Сравнение по показатели цена-време: Колко струва сами да боядисаме стените и да се доверим на професионалист и какво време ще ни отнеме?

Публикувано на 28/02/2020 от Теа Даулова | Последна редакция на 12/03/2020 | Видяно 5 180 пъти

Едва ли има човек, който  да започне ремонт и да не се колебае дали сам да предприеме действия или да се довери на специалист в съответната област. Разбира се, и двата варианта имат своите плюсове и минуси. Хубаво е обаче много добре да прецените какъв ще бъде проектът, дали можете сами да го изпълните, и дали разполагате с необходимото време.

Едни от най-лесните ремонтни дейности, който може напълно самостоятелно да реализирате е боядисването на стените. Стига да имате план, информация и точните инструменти, шансът някъде да сбъркате е минимален. А душевното удоволствие, което ще ви даде финалният резултат, не може да ви подари нито един майстор.

За да може максимално добре да се ориентирате към кой вариант да се насочите – сами да боядисате стените си или да потърсите професионалист, днес нагледно ще ви представим сравнение по отношение на факторите цена-време.


Фактор „Цена“

Цената е изключително важен фактор, който много често е отправна точка във всеки ремонт. Точно затова е от ключово значение добре да разпределите бюджета още от самото начало. За да направите това обаче трябва да знаете какви са ориентировъчните цени и дали се вписват във вашите представи и желания.

При боядисването на стените в дома (независимо дали става въпрос за ново жилище и освежаване на старото) има две опции – сами да направим ремонта или да се оставим в ръцете на професионалист:

  1. Несъмнено по-бюджетният вариант ще бъде, ако сами предприемете ремонтни действия. При това положение основният ви разход ще бъде по отношение на консумативи и няколко инструмента, които ще ви бъдат от голяма полза и за следващи ремонти от подобен характер. Ето какъв бюджет ще трябва да заделите за боядисване на стая с площ на стените от 40 кв.м.
  • Латекс – цените за латекс варират, спрямо съответни марки. Нашият съвет е да се спрете на среден клас продукт, който е и качествен, но и няма да натовари прекалено много крайната сума. Цената на разфасовка от 2,5 литра е приблизително 20 лв. Покривността на повечето латексови бои е 10-14 кв. м за литър боя. За стая с 40 кв. м стени ще ви трябват около 4 разфасовки. Важно е да не се доверявате на сляпо, ако видите надпис, че боята покрива идеално от един слой. Винаги е възможно да нанесете втора или дори трета ръка, за да постигнете добър резултат. Финално за латекс трябва да заделите около 100 лв.
  • Ще трябва да купите и грунд. Неговата цена е в рамките на 3-4 лв. за 1 литър, който ще ви стигне за 10-15 кв.м. Сумарно грундът за цялата стая ще ви струва 12 лв.
  • Инвестицията в инструменти ще ви се възвърне десетократно. Вместо да купувате четки и мечета, които трудно се чистят и много често се изхвърлят след първата употреба, направете разумна инвестиция. Вложете в уред, които ще улесни работата ви и ще бъде полезен за бъдещи ремонтни творения. Пистолетът за боядисване е чудесен избор за нанасяне на нов латекс на стените. С него ще спестите много време, работата ще бъде лесна и няма да цапате навсякъде около вас. Освен това при работата с пистолет може да разчитате и на по-добро и равномерно покрите, с което ще спестите и от количеството на необходимия латекс. Допълнителни характеристики, както и атрактивната му цена може да видите в каталога на нашите партньори, както и в ревюто за инструмента.
  1. Другият вариант, на които може да се спрете е да се оставите в ръцете на професионалист в областта. Ако изберете тази възможност трябва да знаете, че като разход освен необходимите консумативи, ще трябва да заделите и сума за работата на майстора.
  • Голяма част от професионалистите имат отделни цени за нанасяне на грунд и нанасяне на латекс. Допълнително се заплаща отцепването на стените. А също така често има и разлика в цената при нанасяне на един, два или три цвята в една стая.
  • Сумата, която ще ви е нужна при боядисване от майстор е в рамките на 2.5-4.5 лв. за 1 кв.м. за едноцветно боядисване. При площ от 40 кв.м на стените, цялата стая ще ви струва  около 150 лв. 
  • Средната сума за отсичане на стена е 4 лв. за линеен метър. При дължина на стените от 20 м. цялото удоволствие с отцепването само на таван ще бъде 80 лв.
  • Към тази сума ще добавим и консумативите. Тяхната цена със среден клас продукти е в рамките на 120 лв.
  • Сумарно за завършено боядисване на цялата стая с помощта на професионалист ще ви струва 350 лв. за стая с 40 кв.м. площ на стените.

Средно необходим бюджет – изводи:

  1. При „Направи си сам“ сумата, която ще трябва да отделите е 150 лв. за стая от 40 кв.м. площ на стени, със среден клас продукти.
  2. При наемане на професионалист цената, която ще ви струва новата боя на дома е 350 лв. за стая с 40 кв.м. площ на стените и среден клас продукти.


Фактор „Време“

Времето е друг фактор, който има ключова роля при вземането на решение дали сами да направите ремонта или да се доверите на професионалист.

  1. При „Направи си сам“ проект ще трябва да отделите време за закупуване на необходимите материали и инструменти. Всички неща, които ви трябват може да намерите в търговската мрежа.
  • Купуването заедно с транспортирането на продуктите ще ви отнеме около 2-3 часа. Разбира се, ако се колебаете на коя цветова гама или марка да заложите и решителността не е ваш приятел, може да ви се наложи и да отделите повече време.
  • Подготвителните работи (преместване на мебели, постилане на предпазен найлон в помещението) ще ви отнемат около 1 час.
  • Самата процедура по нанасянето е добре да разделим на два етапа:
  • От една страна ще ви е необходимо да отделите време за нанасяне на грунд. Това става за 30 минути при експедитивна работа. След това ще трябва да изчакате един ден, за да изсъхне повърхността много добре.
  • От друга страна ще ви трябва време, необходимо за самото нанасяне на боята. Оптимизирайки процеса с употреба на пистолет за боядисване сумарно времето по нанасяне на една ръка за стая с площ 40 кв.м. ще ви отнеме около 2 часа.
  • В случай, че се налага да нанесете втори слой ще трябва да добавите нови 2 часа за втората ръка.
  • Общо времето за цялата процедура ще ви отнеме 1 ден за чакане за изсъхване на грунда и 8 часа за подготовка на помещението и самото боядисване.
  1. При положение, че изберете варианта да се доверите на професионалист, трябва да бъдете готови да прибавите време за намиране на подходящ майстор. Освен това ще е необходимо да отделите време за оглед, обсъждане и коментар на идеите и желанията ви. Всичко това в идеалния случай ще ви коства 2-3 часа.
  • И в този случай ще трябва да купите материалите. Така че релевантно и тук трябва да заложите 2-3 часа за купуване на продуктите и транспортиране до обекта за ремонт.
  • Не си мислете, че като сте се доверили на професионалист за боядисване, той ще ви премести мебелите, ще сложи найлон и ще изчисти, когато приключи. Заплащането и изпълението на тези услуги обикновено трябва да се уточни предварително.
  • Майсторите нямат магическа пръчка, с която да забързат процеса по изсъхване на грунд. И тук ще имате едни 24 часа, необходими за хубавото съхнене на продукта.
  • Нанасянето на една ръка от латекса за стая със площ на стените 40 кв.м. ще отнеме около 1 час. Все пак професионалистите имат точна ръка и се предполага, че много добре знаят какво правят, така че съвсем нормално е да се справят по-бързо.

По отношение на вашето време обаче има няколко неща, на които трябва да акцентираме:

  • За да може майсторът да върши своята работа, то той трябва да разполага с ключ от апартамента ви. Съвсем нормално е обаче, ако не сте склонни да раздавате ключ от дома си на непознати хора. Точно затова ще трябва да се съобразите с работния график на специалиста и да бъдете вкъщи във времето, когато се очаква да дойде. И това не е особено голяма пречка, ако графиците ви съвпадат. Проблемът обаче идва, когато трябва да отсъствате от работа, за да отключите на майстора или да седите с него. В този случай вертоятно изгубеното време идва и с ограничение на възможностите за отсъствие от работа в краткосрочен план.
  • Ако на всяка цена искате професионалист да боядиса дома ви, ще трябва да сте готови и на компромиси по отношение на предварителните планове. Колкото и да ви се иска още след  4 дни да имате нов цвят в стаята, ако майсторът е със запълнен график и може да дойде най-рано след 2 седмици, няма как да имате извънредни претенции.
  • Несъмнено при избор да намете изпълнител за боядисване най-големият плюс е , че единственият ви ангажимент ще бъде да закупите необходимите материали. От там насетне вие само трябва да кажете какво искате  и да наблюдавате как върви процесът.
  • Общо в този случай времето за наемане на изпълнител, уговаряне и боядисване на една стая с площ от 40 кв.м ще бъде ориентировъчно около 3 дни. Като тук е включено и времето, необходимо на един майстор да започне проекта. Няма как днес да се срещнете с някой професионалист и още в същия ден той да започне работа по вашия дом.

Вижте още: Как сами да боядисаме стените в дома си?


Средно необходимо време – изводи:

  1. При „Направи си сам“ проект ще ви отнеме около 1 ден и 8 часа. Като в този случай ще трябва да разчитате на собствените си възможности.
  2. При случай че решите да се доверите на професионалист ще ви трябват около 3 дни. В никакъв случай това не означава, че вие сте по-бързи от майсторите. Напротив! Но за намирането, договарянето и съобразяването с графика на специалиста ще трябва да бъдете готови да се лишите от собственото си време.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта