Термопомпи

Последна редакция на 01/05/2024 от Ирена Петрова

Термопомпите осигуряват нисковъглеродно отопление и охлаждане чрез пренос на топлина към или от източник извън вашия дом. Предлагат се няколко различни вида термопомпи, като всички са добри варианти за отопление с ниско съдържание на въглерод за вашия дом. Въпреки че работят на един и същи принцип, източникът на топлина прави значителна разлика в това как се представя всяка термопомпа, което в крайна сметка също се отразява на разходите.

Въздушните термопомпи работят, като черпят енергия от външния въздух. От трите налични термопомпени системи вариантите с въздушни източници са най-евтини за инсталиране и заемат най-малко пространство. Могат да бъдат или термопомпи въздух-въздух, известни като климатици, или термопомпи въздух-вода. Първият осигурява само отопление на помещенията, докато вторият може да осигури както отопление на пространство, така и вода.

Въздушните термопомпи предлагат енергийно ефективно отопление в по-мек климат и имат ниски експлоатационни разходи. Въпреки това, колкото по-студена е зоната, толкова по-малко полезни стават тези системи, тъй като термопомпата ще трябва да работи по-усилено, за да затопли студения въздух, взет отвън. Ако живеете в район с изключително студени зими, земните и водните термопомпи ще бъдат много по-подходящи.

Земните термопомпи са енергийно ефективно решение за отопление, тъй като разчитат на температурата на вашата почва, която е относително постоянна през цялата година. Това означава, че не е необходимо системата да работи значително по-усилено през зимата в сравнение с летните месеци. Хоризонтална земна термопомпена система се монтира на 1-2 метра под земята, докато вертикална система трябва да се монтира на 50-100 метра дълбочина.

Водните термопомпи извличат енергия чрез изпомпване на течността от източника директно през помпата. Те могат да бъдат много ефективни, но са практични само ако живеете близо до вода, например езеро. Когато става въпрос за нисковъглеродни разходи за отоплителна система, помпите за водоизточници са по-евтини от наземните и осигуряват по-стабилно нагряване, особено ако водното тяло е 5-8°C. Ако вашият водоизточник замръзне през зимата, вероятно ще ви е необходима резервна отоплителна система.

Свързано:

Идеи за устойчиво развитие Работещи опции за нисковъглеродно отопление