Котли с ниско съдържание на въглерод и други алтернативи

Последна редакция на 01/05/2024 от Ирена Петрова

Има много видове котли на пазара, от по-старите котли, работещи с течно гориво, през газовите котли, до по-модерната котелна система с ниско съдържание на въглерод: комбинираният котел. Двете основни опции, между които можете да избирате, са електрически комбинирани котли и котли на биомаса. Също така е възможно да замените вашия котел с микро-CHP система, която използва газ за генериране на топлина и енергия едновременно.

Електрическите комбинирани котли използват електричество като гориво за отопление на къщата и осигуряване на топла вода. Тъй като тези котли не изискват резервоар за масло или газ, те са много компактни, което ги прави отличен избор за по-малки домове с по-малко място за съхранение.

Ако търсите високоефективно решение за подгряване на битова вода, електрическият бойлер ще бъде добър вариант. Електрическите комбинирани котли не се нуждаят от изгаряне на гориво и следователно губят по-малко енергия. За разлика от газовите и нафтовите горелки, най-добрите електрически котли са практически безшумни поради липсата на бързо движещи се елементи вътре. Тези котли също са лесни за използване. Много съвременни електрически комбинирани котли се доставят оборудвани с цифрови сензорни екрани и контролери, които можете да управлявате дистанционно с домашна техника като интелигентни термометри.

Котлите на биомаса се захранват от изгаряне на биомаса - обикновено дървесни пелети с устойчив произход. Котелът на биомаса ще бъде правилният избор, ако искате да замените сегашния си газов или нафтов котел с такъв, който работи подобно, но не произвежда толкова много въглерод. Тези котли са идеални за по-големи домове, които се нуждаят от много топла вода, както и за собственици на жилища, които искат да надстроят своя котел, но не искат да плащат по-високите експлоатационни разходи на електрически комбиниран бойлер.

Микро-CHP системите или микрокомбинираните топлоенергийни системи генерират топлина и електричество едновременно, като използват един и същ източник на енергия. Тези възобновяеми решения за отопление обикновено са подобни на газовите котли по размер и форма и се захранват от газопроводи или втечнен нефтен газ (LPG). Въпреки че все още разчитат на изкопаеми горива, микро-CHP системите са нисковъглеродни, защото изгарят газ, за да осигурят едновременно електричество и топлина.

Свързано:

Идеи за устойчиво развитие Работещи опции за нисковъглеродно отопление