4 странни трика за почистване, които наистина работят

Публикувано на 25/10/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 25/10/2021 | Видяно 2 474 пъти

 

В днешно време всеки, иска или не, се превръща в експерт по почистване. От всевъзможни места и социални медии ни заливат съвети и трикове за почистване – от клипове в TikTok, през „Направи си сам“ видеа в YouTube до интересни и неочаквани идеи в Pinterest и Instagram. Информацията е наистина богата и разнообразна, а отсяването на коя е полезна и коя – не толкова – трудно.

Вероятно всеки е пробвал поне веднъж трик за почистване, който първоначално е изглеждал лесно приложим и ефикасен, но се е оказвал тотален провал. И това е напълно нормално. Ние сме хора и е в природата ни да имаме афинитет към чистотата и красотата и съответно често ни се иска да изпробваме всички интересни трикчета, съвети и продукти, които обещават да ни улеснят в постигането на тези цел. За да ви бъдем от помощ, тук ви представяме няколко от най-странните трикове за почистване, които наистина работят. И ви обясняваме точно защо са толкова ефикасни. 

Но, ако се нуждаете от професионално почистване, винаги може да се обърнете за помощ към професионалист, който да почисти дома ви. Може още сега да пуснете безплатна заявка за прокет. 


Кетчуп и банани за почистване на сребърни повърхности

Почистването на бижута може да бъде наистина стресираща задача. Особено ако притежавате скъпоценни елементи, които не искате да бъдат съсипани. Почистването им обаче, добре знаете, често води до не малки допълнителни разходи. Оказва се, че има доста по-бюджетен и не мо-малко ефективен начин да накарате сребърните бижута или прибори, които притежавате, отново да заблестят. 

  • Странно, но факт – кетчупът, изненадващо, е един от онези продукти, които ще върнат блясъка на среброто. Как? Просто изсипете малко от продукта в чиния или друг удобен за вас съд и поставете сребърния предмет в него до пълното му потапяне. Оставете го да престои 10 минути. След това може извадете и изплакнете среброто с топла вода.

  • Друг странен трик за почистване на бижута и сребърни изделия е използването на банани и бананови кори. Просто намачкайте плода до образуването на паста. След това с нея почистете изделието.


Паста за зъби за почистване на огледала

 

Драскотините по стъклени и огледални повърхности са едно от най-неприятните неща, тъй като често връщането на дадената повърхност към първоначалното ѝ състояние е невъзможно. Има обаче интересен трик, който помага и в това начинание. За него ще ви бъдат нужни малко паста за зъби и мека кърпа. Важно е обаче каква паста за зъби използвате. За максимално добър ефект, заложете на традиционна паста за зъби с нежни абразивни свойства. След като се уверите, че сте избрали правилната такава, нанесете малко от нея върху надрасканата повърхност. След това с помощта на кърпата я разнесете по стъклото или огледалото, което почиствате. 

За почистване на труднодостъпни пукнатини или пък фуги, можете да използвате четка за зъби.

Вижте още: 4 съвета за бързо почистване


Забравете за скъпите дезинфектанти

Що се отнася до почистването, всички сме запознати със скъпите почистващи препарати, дезинфектанти, влажни кърпички и всевъзможни други почистващи продукти. Стандартните почистващи препарати обаче колкото и да се ефективни, често увреждат повърхностите във дома или пък правят ръцете ни сухи, заради токсичните елементи, които съдържат. Като тяхна по-безвредна алтернатива можете да заложите на „бабини“ рецепти за почистване.

  • За да дезинфекцирате дома си, можете да използвате 70% изопропилов алкохол и кърпа от микрофибър или хартиена такава. 

  • Разреждането на белина в съотношение 1/3 чаша белина към литър вода също може да свърши чудесна работа.

  • Разреденият във вода оцет или лимон също се оказва добър „препарат“ за почистване.

  • Содата е един от най-универсалните и ефективни продукти за почистване. 


Не използвайте многократно ръкавиците за почистване

Знаете ли, че ръкавиците за почистване са по-скоро вредни, отколкото полезни? Особено ако те се използват повече от веднъж или два пъти. Това е така, тъй като те носят изключително много микроби върху себе си, които пък ние от своя страна носим навсякъде, откъдето минем.

По-добрата и много по-полезна алтернатива на гумените ръкавици е… водата. Вместо да ползвате ръкавици, след чистенето прост измийте добре ръцете си със сапун и вода за поне минута. След това нанесете хидратиращ продукт.

Ако сме ви вдъхновили за нови експерименти, сега е времето да ги осъществите! Ако пък предпочитате по-традиционните методи на почистване, се обърнете за помощ към професионалист, който да направи дома ви неотразим. В MaistorPlus ще откриете най-добрите хигиенисти в тази сфера. За да се възползвате от услугите им, подайте своята безплатна заявка. В отговор ще получите оферти от различни изпълнители, от които да изберете офертата, която най-много ви допада.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта