Слънчеви панели

Последна редакция на 01/05/2024 от Ирена Петрова

Слънчевата енергия може да се използва и за вашите нужди от битова гореща вода чрез слънчеви топлинни панели. Слънчевите системи за отопление на вода използват специални слънчеви колектори, инсталирани на покрива на къщата, за да събират енергия от слънчева светлина в резервоари за съхранение. Има два вида слънчеви системи за отопление на вода: активни, които имат циркулационни помпи и управление, и пасивни, които нямат.

Активните системи се предлагат в две форми. Системите с директна циркулация изпомпват битова вода през колектори, която след това се доставя до необходимото място в къщата. Те имат автоматични контролери, които усещат, когато има слънчева светлина. Системите обаче са неефективни при температури под нулата.

Системите с индиректна циркулация затоплят вода, като я изпомпват през топлоносител, който не замръзва. След това се изпраща през колектори и топлообменник. Работейки при температура на замръзване и в много приложения за отопление, те често са по-скъпи от системите с директна циркулация.

Пасивните системи също се предлагат два вида. Интегрирана пасивна система за съхранение на колектори се състои от резервоар за съхранение, слънчев колектор и тръби, които изпомпват студена вода в колектора. Той е подходящ за дом, който се нуждае от топла вода през деня и вечерта, но също така не работи толкова добре при ниски външни температури.

Термосифонната система работи на принципа на издигане на топлата вода и потъване на студена вода. Топлата вода в колектора се издига в резервоара за съхранение, което е надеждна конфигурация. Недостатък е теглото на резервоара за съхранение, което може да бъде предизвикателство за изпълнителите, работещи на покрива; системата е и по-скъп вариант.

Слънчевите топлинни панели обикновено заемат по-малко място от фотоволтаичните панели. По-малко са необходими за загряване на вода, отколкото в масив, използван за производство на достатъчно енергия за дома. Около 80 процента от слънчевата радиация се превръща в топлинна енергия, необходима за получаване на топла вода у дома. Цената на два или три панела е по-евтина от по-големите домашни инсталации. Спестявате и от сметки за гориво за захранване на газови отоплителни системи. След инсталирането е необходима малка поддръжка и слънчевият бойлер може да работи до 20 години. Домът може да бъде по-екологичен, плюс данъчни стимули може да са налични за използване на възобновяема енергия.

Повече съвети за устойчиво разтивие можете да намерите тук.

Свързано:

Идеи за устойчиво развитие Работещи опции за нисковъглеродно отопление