Да подготвим терасата за лятото. Как да си направим сами: декупаж на саксии и сгъваема масичка за балкон

Публикувано на 26/03/2020 от Теа Даулова | Последна редакция на 03/04/2020 | Видяно 8 675 пъти

Сигурни сме, че в последните дни голяма част от хората се чудят как да уплътнят времето, прекарано вкъщи. Точно сега е отличен момент да разгърнете творческия си потенциал и да сътворите истински шедьоври със собствените си ръце. Независимо от обстоятелствата, пролетта е тук, а с нея идва и желанието да променим нещо в стила на двора или терасата. И докато семената започват да покълват и първите листенца радват хоби-агрономите, то би било чудесно да помислите и за малки промени.

За всички DIY начинаещи и напреднали любители имаме предложения за домашни занимания: дайте нов дизайн на старите саксии или направете сами малка масичка за вашата тераса.

Преди да започнете с този или някой друг "Направи си сам" проект, ви препоръчваме да подготвите телефона или камерата си и да заснемете целия процес. След това ще имате възможност да споделите видеото и да се включите в конкурса на Lidl: YouTube звезда! Сега имате възможността да се превърнете в истински влогър! 

Имате огромен избор от тематика на видеото. От вас се иска малко смелост, доза сръчност, повече вдъхновение и огромно желание. А ето какво ще ви е необходимо и какви са стъпките за изпълнение на двете наши предложения:


Проект №1: Декупаж на стари саксии - Необходими продукти:

  • Саксии (може да са във всякакви форми и от всякакъв материал – керамични, глинени, пластмасови);
  • Салфетки с подходящ дизайн (по-опитните може да използват и оризова хартия за декупажна техника);
  • Лепило и лак за декупаж (най-добре е да заложите на продукт 2в1, с който да може да си осигурите и двата ефекта);
  • Бяла акрилна боичка за основа;
  • Дунапренена кухненска гъба, с която да разнесете боята;
  • Четка за декупаж;
  • Тънка четка, която да използвате за отделяне на елементи от салфетката/оризова хартия.

Хубавата новина е, че няма да ви се налага да ходите до някой магазин, за да си набавите необходимите продукти. В интернет може да намерите множество хоби арт сайтове, откъдето ще имате възможността да поръчате всичко необходимо.

Цената на продукти е около 30 лв.: 8 лв. (за голяма тубичка акрилна боя); 8 лв. (за 2в1 лепило и гел); около 4 лв. (за пакет салфетки – 20 бр. с дизайн по избор); 4 лв. (за 2 броя четки – за декупаж и тънка) и около 5 лв. за доставка. И всички тези продукти съвсем спокойно ще ви стигнат за 20+ броя саксии.

Ако сте прохождащи в декупажа, най-добре ще бъде да се спрете на салфетки. Оризовата хартия е по-специфична и определено работата с нея може да се окаже трудна за начинаещи.

Декупажната техника е подходяща за всякакви саксии – от керамични до пластмасови. Приложима е дори старите ви съдове за цветя да имат някакви релефни елементи. Единственото, което ще ви е нужно е желание, вдъхновение и време за реализация на проекта. При бързи темпове на работа и добра организация за изработката на една саксия (със средни размери, вместимост около 2 литра) ще ви отнеме около 30 минути.


Стъпка №1: Подгответе старите саксии

Първата стъпка е изключително важна за добрия резултат.

  • Съберете всички саксии, които обмисляте да разкрасите и много добре ги измийте от стари остатъци от пръст, прах или петна.
  • За целта използвайте кухненска гъба и препарат за миене на съдове. Хубаво почистете всички мръсотии по външната и вътрешната страна на саксиите.
  • Оставете ги добре да изсъхнат. Не трябва да има капчици вода по повърхността. Най-добре е да изчакате няколко часа за тази стъпка.
  • Не попивайте с текстилна кърпа, за да не останат малки мъхчета.


Стъпка №2: Нанесете основа за декупажа

Задължително условие при декупажната техника е да имате основа, която да накара елементите след това да се виждат и да изпъкнат. Ако саксиите ви са бели съвсем спокойно може да пропуснете тази част. Но ако са с друг цвят, то препоръчително е да направите подходящ фон за вашия шедьовър.

  • Нанесете бялата акрилна боя върху кухненската гъба. Използвайте дунапренената страна! Не тази, с която обичайно миете съдовете.
  • Притиснете няколко пъти, за да разнесете боята.
  • След това с потупващи движения нанесете боята върху добре почистената външна част на саксията върху площта, която ще украсите. Може да изберете това да бъде цялата саксия. Но може и да бъде само на част от повърхността. Изборът изцяло е във ваши ръце.
  • Ако на места се получат въздушни балончета, минете отново с гъбата върху тях. По този начин те ще изчезнат.
  • Може да повторите тази стъпка, когато боята изсъхне, ако слоят ви се струва блед.


Стъпка 3: Подгответе си елементите от салфетки

Докато акрилната боя съхне е време да си подготвите елементите от салфетки.

  • Хубаво разгънете салфетката и махнете белите слоеве от хартия (най-често са 2 или 1). Трябва да остане само този слой, който е с цветния дизайн.
  • След това с помощта на тънка четка и вода очертайте елементите, които ще използвате от салфетката. Те може да са малки или големи. Като имайте предвид, че големите ще ви бъде по-трудно да ги залепите в последствие.
  • Първо с мократа четка очертайте участъците. След това много внимателно ги разделете, като леко дърпате салфетката. Мократа повърхност много лесно ще се отдели, като няма да скъсате салфетката на неподходящи места.
  • Най-добре да направите колкото е възможно повече елемента. По този начин няма да ви се налага да спирате процеса на залепване, ако се окаже, че не ви стигат подготвени салфетки.


Стъпка №4: Започнете със същинския декупаж

Когато акрилната боя е напълно суха и вече имате елементи от салфетки, идва моментът да започнете с най-забавната и творческа част в задачата.

  • Ако абстрактното и творческо мислете не са ви силно изразени, то може да си направите малка чернова. Без да слагате лепило подредете салфетките в композиция по избор. Така ще може наистина да видите как ще изглежда дизайна на саксията и да го промените, ако нещо не ви допада.
  • След това с помощта на четка за декупаж нанесете лепилото върху бялата повърхност.
  • Много внимателно позиционирайте елемента от салфетка върху лепилото. И притиснете добре върху повърхността.
  • Нанесете достатъчно количество от продукта 2в1 лепило и лак отново върху салфетката. Не прилагайте огромен натиск, за да не скъсате салфетките, но и не бъдете прекалено нежни. Старайте се да избутате всички въздушни мехурчета, които са се образували. В последствие има шанс да се спукат и да създадат дупчици.
  • Продължете по същия начин с всеки елемент, докато не постигнете желаната визия.


Стъпка №5: Изчакайте хубаво да изсъхне

Бъдете търпеливи и не привързвайте. Най-добре оставете всяка готова саксия в друга стая поне за 24 часа, за да може салфетките и лепилото да изсъхнат добре. Почистването на повърхността и качественото сушене са ключовите елементи. И не забързайте процеса със сешоар, печка или радиатор. Оставете изсъхването да се случи съвсем естествено, за да не се напука покритието.


Проект №2: Направете си сами масичка за терасата:

Друго практично и чудесно предложение е да направите масичка за терасата. Изработката не е никак сложна.

Необходими материали:

  • Кръгла, дървена основа за маса;
  • Трион;
  • Боя и лак за дърво;
  • Винтове;
  • Бормашина;
  • 2 метални ъгъла;
  • 4 панти.


Начин на изработка:

  1. Отрежете с помощта на триона кръглата основа наполовина. Най-добре предварително да начертаете къде да режете, за да ви бъде максимално удобно. Боядисайте с подходяща боя за дърво и изчакайте да изсъхне.
  2. От останалата половина отрежете триъгълник. Едната страна трябва да бъде с дължината на масата, а другата да съответства на радиуса на полукръга. Боядисайте и него.
  3. Ще имате нужда и от една правоъгълна летва с дължината на радиуса. Преценете как да отрежете останалата половина от дървената основа така, че да използвате максимално от нея.
  4. Прикрепете към парапета на терасата основа, за която да монтирате масичката. Върху основата с помощта на винтоверт сложете двата метални ъгли.
  5. Междувременно монтирайте две от пантите, като сложите от едната страна триъгълния модул, а от другата го прикрепите в центъра на основата. С тази функция ще си осигурите компактно прибиране на масата, когато не я използвате.
  6. Другите два панти използвайте за самата масичка. С тях свържете полукръга (основата на масичката) с правоъгълния модул.
  7. След това с винтове свържете конструкцията към основата, като монтирате правоъгълния модул (с полукръга) към двата метални ъгли.
  8. Триъгълният модул ще ви осигурява стабилност. Като едновременно с това ще може да съберете масата по всяко време, когато пожелаете, само в прибиране на триъгълния компонент.

Използвайте времето, прекарано у дома, за да обърнете внимание на семейството си, да четете хубави книги, да гледате любими сериали и да разгърнете творческия си потенциал. Лесно е да се оплакваме и мрънкаме, но нека не забравяме, че дори и затворени в домовете си може да направим нещо красиво. Не пилейте времето си, а го използвайте по максимално правилен начин.

Ако „Направи си сам“ темата е твоя стихия и искаш да споделиш уменията си като влогър, до 05.04.2020 г. имаш възможността да осъществиш тази своя страст. Всички хоби майстори и ентусиасти могат да се включат в конкурса на Lidl: YouTube звезда. Разбери какви са условията за кандидатстване и начина за регистрация в сайта на нашите партньори и покажи на какво си способнен!

Ако тези идея са ви допаднало или пък имате някоя още по-добра, то не се колебайте да я изпълните. Ентусиазмът е по-важен от опита. А точно сега Lidl дава възможността да станете YouTube влогър и да покажете на какво сте способни!

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта