпрос за нисковъглеродни разходи за отоплителна система, помпите за водоизточници са по-евтини от наземните и осигуряват по-стабилно нагряване, особено ако водното тяло е 5-8°C. Ако вашият водоизточник замръзне през зимата, вероятно ще ви е необходима резервна отоплителна система.


Котли с ниско съдържание на въглерод и други алтернативи

Има много видове котли на пазара, от по-старите котли, работещи с течно гориво, през газовите котли, до по-модерната котелна система с ниско съдържание на въглерод: комбинираният котел. Двете основни опции, между които можете да избирате, са електрически комбинирани котли и котли на биомаса. Също така е възможно да замените вашия котел с микро-CHP система, която използва газ за генериране на топлина и енергия едновременно.

Електрическите комбинирани котли използват електричество като гориво за отопление на къщата и осигуряване на топла вода. Тъй като тези котли не изискват резервоар за масло или газ, те са много компактни, което ги прави отличен избор за по-малки домове с по-малко място за съхранение.

Ако търсите високоефективно решение за подгряване на битова вода, електрическият бойлер ще бъде добър вариант. Електрическите комбинирани котли не се нуждаят от изгаряне на гориво и следователно губят по-малко енергия. За разлика от газовите и нафтовите горелки, най-добрите електрически котли са практически безшумни поради липсата на бързо движещи се елементи вътре. Тези котли също са лесни за използване. Много съвременни електрически комбинирани котли се доставят оборудвани с цифрови сензорни екрани и контролери, които можете да управлявате дистанционно с домашна техника като интелигентни термометри.

Котлите на биомаса се захранват от изгаряне на биомаса - обикновено дървесни пелети с устойчив произход. Котелът на биомаса ще бъде правилният избор, ако искате да замените сегашния си газов или нафтов котел с такъв, който работи подобно, но не произвежда толкова много въглерод. Тези котли са идеални за по-големи домове, които се нуждаят от много топла вода, както и за собственици на жилища, които искат да надстроят своя котел, но не искат да плащат по-високите експлоатационни разходи на електрически комбиниран бойлер.

Микро-CHP системите или микрокомбинираните топлоенергийни системи генерират топлина и електричество едновременно, като използват един и същ източник на енергия. Тези възобновяеми решения за отопление обикновено са подобни на газовите котли по размер и форма и се захранват от газопроводи или втечнен нефтен газ (LPG). Въпреки че все още разчитат на изкопаеми горива, микро-CHP системите са нисковъглеродни, защото изгарят газ, за да осигурят едновременно електричество и топлина.


Слънчеви панели

Слънчевата енергия може да се използва и за вашите нужди от битова гореща вода чрез слънчеви топлинни панели. Слънчевите системи за отопление на вода използват специални слънчеви колектори, инсталирани на покрива на къщата, за да събират енергия от слънчева светлина в резервоари за съхранение. Има два вида слънчеви системи за отопление на вода: активни, които имат циркулационни помпи и управление, и пасивни, които нямат.

Активните системи се предлагат в две форми. Системите с директна циркулация изпомпват битова вода през колектори, която след това се доставя до необходимото място в къщата. Те имат автоматични контролери, които усещат, когато има слънчева светлина. Системите обаче са неефективни при температури под нулата.

Системите с индиректна циркулация затоплят вода, като я изпомпват през топлоносител, който не замръзва. След това се изпраща през колектори и топлообменник. Работейки при температура на замръзване и в много приложения за отопление, те често са по-скъпи от системите с директна циркулация.

Пасивните системи също се предлагат два вида. Интегрирана пасивна система за съхранение на колектори се състои от резервоар за съхранение, слънчев колектор и тръби, които изпомпват студена вода в колектора. Той е подходящ за дом, който се нуждае от топла вода през деня и вечерта, но също така не работи толкова добре при ниски външни температури.

Термосифонната система работи на принципа на издигане на топлата вода и потъване на студена вода. Топлата вода в колектора се издига в резервоара за съхранение, което е надеждна конфигурация. Недостатък е теглото на резервоара за съхранение, което може да бъде предизвикателство за изпълнителите, работещи на покрива; системата е и по-скъп вариант.

Слънчевите топлинни панели обикновено заемат по-малко място от фотоволтаичните панели. По-малко са необходими за загряване на вода, отколкото в масив, използван за производство на достатъчно енергия за дома. Около 80 процента от слънчевата радиация се превръща в топлинна енергия, необходима за получаване на топла вода у дома. Цената на два или три панела е по-евтина от по-големите домашни инсталации. Спестявате и от сметки за гориво за захранване на газови отоплителни системи. След инсталирането е необходима малка поддръжка и слънчевият бойлер може да работи до 20 години. Домът може да бъде по-екологичен, плюс данъчни стимули може да са налични за използване на възобновяема енергия.

Повече съвети за устойчиво разтивие можете да намерите тук.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
Ралица Пламенова VIP
Цялостен ремонт, София
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта