Хидроизолация на мазето - всичко, което трябва да знаете

Публикувано на 11/05/2022 от Станислава Матеева | Последна редакция на 11/05/2022 | Видяно 1 663 пъти

 

Основата е най-важната част на всеки дом. Но понякога тя може да е не толкова здрава, колкото ни се иска. Със сигурност доста от нас сме се сблъсквали с проблема на не добре хидроизолираното мазе. А именно лошата хидроизолация може да доведе до редица проблеми, застрашаващи живота на сградата и на тези, живеещи в нея. 

Как да хидроизолирате мазето си така, че да осигурите стабилна и устойчива във времето основа на дома ви? Отговорът на този въпрос даваме в следващите редове, където ви представяме мини ръководство, в което ще откриете всичко, което трябва да знаете.

А за да сте сигурни, че ремонтът на мазето е извършен качествено, можете да се обърнете за помощ към професионалистите в сферата на хидроизолацията, регистрирани в MaistorPlus.


Стъпка 1 – Изкопайте пространството

За да защитете мазето си от нахлуващата в него вода, ще трябва да изкопаете целия му външен периметър, чак до основата. Нанасянето на правилния продукт върху стените ще бъде от ключово значение за успешното хидроизолиране на сутеренната част на дома ви. Дренажните плочки, дренажите от чакъл или натрошен камък са добър вариант. Те могат да бъдат монтирани на или под зоната, която трябва да бъде защитена.


Стъпка 2 – Проверете за пукнатини

След приключване на изкопните работи, почистете стената и проверете за пукнатини или зони, причиняващи пропускане на вода. Ако сте открили тези проблеми, нанесете слой хидравличен цимент върху стените, за да спрете протичането. Хидравличният цимент е материал, който се разширява, докато се втвърдява. Именно със своите химични свойства ще запълни пукнатините и кухините, намалявайки вероятността от повторно навлизане на вода в помещението.

Вижте още: 4 странни трика за почистване, които наистина работят


Стъпка 3 – Нанесете уплътнител

 

Следва една от изключително важните стъпки, които ще помогнат за качествената хидроизолация на мазето. А именно уплътняването на стените. За целта нанесете слой уплътнител на циментова основа върху всички външни стени. Уплътнителите на циментова основа са лесни за нанасяне и могат да се използват върху бетонни и зидани повърхности. Този тип уплътнител ще се втвърди и ще затвори порите на бетона. В случай, че пукнатината не е била фиксирана в предишната стъпка с хидравличен цимент, тя ще бъде покрита в тази стъпка.


Стъпка 4 – Нанесете хидроизолационна мембрана

Следващата стъпка е поставянето на хидроизолационната мембрана. Тежък слой от мембраната, комбиниран с асфалт ще помогне да бъде запечатана основната стена, като по този начин ще бъде предпазена от навлизането на вода от външната страна. 

Едно от най-важните предимства на хидроизолационните мембрани е, че могат да се огъват, за да се приспособят, когато се появят нови пукнатини.


Стъпка 5 - Поставете дренажна подложка

Поставете дренажна подложка с формовани вдлъбнатини. Използваният материал трябва да създаде въздушни междини между стената и себе си, така че влагата да може да „отпътува“ до дренажната конструкция. Дренажната подложка трябва да бъде изрязана до точната дълбочина на основата. Освен това може да помогне за облекчаване на страничния натиск върху основата.


Какво да НЕ правите?

При хидроизолация на мазе трябва да избягвате следното:

- Не използвайте пластмаса за хидроизолация на стените на мазето. Материалът, подобен на пластмаса, ще се отлепи и влагата ще си пробие път.

- Не използвайте варовик за запълване. Варовикът ще намали дренажните способности и може да запуши всички дренажни структури. Вместо това използвайте чакъл.

А за да сте сигурни, че мазето ви е добре хидроизолирано, се доверете на професионалистите в сферата на ВиК услугите, регистрирани при нас. За да се свържете с тях е нужно единствено да подадете безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните, за да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта