Фактор „Време“

Последна редакция на 25/04/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 484 пъти

Времето е друг фактор, който има ключова роля при вземането на решение дали сами да направите ремонта или да се доверите на професионалист.

  1. При „Направи си сам“ проект ще трябва да отделите време за закупуване на необходимите материали и инструменти. Всички неща, които ви трябват може да намерите в търговската мрежа.
  • Купуването заедно с транспортирането на продуктите ще ви отнеме около 2-3 часа. Разбира се, ако се колебаете на коя цветова гама или марка да заложите и решителността не е ваш приятел, може да ви се наложи и да отделите повече време.
  • Подготвителните работи (преместване на мебели, постилане на предпазен найлон в помещението) ще ви отнемат около 1 час.
  • Самата процедура по нанасянето е добре да разделим на два етапа:
  • От една страна ще ви е необходимо да отделите време за нанасяне на грунд. Това става за 30 минути при експедитивна работа. След това ще трябва да изчакате един ден, за да изсъхне повърхността много добре.
  • От друга страна ще ви трябва време, необходимо за самото нанасяне на боята. Оптимизирайки процеса с употреба на пистолет за боядисване сумарно времето по нанасяне на една ръка за стая с площ 40 кв.м. ще ви отнеме около 2 часа.
  • В случай, че се налага да нанесете втори слой ще трябва да добавите нови 2 часа за втората ръка.
  • Общо времето за цялата процедура ще ви отнеме 1 ден за чакане за изсъхване на грунда и 8 часа за подготовка на помещението и самото боядисване.
  1. При положение, че изберете варианта да се доверите на професионалист, трябва да бъдете готови да прибавите време за намиране на подходящ майстор. Освен това ще е необходимо да отделите време за оглед, обсъждане и коментар на идеите и желанията ви. Всичко това в идеалния случай ще ви коства 2-3 часа.
  • И в този случай ще трябва да купите материалите. Така че релевантно и тук трябва да заложите 2-3 часа за купуване на продуктите и транспортиране до обекта за ремонт.
  • Не си мислете, че като сте се доверили на професионалист за боядисване, той ще ви премести мебелите, ще сложи найлон и ще изчисти, когато приключи. Заплащането и изпълението на тези услуги обикновено трябва да се уточни предварително.
  • Майсторите нямат магическа пръчка, с която да забързат процеса по изсъхване на грунд. И тук ще имате едни 24 часа, необходими за хубавото съхнене на продукта.
  • Нанасянето на една ръка от латекса за стая със площ на стените 40 кв.м. ще отнеме около 1 час. Все пак професионалистите имат точна ръка и се предполага, че много добре знаят какво правят, така че съвсем нормално е да се справят по-бързо.

По отношение на вашето време обаче има няколко неща, на които трябва да акцентираме:

  • За да може майсторът да върши своята работа, то той трябва да разполага с ключ от апартамента ви. Съвсем нормално е обаче, ако не сте склонни да раздавате ключ от дома си на непознати хора. Точно затова ще трябва да се съобразите с работния график на специалиста и да бъдете вкъщи във времето, когато се очаква да дойде. И това не е особено голяма пречка, ако графиците ви съвпадат. Проблемът обаче идва, когато трябва да отсъствате от работа, за да отключите на майстора или да седите с него. В този случай вертоятно изгубеното време идва и с ограничение на възможностите за отсъствие от работа в краткосрочен план.
  • Ако на всяка цена искате професионалист да боядиса дома ви, ще трябва да сте готови и на компромиси по отношение на предварителните планове. Колкото и да ви се иска още след  4 дни да имате нов цвят в стаята, ако майсторът е със запълнен график и може да дойде най-рано след 2 седмици, няма как да имате извънредни претенции.
  • Несъмнено при избор да намете изпълнител за боядисване най-големият плюс е , че единственият ви ангажимент ще бъде да закупите необходимите материали. От там насетне вие само трябва да кажете какво искате  и да наблюдавате как върви процесът.
  • Общо в този случай времето за наемане на изпълнител, уговаряне и боядисване на една стая с площ от 40 кв.м ще бъде ориентировъчно около 3 дни. Като тук е включено и времето, необходимо на един майстор да започне проекта. Няма как днес да се срещнете с някой професионалист и още в същия ден той да започне работа по вашия дом.

Вижте още: Как сами да боядисаме стените в дома си?

Свързано:

Работилница Lidl Сравнение по показатели цена-време: Колко струва сами да боядисаме стените и да се доверим на професионалист и какво време ще ни отнеме?