Как сами да боядисаме стените в дома си?

Публикувано на 28/02/2020 от Теа Даулова | Последна редакция на 12/03/2020 | Видяно 11 666 пъти

Рано или късно всеки дом има нужда от освежаващ ремонт. Най-бързо и лесно може да промените интериора, като смените цвета на стените. Това е едно никак не трудно начинание, с което може да се справи всеки – от начинаещ до човек с опит. Шансовете нещо да объркате или да стъпите накриво са ограничени. А и дори да сгрешите, много лесно може да оправите нещата. Страхотната новина е, че новата боя на дома ви няма да натовари сериозно и бюджета ви. Със сравнително малка инвестиция, може да направите чудеса!

Преди обаче да се впуснете в тази мисия, несъмнено трябва да сте добре подготвени за нея. Правилната информация, инструменти и стъпки са от голямо значение за успешния финал. Точно заради това днес ви представяме най-важните опорни точки, които трябва да следвате, ако сте решили да предприемете промяна на цвета в дома си.


Необходими инструменти

  • Латекс в подходящи цветове.
  • Грунд с валяк и мече;
  • Хартиено тиксо;
  • Четка за детайли;
  • Пистолет за боядисване;
  • Найлон за покриване.

Всички тези инструменти може да откриете в железариите или големите търговски вериги. А навярно вече ги имате и в дома си? Несъмнено обаче много главоболия ще си спестите, ако се сбогувате с добре познатите мечета и четки, които имат способността да ви изнервят до краен предел. Само който не ги е използвал, не знае какви деруги могат да оставят и как цапат навсякъде по пода. Освен това работата с тях си има определени тънкости, които трябва да усвоите, за да ги използвате. Несравнимо по-добра алтернатива на мечетата и четките е пистолетът за боядисване. С негова помощ нанасянето на латекс става много бързо, лесно и равномерно, без да цапате. Тези уреди притежават възможност за регулиране на количеството на пръскане, така че много лесно може да настроите интензитета на боята.  Освен това чистенето на пистолета за боядисване става много лесно – с четчица, игла и вода.

Вижте още: Пистолет за боядисване „Parkside” – какво показват тестовете на доверения майстор?


Стъпка №1: Направете план

Ключовата стъпка към успеха е доброто планиране. Тук основното нещо, на което трябва да обърнете внимание е да направите правилен избор на цветова схема. Не забравяйте да съобразите новите нюанси с интериора и мебелите си.

  • Помислете дали няма да е добра идея да направите една акцентна стена, която да бъде в контраст с останалите три.
  • Освен това не съществува правило, което да ви задължава да изберете един и същ цвят за всички стени. Може да комбинирате 2 по 2, като заложите на по-светъл и по-наситен тон.
  • Не забравяйте да обърнете внимание и на тавана. Ако и той има нужда от освежаване, не се колебайте да нанесете боя и върху него.
  • Ако искате конкретен цвят, който трудно ще намерите в готови разфасовки, то съвсем спокойно може да се спрете на тониране. Голяма част от големите търговски вериги предлагат тази услуга. Много честно хората се заблуждават, че тази опция ще се отрази на цената. Това обаче не е така.
  • Обмислете какво количество боя ще ви бъде нужно, спрямо квадратурата. Приблизителната норма е около 1 литър на 10 кв.м. Най-добрият съвет е да се консултирате с продавачите, за да придобиете представа за каква площ е предназначена разфасовката и каква е покртивността на продукта. На етикетите също може да получите такава информация. В най-добрия случай ще трябва да нанесете два слоя. Ако обаче качеството на латекса не е много добро, то тогава ще ви се наложи на увеличите този брой. Равномерното разпръскване на боята с пистолет дава максимална ефективност и рядко се налага да планирате допълнително резервно количество боя.
  • Имайте предвид, че ако минавате от тъмен на светъл цвят със сигурност ще имате нужда от повече боя, за да може да се покрие стария слой.


Стъпка №2: Подгответе стаята

Със сигурност не искате да съсипете дивана, скрина и всички останали мебели в стаята? И по всяка вероятност искате да ви е удобно, докато работите? Е, и двете неща са напълно възможни:

  • Преместете всички възможни мебели в центъра на стаята. По този начин ще имате пространство да се развихрите, а и ще освободите пространството около стените. Ако имате фиксирани мебели, които е почти невъзможно да преместите, то не се отчайвайте. Просто хубаво ги закрийте с найлон, за да може да не ги цапате с боя.
  • Когато всички мебели са на централно място в стаята, ги покрийте с найлон. Хубаво е добре да облепите краищата с хартиено тиксо, за да осигурите максимална изолация и да намалите шансовете боя да попадне при мебелите.
  • Покрийте и пода с найлон. Навярно след боядисването няма да ви е до смяна на подовата настилка, така че не пропускайте тази стъпка.


Стъпка №3: Нанесете грунд

Преди да започнете със същинското боядисване – нанесете грунд. С неговата помощ ще премахнете всяка прашинка от стените. Освен това той създава спойка между стената и латекса, прави цвета по-наситен и намалява разхода на боя. Липсата на грунд може да доведе до отлепване на латекса.

  • Добре прочетете упътване на грунда. На етикета ще намерите информация дали се разрежда и в какво съотношение.
  • Нанасянето на грунд става с помощта на валяк и мече.
  • По повърхността на всички стени равномерно нанесете грунд и изчакайте хубаво да изсъхне.
  • Най-добре е да оставите грунда поне 24 часа, за да изсъхне хубаво и едва след това да преминете към нанасяне на латекс.


Стъпка №4: Подгответе латекса

Винаги най-важното нещо, което трябва да направите е хубаво да разбъркате боята. Това най-лесно става с професионална бъркалка. Ако не разполагате с такава, чудесна работа ще ви свърши и дървена пръчка.

  • Тук е моментът да предприемете смесване на цветове, ако сте се спрели на този вариант. Може да комбинирате два цвята латекс. Хубаво е да бъдат от една марка, за да не се пресекат и да не се наруши покривността.
  • Ако пък сте решили сами да тонирате латекса, то отново сега е моментът да го направите.
  • И при двата варианта е важно много добре да миксирате продуктите.


Стъпка №5: Облепете ъглите с хартиено тиксо

Страхотният плюс на боядисването с пистолет е, че всеки ъгъл ще бъде с перфектно нанесен латекс. Това обаче важи само в случай, че заложите на един цвят. Ако ви се налага да комбинирате няколко, ще трябва и да отцепвате:

  • С хартиено тиксо облепете всички пространства, които не трябва да бъдат боядисани.
  • Обърнете специално внимание на пода. Той със сигурност нямат нужда от боя.
  • Залепете тиксо и по височина в ъгъла на съседната стена, ако тя ще бъде в друг цвят.


Стъпка №6: Започнете с боядисването

Вече може да пристъпите към същинската част.

  • Заредете латекса в контейнера на пистолета и настроите желаната сила на струята на пръскане.
  • Набележете си участък, в който да придвижвате пистолета. Самото пръскане може да стане като се движите хоризонтално по дължината на цялата стена или действате като плавно движите ръката си наляво и надясно в избрана област - след като нанесете латекса по цялата ѝ височина и се преместите на друг участък. Няма значение, дали ще боядисвате от ляво надясно или обратно, важното е да спазвате посоката по верикала - от горе надолу.
  • Когато сте нанесли един слой от боята изчакайте хубаво да изсъхне. След това нанесете втори слой.
  • В зависимост от качеството на латекса и покривността му е възможно да се наложи да нанесете и трета ръка от боята.
  • След приключване почистете пистолета, за да бъде на линия и за следващи проекти. Това става много бързо и лесно - с игла, четчица и вода хубаво отстранете остатъците от боя по каналите и филтъра. След това го оставете да изсъхне.

Вижте още: Сравнение по показатели цена-време: Колко струва сами да боядисаме стените и да се доверим на професионалист и какво време ще ни отнеме? 


Стъпка №7: Довършителни детайли

За да бъде вашата стая перфектна, ви остава още малко:

  • Когато латекса напълно изсъхне е време да махнете хартиенето тиксо по ъглите.
  • Ако ефектът на отрязването в някой участъците не се е получило идеално, може да довършите ъглите с детайлна четка. Бъдете готови обаче, че ще имате нужда от точна ръка и много търпение.
  • За финал съберете найлона от стаята, изчистете хубаво от прах и върнете мебелите по местата им.

Със сигурност новият цвят на стаята има неподражаема способност да внесе доза свежест в интериора. Така че не отлагайте повече боядисването на дома си. Задачата не е трудна за постигане, но пък крайният резултат наистина си заслужава!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта