4 съвета за бързо почистване

Публикувано на 11/05/2020 от Кристина Кацарска | Последна редакция на 11/05/2020 | Видяно 10 005 пъти

Чистенето и подреждането на дома са едни от най-тягостните домакински задължения за повечето хора. Но съществуват начини, по които поне осезателно да се ускорят. А защо не и да се превърнат в по-приятно занимание? Усилете музиката и отворете широко прозорците. Изхвърлете боклука, върнете предметите на местата им. След като сте освободили пространството, много по-лесно бихте могли да пуснете прахосмукачка, да почистите прахта. А ако го правите в ритъма на любимата си музика, може и да ви се прииска да не спирате. Но ако съветите, които ще прочетете по-долу, не ви помогнат, винаги бихте могли да се доверите на доказали се хигиенисти.


Музика и светлина за лекота

Музиката носи наслада, удоволствие и радост. За мнозина тя е основна част от живота им. Нещо, без което не биха могли да прекарат и ден. Ако все още не сте осъзнали мотивиращата и носещата позитивна енергия сила на музиката, то опитайте да я увеличите, докато почиствате дома си. За секунди прахосмукачката ви ще се превърне в танцувален партньор, мопът в микрофон, а запрашените мебели в ликуваща публика. Ако междувременно отворите широко прозорците и вдигнете завеси и щори, то светлината и свежият въздух ще допринесат за още по-приповдигнато и позитивно настроение.


Изхвърлете боклука и върнете всичко по местата

Започнете с изхвърлянето на боклука. Вземете найлонова торба и съберете в нея всички ненужни бележки, билети, брошури, опаковки и други подобни, които намерите около себе си, като обиколите всички стаи в жилището си. Така ще си спестите постоянното разкарване до кофата за боклук. Ако имате навика да взимате някоя вещ и след това да не я връщате на мястото ѝ, то сега е моментът да се отучите. Сортирайте разпилените из дома си вещи на купчини по това в коя стая или шкаф би трябвало да се намират. След това ги приберете по местата им. А за в бъдеще започнете да ги връщате в момента, в който спрете да ги използвате, за да си спестите последващите големи усилия да подреждате всичко наведнъж. Същото се отнася и за чашите и чиниите, които мнозина трупат на масата или бюрото си.

Важен съвет: помислете кое ви отнема най-много време в почистването и се опитайте да го предотвратите следващия път. Пример: ако замърсявате пода с мокри стъпки, които след това се превръщат в мръсни отпечатъци, след като сте взели душ, то тогава си създайте навика да забърсвате банята след като сте се освежили.


Чистите и сгънати дрехи правят чудеса

На първо място разделете мръсните от чистите дрехи. Смесването им напълно обезсмисля усилията ви да перете, тъй като чистите лесно поемат от неприятните миризми на вече обличаните. Мръсните бихте могли направо да сложите за пране. Но ако прецените, че ще ги обличате повторно, ги сложете на закачалки. За да разграничите чистите, тях по-добре да сгънете. Това трябва да бъде извършено много прецизно, за да имате място да поберете повече. Държането на мръсните дрехи на стол или на леглото, набутването на топка на чистите в шкафа или гардероба - не е никак добра идея. А и рискувате в даден момент всичко да се окаже на пода.


Премахнете всички излишно

Ако желаете да се предпазите от бъркотията, то е необходимо да прекъснете пътя към нея. Перфектно решение е да спрете да трупате ненужни вещи. Както и такива, които смятате, че биха ви били полезни, но всъщност притежавате от години и никога не сте ги използвали. Ще се учудите колко много пространство ще се отвори, ако ги махнете от дома си, а пък винаги ще се намери друг, на когото ще свършат чудесна работа. Важно е и да сортирате правилно вещите, които все пак ползвате и да ги запазите. Красиви кутии, които да закрепите на стената, на пода, в шкафа са чудесна идея. Същото се отнася и за поставянето на допълнителни рафтове в гардероба, килера или в каквото друго пространство имате на разположение.

Но ако не разполагате с времето и желанието собственоръчно да се справите с бъркотията и почистването на дома си, то професионалистите с радост биха ви помогнали. Необходимо е само да заявите проект и те бързо ще ви извадят от безпорядъка.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
9 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта