Пистолет за боядисване "Parkside" - какво показват тестовете на доверения майстор?

Публикувано на 28/02/2020 от Радина | Последна редакция на 12/03/2020 | Видяно 28 089 пъти

Ако домът ви се нуждае от освежаване, а нямате средства за професионален ремонт, вероятно като повечето средностатистически хора, ще предприемете нещо сами. Често пъти смяна на цвета не стените или тавана, или дори едно освежаване на боята в дома ви, има огромно значение.

Ако именно това сте решили да направите, със сигурност ще се наложи да се сблъскате с покупката на боя, четки, валяци и други помощни материали.

Истината е, че процесът на нанасяне на боя с валяци или четки отнема много време и в повечето случаи резултатът не е това, което сме си представяли.

За наше удобство на пазара се предлагат пистолети за боядисване, с които не само спестяваме време, но и можем да свършим работата професионално.

Днес, заедно с майстор, доказан в занаята, ще разгледаме и изпробваме пистолет за боядисване "Parkside", който е изключително подходящ за домашна употреба и с който можем да нанасяме бои, лакове и лазури. Ще видим какви са предимствата на този продукт и дали наистина качествата, които изтъква производителят са оправдани. Уредът може да бъде открит на промоционална цена във веригата магазини на Lidl от 05.03.2020 г. до изчерпване на количествата.

 


Първи впечатления

Въпреки привидната лесна употреба на устройството, е доста трудно да се избере пистолет за боядисване. Първото нещо, на което със сигурност трябва да обърнем внимание, е какъв тип пистолет бихме искали да закупим и какви са характеристиките му. Това, което разбираме за пистолета на Parkside, е следното:

  • Номинална мощност: 400 W;    
  • Номинално напрежение: 230 V~, 50 Hz (променлив ток);
  • Дебит: 800 ml/min (вода);   
  • Чаша за боя: 900 mlМакс;    
  • Максимален вискозитет: 70 DIN-s;    
  • Клас на защита: II / (двойна изолация). 

От параметрите на продукта можем да заключим, че това е модерен модел, от който можем да очакваме добра продуктивност. Как на практика ще работи този уред ще разберем по-късно.

Няма как да не обърнем внимание и на елементите, които са включени в комплекта:

  • 1 пистолет за боядисване;    
  • 2 дюзи* 1 x 1,8 mm, 1 x 2,6 mm (от които 1 предварително           монтирана);    
  • 1 чаша за измерване на вискозитета;      
  • 1 игла за почистване;
  • 1 четка за почистване;
  • 1 ръководство за потребителя;
  • 1 филтър.

С изключение на боята, в комплекта е включено всичко необходимо, за да започнем работа веднага след разпокаоването му, както и да поддържаме уреда в добро състояние за последваща употреба.

Вижте още: Как сами да боядисаме стените в дома си?


Детайлен поглед отвътре

Основната причина за голямата популярност на такъв тип пистолети за боядисване е свързана с техните предимства, а именно:

  • Боядисваната повърхност е с тънък и равномерен слой;
  • След нанасяне на боята не остават следи от петна или капки;
  • Минималната дебелина на боядисания слой значително намалява времето за изсъхване;
  • Боядисването на первази или труднодостъпни повърхности се улеснява значително;
  • Скоростта за нанасяне на боята се увеличава значително;
  • Следите от ивици, ленти или косми от четка се изключват напълно.

„Този уред е много компактен, като с него се достигат труднодостъпните ъгълчета, които винаги се оказват проблем. Освен всичко това, няма как да на отбележим, че с помощта на такова средство, боядисването е и много по-икономично“, споделя довереният ни майстор.

Хубавото е, че с този уред можете да контролирате силата на пръскане и да определяте какво да е количеството боя, което използвате. Друго предимство е, че не се губи нито капка боя при работа.

Обикновено боядисването е двуфазен процес – използва се и валяк и четка. С наличието на пистолет обаче, нямаме нужда от нищо друго, освен от боя и тиксо, с което да облепим площите, които не искаме да се замърсят. С помощта на пистолета забравяме за ефекта на "портокалова повърхност" след боядисване с валяк, който със сигурност е познат на всички, които се занимават с това.

С този пистолет за боядисване на Parkside можете да нанасяте материал за пръскане с продължителност на обработка до 70 секунди, което е доста впечатляващо.

Освен всичко останало уредът разполага с настройка за кръгла, вертикална, плоска и хоризонтална плоска струя, което ни дава право да изберем точно как бихме искали да работим, предвид желания резултат и условията на работа.

Наличието на игла и четка, с които бързо и лесно може да се почисти уредът след употреба, са друго преимущество, с което са се съобразили производителите предвидливо. Често пъти липсата на тези пособия е причина за отлагане на грижата за почистване на уреда, което води до допълнителни усилия за подготовка на работния процес в бъдеще и амортизация на пистолета.

Вижте още: Сравнение по показатели цена-време: Колко струва сами да боядисаме стените и да се доверим на професионалист и какво време ще ни отнеме?


В режим на работа

Равномерното и без следи боядисване на варова мазилка винаги е било предизвикателство за един майстор. Точно затова нашият доверен майстор реши да изпробва уреда на Parkside като боядиса такава повърхност.

„Включването става изключително лесно. Само с натискане на пусковия лост. Това е добре, защото доказва, че с този уред могат да работят и хора, които никога не са държали подобно нещо в ръката си преди това“.

Прави впечатление, че този пистолет дава възможност да се контролира количеството на пръскане. По този начин всеки може да настрои интензитета на боята. Това става чрез завъртане на регулатора на количеството за пръскане на желаната позиция, като може да се избере минимално количество или максимално количество за пръскане. Чрез холендровата гайка също може да избере видът на пръскане.

Несъмнено удобният дизайн и качествената изработка са сред основните предимства на този уред. За нас е важно да работим максимално удобно, а с този пистолет това е точно така.

Това е достъпен и лесен за употреба уред, като дава професионални резултати.

„Повърхността, която обработих с него, се покри изключително равномерно, а времето, което ми отне тази задача, беше много кратко. Четките и валяците биха отнели много повече време за подготовка и боядисване“, категоричен е майсторът.

„Това, което е важно да наблюдаваме е наклонът на струята, която излиза от пистолета и това да се стремим да го държим перпендикулярно на разстояние от около 50 см.“, препоръчва той.

„Хубаво е при подобен тип боядисване, преместването на пистолета да бъде спираловидно. Опитайте се да поддържате постоянно темпо и не прекалявайте с пръскането в едни и същи области“.

"Заключението ми е, че това е един много добър уред, с който дейността по боядисване може да се извърши дори професионално. Предвид достъпната му цена и 3-годишна гаранция, препоръчвам този пистолет за боядисване на всеки, който има нужда от подобен тип ремонт".

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта