Сравнение на цени - сами да реновираме старите мебели или да купим нови?

Публикувано на 08/01/2020 от Станислава Матеева | Видяно 5 968 пъти

С идването на новата година все повече започваме да обмисляме промяна на жилището. Вероятно в мислите на повечето от нас присъстват сюжети с мъчителни, тежки и продължителни ремонти. Обновлението на жилището обаче не е нужно да се превръща в кошмар, чийто край е трудно да се предвиди. Въпросната промяна може да бъде постигната по всевъзможни начини - от цялостна трансформация, през лек, козметичен ремонт до закупуване на декоративни елементи или нови мебели, които просто да бъдат поставени на предвиденото за тях място.

Повечето от вас обаче вероятно имат своя любима мебел, на която биха искали да дадат втори живот. Доста бюджетен, бърз и много приятен вариант е да реновирате стария шкаф, вместо да купувате нов. Това определено ще внесе лека, нежна и много ефектна промяна в облика и атмосферата на дома ви. Вариантите за обновление на старите мебели са два – или изцяло да ги замените с нови, или сами да ги реновирате. Кой е по-удачният вариант, що се отнася до време и разходи, показваме тук.


Фактор “Цена”

Правилното разпределение на бюджета е ключово при планирането на промени по жилището. Независимо дали ще се осъществяват под формата на голям ремонт или пък се изразяват в промяната на мебелите в дома, разходите са фактор, на който трябва да се обърне специално внимание.

Вариантите за промяна на мебелите да два - или да реновирате някой стар шкаф, вратички, скрин или маса, или да купите нови.

1. Разбира се, по всяко време може да посетите някой магазин за мебели и да си изберете нова придобивка за вашия дом. Несъмнено ще трябва да съобразите интериора с избора си, за да не останете разочаровани. Хубава новина е, че на пазара съществуват и нискобюджетни оферти, които са финансово приемливи. Не очаквайте от тях обаче страхотно качество. В същото време пък мебелите, които са изработени от добри материали са и по-скъпи. В случай че решите да смените шкафа в дома си, то за среден клас подобна мебел с размери 70Х40Х70 ще трябва да приготвите най-малко 100 лв.

Хубавата страна на този вариант е, че ще имате възможността да избирате цвета. Не рядко обаче опциите, които ще имате са класически и може да не отговорят на вашите представи. Отделно към тази цена ще трябва да прибавите и транспортните разходи – евентуално ваши и тези на фирмата, която ще ви го достави. А също така ще трябва да заплатите и монтаж, ако нямате възможност сами да се справите. Така цената на вашия нов шкаф може да стигне до 150 лв.

2. Доста по-бюджетен и определено вдъхновяващ за вас вариант е сами да реновирате любимата си мебел. Задачата е лесна, бърза, изключително приятна и много удовлетворяваща. Все пак какво по-хубаво от това да видиш труда си материализиран под формата на красиво творение. Единственото, което ви е нужно, за да обновите своя любим домашен предмет, е да си набавите материали и инструменти.

  • За да реновирате вашата стара мебел, ще е необходимо да се сдобиете с шкурка с хартиена основа с грит 120 (цената й е около 3 лв.), а също и такава с грит 240 (също около 3 лв.), минерален терпентин, който ще ви струва 4 лв., боя за дърво, чиято цена варира между 10 лв. и 15 лв. за 400 мл., лак за дърво (около 12 лв. за 750 мл), валяк за нанасяне на боя (между 3 лв. и 10 лв. в зависимост от размера му), четка (около 3 лв.), препарат за почистване на дърво (2 лв.), предпазни очила (между 4 лв. и 5 лв.), предпазна маска (2 лв.), кърпа за почистване  (2 лв.) и най- важният инструмент - лентовият шлайф. С негова помощ ще си спестите търкането на ръка, което, нека бъдем честни, е изключително досадно и изморително.
  • Безспорен факт е, че качествените инструменти играят основна роля за качественото изпълнение на всеки един домашен проект. Нашият съвет за придобивка за този и още много други проекти, е да заложите на лентовия шлайф с марка “Parkside”, който можете да откриете в Lidl. Работата с него е удоволствие, благодарение на множеството му удобни функции. Едни от тях са отличните му възможности за почистване, заглаждане и шлифоване на разнообразни повърхности като дърво, метал и пластмаса. Лентовият шлайф “Parkside” също е идеален уред за сваляне на боя и лак. Неоспоримо негово удобство е системата за затягане без инструменти, която подсигурява лесната смяна на лентовата шкурка. Най-голямото предимство на този уред е вградената функция за прахоулавяне със сваляща се кутия за събиране на прах, с чиято помощ се намалява запрашването на обработвания детайл и работната среда. Най-вероятно вече сами сте се убедили, че предимствата на лентовия шлайф “Parkside” са безброй. Повече информация за приложенията на уреда ще откриете в ревюто на доверения майстор, а за да разберете каква е цената на уреда и от кога ще е наличен в търговската мрежа, следете каталога на партньорите ни от LIDL.
     

Средно необходим бюджет изводи:

  1. При закупуване на нов шкаф със средно качество на материали и размери 70Х40Х70 цените започват от 150 лв. Като за този клас мебели не очаквайте нещо особено по отношение дизайн.
  2. При “Направи си сам” проект - за мебел със средна големина (каквато вече имате в дома си) , необходимата сума ще бъде около 120 лв. Нужно е да отбележим, че в тази цена са включени всички необходими материали, както и среден клас инструменти, които ще ви свършат работа и за бъдещи проекти.


Фактор “Време”

Времето, отделено за един ремонт или някакъв вид обновление в жилището, е още един от ключовите фактори. То не бива да бъде пренебрегвано или подценявано, а напротив - добре е да бъде изрядно планирано.

  1. Само човек, който не е се впускал в избора на нови мебели, не знае, че това може да отнеме цяла вечност. Да намерите достоен заместник на стария шкаф, маса, стол може да бъде истинско предизвикателство. Ако приемем, че сте страшно организиран и късметът е на ваша страна, то изборът на нова мебел може да ви коства 1 ден. Отделно имате време за отиване до магазина и закупуване на стоката. Дори да сте избрали опция за доставка до дома ви, отново имате известен период чакане (който много често стига и до седмица). Когато новата интериорна придобивка стигне до дома ви, ще се наложи и да я сглобите. Това ще прибави още няколко часа върху целия процес. На финалната права може да се окаже, че един нов шкаф е отнел 3 - 5 дни от живота ви.
  2. В пъти по-бърз вариант е сами да реновирате старата мебел. За този проект е необходимо да си предвидите между ден и ден и половина. Избирайки този вариант, веднага бихте си спестили няколко дни. За закупуването на всички материали и инструменти е нужно да отделите около 2 часа, тъй като вероятно повечето вече имате налични у дома. Разбира се, времето е относително и зависи от вашата организираност и бързина. В този времеви период е включен и транспортът от и до строителния магазин. След като си набавите инструментите, следва същинската част, а именно реновирането на старата мебел. За да изпълните тази задача е хубаво да си предвидите един следобед. Хубаво е да отбележим, че в този период е включено и необходимото време за изсъхване на лака за дърво или боята, които сте нанесли.
  • Разбира се, ако искате да проявите креативността си и да създадете интересни декорации върху вече обновената мебел, е хубаво да отделите още около 3 часа. Отново - времето се определя от декорациите, които планирате да направите. Ако сте начинаещ или пък сте от по-хаотичните хора, си отделете малко повече време. Но дори и в този случай, работата по проекта ще ви отнеме не повече от ден и половина. Отново казваме - тук е включено времето за закупуване на материали, транспорт, работа по проекта и създаване на декорации, според това дали искате такива или не. А за още по-бърза, лека, ползотворна и най-вече качествена работа, обърнете специално внимание на инструментите, които изберете да използвате. Подробни указания за това как да реновирате старите мебели в дома си стъпка по стъпка може да откриете в наръчника: Можем ли сами да реновираме стария шкаф?


Средно необходимо време - изводи:

  1. При закупуване на нова мебел – 3 - 5 дни. В този период е включен процеса по подбор на дизайн, доставката до дома ви и монтирането.
  2. При “Направи си сам” проект - между ден и ден и половина. В този период е включено както времето, необходимо за закупуване на материали, така и това за изпълнение на проекта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
16 извършени проекта